Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
MySonnie
Topic Starter
Berichten: 38
Juridisch actief: Nee

Mijn zoon wil beleggen en ik maak me zorgen

#1 , 11 maand 1 week geleden (09 nov 2017 14:00)

Ik zal eerst even de situatie schetsen.

Mijn zoon lijdt aan schizofrenie maar eens hij thuis in zijn omgeving is is hij heel aangenaam. Nu vind hij het een beetje jammer dat hij zijn leven niet kan inrichten omdat sparen moeilijk voor hem is. Sinds kort krijgt hij IVT/IT van de sociale zekerheid en al een aantal jaren wachtuitkering.

Sinds kort heeft hij dmv het IVT/IT wat kunnen sparen en omwille van zijn isolement leest hij heel veel boeken. Hij sprak me laatst aan over beleggen en hoe hij daarin wil stappen via een ETF index tracker of zoiets. Daar ben ik al een beetje bezorgd om maar volgens wat hij mij uitlegde is dat niet zo'n verkeerde manier om spaargeld meer te doen opbrengen.

Nu vraag ik mij alleen af welke complicaties dit kunnen opleveren want volgens mij moet je bv. melding maken van deze dingen op de belastingsbrief en ook stel ik mij vragen of hij hierdoor zijn werkelijk inkomsten niet in gevaar brengt namelijk zijn IVT/IT en wachtuitkering. De IVT/IT heeft hij nu 2 jaar daarvoor heeft hij helaas 10 jaar moeten leven met de wachtuitkering en in het begin zelfs leefloon. Maar goed deze zijn gelijkgesteld. Alleen is het een armzalig niets en hebben wij veel moeten helpen financieel.

U begrijpt vast nu het wat beter gaat voor hem financieel dat ik me zorgen maak. Aan de andere kant versta ik zijn verhaal om meer te kunnen sparen wel. Hij leeft al 10 jaar in een kansarme buurt waar het met zijn ziekte er niets beter op maakt. Hij geeft aan dat hij nog nooit echt gelukkig is geweest waar hij nu woont.

In ieder geval wil ik als goede vader hem wat de extra miserie beletten maar ik weet er zelf ook niet veel van. Zou iemand mij kunnen helpen zodat ik mijn zoon kan helpen. Enorme dank!

Mvg
Mysonnie

Fortuin
Berichten: 829

#2 , 11 maand 1 week geleden (09 nov 2017 15:01)

Geen idee of er een vermogenstoets is voor zo'n uitkeringen (niet het geval bij werkloosheid). Er is geen aangifteplicht van meerwaarden op fondsen en aandelen op de belastingbrief, maar geen idee of er toch een aangifteplicht is in het kader van de ontvangst van zo'n uitkeringen. Persoonlijk denk ik van niet en ga ik er dus van uit dat er geen probleem is. Maar daar ben ik niet geheel zeker van.

Het is zeker geen slechte zaak is om een berekend risico te nemen. Of het nu ondernemen is, beleggen, etc, dat zijn de enige dingen die je leven écht over langere termijn gaan verbeteren. Mensen die minder afhankelijk zijn van het systeem (en vooral alle regeltjes daaraan verbonden) zijn doorgaans wel gelukkiger.

ETF trackers zijn onderhevig aan gespreid beursrisico. Als de beurs 30% crashed, crashed de ETF ook 30%. Maar als de beurs jaar na jaar x% stijgt, stijgt de ETF ook mee. Wanneer we 200 jaar terugkijken, dan heeft bijvoorbeeld de Amerikaanse beurs (incl. crashes) gemiddeld 8% per jaar opgebracht. Dus m.i. zeker wel de moeite om te doen, zonder je teveel zorgen erover te maken. Wel uiteraard enkel met spaargeld dat je voor langere termijn kan missen -- je kan vandaag inkopen en morgen is er een crash. Maar dat weet je nooit.

MySonnie
Topic Starter
Berichten: 38
Juridisch actief: Nee

#3 , 11 maand 1 week geleden (09 nov 2017 17:35)

@fortuin:

Hartelijk dank voor je eerste alinea. Ik heb ondertussen geleerd via een ander forum dat de rekening aangegeven moet worden. Het zou gaan om een degiro waar hij een ETF IDWA of IWDA zou kopen. Wat dat is weet ik niet. Dat is alvast wat. Ik hoop nog meer informatie rond deze vraag te ontvangen.

