heffing voor onbewoonbaar- en ongeschikt verklaarde woning

hilde_s
Topic Starter
Berichten: 11

heffing voor onbewoonbaar- en ongeschikt verklaarde woning

#1 , 24 aug 2017 07:54

Kan de Vlaamse overheid voor een huurwoning met grove gebreken die onbewoonbaar en ongeschikt werd verklaard, een heffing opeisen bij de vruchtgebruiker, die de woning verhuurt? De vruchtgebruiker is niet de eigenaar van de woning. Moeten de eigenaars niet opdraaien voor die heffing? Het gaat om grote herstellingen die veel geld kosten.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Sirkii
Berichten: 5395

#2 , 24 aug 2017 09:09

Het vlaams belastingsreglement voorziet inderdaad dat leegstandsbelasting etc aan de vruchtgebruiker aangerekend (kan) worden. Als vruchtgebruiker is het je taak om de blote eigenaar aan te manen tot de uitvoering van de grote werken. Grote werken zijn inderdaad ten laste van de blote eigenaar. Hebben de huurders het pand al verlaten ? Zoniet hiervoor naar de rechter stappen.

De blote eigenaar zou de vruchtgebruiker juridisch kunnen aanvallen met het argument dat grote schade (bv lekkend dak) hem niet tijdig gemeld werd waardoor vermijdbare vervolgschade ontstond ...

Evenwel kan het huis in dermate slechte staat zijn dat bv afbreken heropbouwen nu de enige redelijke optie is. Als de blote eigenaar dit (of de grote herstellingen) niet wil/kan doen is verkopen de enige overblijvende optie. De opbrengst wordt dan verdeeld in een stuk afgekocht vruchtgebruik (leeftijdsafhankelijk) en de rest blote eigendom.

Als het géén vruchtgebruik is van de gezinswoning door de overblijvende ouder met de kinderen als blote eigenaar dan kan de blote eigenaar naar de rechter stappen om uit onverdeeldheid te treden. De vruchtgebruiker kan dit altijd doen.

Reclame

Terug naar “Belastingen, BTW & Accijnzen”