BTW 6 of 21,nakomende rekening aannemer

Figarooken
Topic Starter
Berichten: 28
Juridisch actief: Nee
Locatie: Leuven

BTW 6 of 21,nakomende rekening aannemer

#1 , 21 nov 2016 07:27

Even de situatie uitleggen:
In juni 2012 ondertekenen wij de offerte voor de plaatsing van losstaande garage van 50m². Hiervoor werd een bouwvergunning verleend.
Op de offerte staat een totaalbedrag X, + 6 % btw. Te betalen in 2 voorschotfakturen, en bij einde van de werken het saldo.
De werken zouden eind december 2012 afgelopen zijn. Dat was mondelinge afspraak.
Het was een industriebouw met gegoten panelen, met een hoge poortopening van meer dan 3 meter hoog.
Bij de plaatsing bleek dat er vanalles mis was: de poortopening was nauwelijks 2,80 meter hoog, de opening in de wand voor het venster was 10 cm te smal, en dus het klaarstaande venster kon er niet in…De aannemer heeft een hele tijd dwarsgelegen, maar uiteindelijk na een aantal aanpassingen stond de garage er eind juli 2013. De 2 voorschotfakturen (1 in 2012, bij aanvang van de werken) en de 2de voorschot en saldofaktuur in 2013 werden telkens stipt betaald.
We zijn 3 jaar verder, en er zijn intussen allerlei mankementen opgedoken: waterinsijpeling langs bovenkant van een wand, slecht opgespoten venster met waterinsijpeling in 1 hoek, water dat onder de poort doorkomt als het regent (betonnen gietvloer is heel slecht gelegd…er zit een “zonk” in van 2 cm op 1 plaats). Maar wij waren al tevreden dat het onding er eindelijk stond, en hebben tot nu gezwegen..alles was immers al betaald, en de aannemer zou wel niet erg geneigd zijn om nog iets te ondernemen.

Nu komt hij evenwel af- na een btw controle van z’n bedrijf- met een “faktuur” van bij de 3.500 euro “btw ingevolge controle”. Deze moet betaald zijn eind november, maar om te faktuur te betwisten hadden we maar 5 dagen. Dat is bij aangetekende brief gebeurd.…

Wij hebben 2 vragen:
Vooreerst of de 6% btw correct werd toegepast: hij heeft een attest dat de woning meer dan 10 jaar stond op het moment van de werken (staat er al van in 1975), en dat het uitsluitend om een prive gebruik ging

Ik verwijs naar deze post :
viewtopic.php?f=16&t=56378&p=309807&hil ... tw#p309807
Ook een garage achteraan in de tuin die niet aan de woning grenst kan tegen 6% BTW. Het moet duidelijk zijn dat de woning bij de garage hoort en dus daarvan DEEL UITMAAKT.
Een garage voor verhuur is dus uitgesloten.

In de mate waarin voldoende duidelijk is dat de garage bij de woning hoort, aanvaardt de BTW de bouw aan 6%, hiervan zijn genoeg artikels geschreven.
…/…
Het is de aannemer die de factuur uitschrijft aan 6% BTW die aansprakelijk is voor het toegepast BTW – tarief tenzij de bouwheer een vals attest heeft uitgeschreven ivm de ouderdom van de woning 5j.


Het lijkt mij trouwens onmogelijk om als particuliere eindgebruiker ons te mengen in een “geschil” tussen de aannemer en zijn btw-controleur.

In 2de instantie: gezien op de bestelbon en op de 3 fakturen de 6 % duidelijk is geschreven, en alle fakturen tijdig werden betaald, kan de aannemer nu nog -meer dan 2 jaar later , afkomen met een bijkomende “faktuur” ??
Gezien de disputen die we met de firma hebben gehad, en de problemen die erna opdoken, zijn we uiteraard niet geneigd om nog eens extra 3.500 euro over de balk te gooien.
Graag jullie (liefst gefundeerd) standpunt.

Ter info, tekst uit : Aanschrijving nr. 6 dd. 22.08.1986, Verlaagd tarief in onroerende sector vanaf 01.08.1986
De nummers 84 tot 86 zeggen het volgende:

84. De bijzondere bestemming van de werken aan een woning dient te worden aangeduid door formuleringen als :

•werken verricht aan een woning in gebruik genomen sedert tenminste twintig jaar;
•werken verricht aan een privé­woning;
•werken verricht aan het geheel van een onroerend goed hoofdzakelijk gebruikt als privé­woning;
•werken verricht aan het privé­gedeelte van een onroerend goed voor gemengd gebruik;
•werken verricht aan het geheel van een onroerend goed hoofdzakelijk gebruikt voor beroepsdoeleinden (in dit geval moet de factuur afzonderlijk de maatstaf van heffing te belasten tegen het tarief van 6 pct. en die te belasten tegen het tarief van 17 pct. vermelden).