Bij alinea 2 ben ik het eens. Er zijn heel wat regeltjes maar mensen in dat systeem leven deze zelfs niet na(uiteraard zijn er genoeg die het wel doen en dan zijn er helaas een aantal die te vaak ten prooi vallen). Als je buiten het systeem wil leven en dingen wil doen zoals ondernemen en beleggen is het wel belangrijk dat je de regels naleeft maar er is ook vindingrijkheid en legale manieren van werken die nergens te bespeuren zijn in het tegen ons gerigde systeem zoals mijn zoon mij al veel keer verteld heeft.

Ik begin hem met de jaren meer en meer te geloven. Eerst dacht ik dat schizofrenie alleen maar waanzinnige gedachten gaf maar sinds enkele gesprekken met de psychiater is dat duidelijker voor mij geworden dat ze ook geniaal kunnen zijn en veel inzicht kunnen bieden op vlakken waar wij nog niks van verstaan. In ieder geval is omwille van zijn isolement ondernemen en beleggen hem enorm beginnen aanspreken. Hij wil ook een waarde hebben.

Zijn wens is terug in een rustige buurt te gaan leven eens hij de financiële middelen heeft zodat zijn psychosen minder getriggerd worden en hij ook een gezin kan starten. Want nu wil hij dat niet omdat hij zijn gezin niet ongelukkig wilt maken omwille van zen problematiek. Ik zit met men jonge nogal in. :(

Alinea 3:

Hij zou met een stoploss werken ofzoiets. Dat zou bv bij een verlies van 10% na een bullmarkt van 30% hem nog steeds 20% opleveren. Ik heb met hem afgesproken dat als we het samen onder controle krijgen dat ik hem een lening geef voor zijn eigen plek in de natuur maar dan wel op voorwaarde dat hij minstens 35% van de lening kan vergrendelen. Volgens hem kan hij daarin slagen binnen 5 jaar maar we zullen wel zien binnen een jaartje of 2 waar het naartoe gaat. Misschien duurt het 10 jaar maar uiteraard heeft hij dan meer hoop dan dat hij 20-30 jaar moet sparen met een tegemoetkoming die hij elke 2 jaar kan verliezen omdat een andere dossierbeheerder bij het fod anders beslist. Weet niet of dit kan maar dat risico houden we in oog.

Reclame

bralm
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#4 , 11 maand 1 week geleden (11 nov 2017 18:23)

Voor mij zijn EFT's en goede manier om geld dat ik kan missen, te beleggen. Ik probeer voornamelijk gespreid in te stappen. Maar ik zou nooit iemand zonder een voldoende spaarbuffer aanraden om risicovolle beleggingen te doen. Over het algemeen zijn EFT's minder risicovol dan individuele aandelen omdat ze zeer gespreid in een index beleggen.

Verder is DeGiro een Nederlandse financiële instelling. Indien je zoon fiscaal inwoner is van België zal de Belgische fiscus via de Nederlandse fiscus ook gegevens over zijn rekening bij DeGiro ontvangen. De fiscus zal dus weten welk vermogen en inkomsten je zoon heeft bij buitenlandse financiële instellingen in landen die aan automatische uitwisseling van informatie doen. De inkomsten uit bijvoorbeeld dividenden via buitenlandse financiële instellingen moeten aangegeven worden op de Belgische belastingaangifte. Verder moet je op de belastingbrief ook aanduiden dat je beschikt over een buitenlandse rekening en moet je de buitenlandse rekening laten registeren bij de Nationale Bank van België.

Sirkii
Berichten: 2783

#5 , 11 maand 1 week geleden (11 nov 2017 19:10)

t Is simpel. Beleggen doe je met geld dat je lang kan missen en niet van wakker ligt er er eens bv 30% verlies is of zelfs een volledige disruptie. EFT s volgen idd “blind” de onderliggende index en rekenen daardoor minder kosten door waardoor ze doorgaans “interessanter” zijn.

