Fiscale impact van wettelijk samenwonen vs feitelijk samenwonen bij co-ouderschap

melissavp
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Fiscale impact van wettelijk samenwonen vs feitelijk samenwonen bij co-ouderschap

#1 , 06 nov 2019 16:30

Mijn situatie is als volgt:
Ik ben sinds 2015 uit elkaar. Ik heb 2 kinderen met mijn ex. Voor de belastingen geven we fiscale co-ouderschap op waardoor we de belastingsvrije som kunnen splitsen. Omdat ik op dit moment niet wettelijk samenwonend of gehuwd ben krijg ik ook een verhoging van de belastingsvrije som van +/-1600 euro.

Ik heb echter een partner waar ik momenteel feitelijk mee samenwoon. Dit jaar hebben wij een huis gekocht samen (met tontine). In 2020 krijgen wij ons 1e kind samen. Wij overwegen om wettelijk te gaan samenwonen. MAAR... dat betekent allicht dat ik de verhoging van de belastingsvrije som kwijt ben.

Ik zit met 2 vragen...
1/ Wat is nu de meest interessante fiscale optie? Ook rekening houdend met bvb erfenis fiscaliteit etc van feitelijk samenwonenden vs wettelijk samenwonenden.
2/ Maakt het een verschil uit bij wie het kind dat in 2020 geboren wordt fiscaal ten laste staat? Wij verdienen nagenoeg hetzelfde en zitten beiden in de hoogste belastingsschaal.

Iemand een idee wat we best doen?

Reclame

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Ben je op zoek naar een gespecialiseerde advocaat? Jureca helpt jou aan de juiste advocaat. Klik hier voor een gratis intake.