“Stop Loss” is relatief. Je wil verkopen na 10% val maar als er geen kopers zijn is 0 de limiet. (Er zijn platformen die toelaten om je “Stop Loss” order terug te trekken als t te diep.zakt (bv verkooporder op -10% doch order intrekken als er geen verkoop is op -20%

Als je spaart om een huis/appartement te kopen dan hou je t risicovrij (tja. Bijna 0%). Als je met belegd geld een aankoop moet betalen verkoop dan bij manier van spreken vooraleer de compromis te tekenen.

MySonnie
Topic Starter
Berichten: 38
Juridisch actief: Nee

#6 , 11 maand 1 week geleden (12 nov 2017 09:22)

#Bralm & Sirkii:

We weten ondertussen al dat ETF's een goede manier is om geld te beleggen dat je lang kan missen. Ook weten we inmiddels dat er geen dividend uitgekeerd wordt omdat het gaat om dividend dat rechtstreeks terug naar de aandelen gaat. Ishares in ierland. We weten ook dat we aangifte moeten doen van die rekening.

Op deze manier weet de fiscus dus wel hoeveel geld er opstaat en erop komt te staan uiteindelijk als die goed blijft doorsparen. Vandaar mijn vraag zal dit zijn recht tot uitkering verminderen want op die manier doet die er zelfs niet goed aan te sparen. En dat vind ik dan ronduit achterbaks want hoe moet een mens nu in staat zijn levenskwaliteit op te bouwen door zuinig en verstandig om te gaan met wat die krijgt. De jong leeft nog altijd alsof hij wachtuitkering kreeg om toch maar wat bijeen te kunnen sparen voor zijn oude dag. Terwijl die daar nog ver vanaf is.

Mijn vraag blijft dus. Kan zijn gerechtigheid op de uitkering wegvallen of verminderen?

Didymus
Berichten: 1536

#7 , 11 maand 1 week geleden (12 nov 2017 12:31)

Zolang hij niet professioneel gaat traden (bv. daytraden) kan dit volgens mij nooit als inkomen worden beschouwd en heeft dit geen invloed op uitkeringen.

Dit komt fiscaal op hetzelfde neer als spaargeld in een termijnrekening stoppen.
"sowieso" schrijf je zo.

MySonnie
Topic Starter
Berichten: 38
Juridisch actief: Nee

#8 , 11 maand 1 week geleden (12 nov 2017 12:43)

Didymus schreef:Zolang hij niet professioneel gaat traden (bv. daytraden) kan dit volgens mij nooit als inkomen worden beschouwd en heeft dit geen invloed op uitkeringen.

Dit komt fiscaal op hetzelfde neer als spaargeld in een termijnrekening stoppen.


Ik denk dus nog steeds dat als je een bepaalde hoeveelheid spaargeld hebt dat je dan geen rechten meer hebt op IVT/IT. Ik zou hier toch graag meer over te weten komen en zekerheid willen.

Didymus
Berichten: 1536

#9 , 11 maand 1 week geleden (12 nov 2017 17:01)

Heeft hij zijn vermogen moeten blootleggen alvorens hij die uitkering kreeg? Zo nee, dan hebt u daar het antwoord.
"sowieso" schrijf je zo.

MySonnie
Topic Starter
Berichten: 38
Juridisch actief: Nee

#10 , 11 maand 1 week geleden (12 nov 2017 17:24)

Didymus schreef:Heeft hij zijn vermogen moeten blootleggen alvorens hij die uitkering kreeg? Zo nee, dan hebt u daar het antwoord.

Dat weten we niet meer. Is een tijdje geleden.

MySonnie
Topic Starter
Berichten: 38
Juridisch actief: Nee

#11 , 11 maand 5 dagen geleden (15 nov 2017 14:59)

Ik zoek nog steeds antwoord op de vraag. Bedankt.

jefke007
Berichten: 1394

#12 , 11 maand 5 dagen geleden (15 nov 2017 15:27)

MySonnie schreef:
Didymus schreef:Zolang hij niet professioneel gaat traden (bv. daytraden) kan dit volgens mij nooit als inkomen worden beschouwd en heeft dit geen invloed op uitkeringen.

Dit komt fiscaal op hetzelfde neer als spaargeld in een termijnrekening stoppen.


Ik denk dus nog steeds dat als je een bepaalde hoeveelheid spaargeld hebt dat je dan geen rechten meer hebt op IVT/IT. Ik zou hier toch graag meer over te weten komen en zekerheid willen.U bezorgdheid is volkomen terecht
(zie blz 6 van de brochure )
https://www.zol.be/sites/default/files/ ... ndicap.pdf

Is er een reden waarom je niet RECHTSTREEKS aan het betrokken ministerie kan vragen welke invloed het heeft ?

of is het zoiets dat je bv niet rechtstreeks aan de fiscus kan vragen hoe je de belastingen kan omzeilen/onduiken?

MySonnie
Topic Starter
Berichten: 38
Juridisch actief: Nee

#13 , 11 maand 5 dagen geleden (15 nov 2017 15:30)

jefke007 schreef:
MySonnie schreef:
Didymus schreef:Zolang hij niet professioneel gaat traden (bv. daytraden) kan dit volgens mij nooit als inkomen worden beschouwd en heeft dit geen invloed op uitkeringen.

Dit komt fiscaal op hetzelfde neer als spaargeld in een termijnrekening stoppen.


Ik denk dus nog steeds dat als je een bepaalde hoeveelheid spaargeld hebt dat je dan geen rechten meer hebt op IVT/IT. Ik zou hier toch graag meer over te weten komen en zekerheid willen.U bezorgdheid is volkomen terecht
(zie blz 6 van de brochure )
https://www.zol.be/sites/default/files/ ... ndicap.pdf

Is er een reden waarom je niet RECHTSTREEKS aan het betrokken ministerie kan vragen welke invloed het heeft ?

of is het zoiets dat je bv niet rechtstreeks aan de fiscus kan vragen hoe je de belastingen kan omzeilen/onduiken?


Dag Jefke, ten eerste bedankt!

Ten tweede ontduiking is zeker niet de bedoeling! Helemaal niet. Eerder een bezint eer ge begint. Als de bezinning meevalt kan er nog altijd belegt worden.

Ik vond in de bijlage terug dat er met het inkomen rekening gehouden wordt. En enkel het inkomen, over spaargeld wordt niets gezegd. Als we ooit de bal fout slaan en het toch zo is kunnen we ons dan beroepen op zo'n folder waar het niet in vermeld staat? Kan men ons iets ten laste leggen?
Laatst gewijzigd door MySonnie op 15 nov 2017 15:44, 1 keer totaal gewijzigd.

jefke007
Berichten: 1394

#14 , 11 maand 5 dagen geleden (15 nov 2017 15:44)

In de folder in bijlage staat juist WEL dat met spaargeld rekening wordt gehouden ( roerende inkomsten)

folders zijn blijkbaar heel onvolledig, heb ooit op internet het volledig overzicht wel eens gelezen maar ik vind het niet meer terug

inkomensvervangende tegemoetkoming : geen invloed
integratietegmoetkoming WEL invloed door roerende inkomsten

een folder is nooit een waterdicht bewijs dat ze je niks kunnen doen,enkel de wetgeving

MySonnie
Topic Starter
Berichten: 38
Juridisch actief: Nee

#15 , 11 maand 5 dagen geleden (15 nov 2017 15:47)

jefke007 schreef:In de folder in bijlage staat juist WEL dat met spaargeld rekening wordt gehouden ( roerende inkomsten)

folders zijn blijkbaar heel onvolledig, heb ooit op internet het volledig overzicht wel eens gelezen maar ik vind het niet meer terug

inkomensvervangende tegemoetkoming : geen invloed
integratietegmoetkoming WEL invloed door roerende inkomsten

een folder is nooit een waterdicht bewijs dat ze je niks kunnen doen,enkel de wetgevingGoed dus er staat dus ook roerend kapitaal dat had ik dus gemist. Hoe kom ik te weten vanaf welk roerend kapitaal dit invloed kan uitoefenen? Deze vraag gewoon rechtstreeks stellen aan het FOD? En roerende inkomsten die ontstaan toch pas als je effecten verkoopt, want zolang je het effect hebt is de meerwaarde twijfelachtig?

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Belastingen, BTW & Accijnzen”