Om een latere controle te vergemakkelijken zal telkens de plaats worden aangeduid waar het onroerend goed is gelegen (gemeente, straat en nr.).

85. Er wordt op gewezen dat wanneer de werken tegelijk aan het privé­ en aan het beroepsgedeelte van een onroerend goed voor gemengd gebruik worden verricht, en de afnemer een belastingplichtige is gehouden tot het indienen van periodieke BTW­aangiften, de belasting die over die werken is verschuldigd voor het geheel van de handeling door die aannemer moet worden voldaan krachtens artikel 17bis van het koninklijk besluit nr.1. In dat geval moet de aannemer noch het tarief noch het bedrag van de verschuldigde belasting op de factuur vermelden, maar dient hij er de vermelding "Belasting te voldoen door de medecontractant ­­ Koninklijk besluit nr. 1, art. 17bis,, op aan te brengen (kon. besl. nr. 1, art. 17bis, 3). In dit geval dient de afnemer zelf de maatstaven van heffing op de factuur te vermelden, de verschuldigde BTW in zijn aangifte op te nemen en er de aftrek met betrekking tot het beroepsgedeelte in uit te oefenen.

II. Het attest van de aannemer.

Nut van het attest voor het bepalen van het tarief.

86. Het attest van de aannemer is slechts vereist voor zover dit attest nodig is om aan de aannemer de elementen waarover deze zelf niet beschikt te verschaffen ter rechtvaardiging van het verlaagd tarief. Dit is inzonderheid het geval wat de definitieve bestemming gegeven aan het gebouw (privé­woning, uitsluitend of hoofdzakelijk, enz.) betreft en vooral wat de ouderdom van het onroerend goed betreft (tenminste 20 jaar of niet).

Het attest van de afnemer moet dus dezelfde vermeldingen bevatten als deze welke zijn opgesomd onder nr. 84 en die de aannemer op zijn factuur zal opnemen. Voor het overige is het toegestaan gat dit attest door de afnemer wordt aangebracht op het dubbel van de factuur van de aannemer.

Uiteraard moet het attest worden ondertekend door de afnemer en mag het slechts juiste inlichtingen bevatten.

De afgifte van het attest door de afnemer aan de aannemer vormt geen voorwaarde op zich voor de toepassing van het verlaagd tarief. De afwezigheid van een attest doet bijgevolg, in de gevallen waarin de aannemer over een voldoende kennis van de toestand beschikt, geen afbreuk aan de toepassing van het verlaagd tarief, die vanzelfsprekend aan de hand van een factuur zoals omschreven onder nr. 84 hierboven moet gestaafd zijn; hoe dan ook, in geval van afwezigheid van een attest is de aannemer niet ontheven van zijn aansprakelijkheid wat de toepassing van het verlaagd tarief betreft.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#2 , 21 nov 2016 07:40

Even de situatie uitleggen:
In juni 2012 ondertekenen wij de offerte voor de plaatsing van losstaande garage van 50m².
losstaand
Wij hebben 2 vragen:
Vooreerst of de 6% btw correct werd toegepast: hij heeft een attest dat de woning meer dan 10 jaar stond op het moment van de werken (staat er al van in 1975), en dat het uitsluitend om een prive gebruik ging

Ook een garage achteraan in de tuin die niet aan de woning grenst kan tegen 6% BTW. Het moet duidelijk zijn dat de woning bij de garage hoort en dus daarvan DEEL UITMAAKT.
http://www.standaard.be/extra/pdf/btw-tarieven.pdf pagina 20:
§ 4. Het verlaagd tarief is in geen geval van toepassing op:
1° werk in onroerende staat en andere onroerende handelingen die geen betrekking
hebben op de eigenlijke woning, zoals bebouwingswerkzaamheden, tuinaanleg en oprichten
van afsluitingen:

Het is dus duidelijk dat de 6% BTW effectief niet van toepassing is. De discussie over al dan niet constructiefouten, doet hier weinig toe.


Verder durf ik me hierover niet uitspreken.

Figarooken
Topic Starter
Berichten: 28
Juridisch actief: Nee
Locatie: Leuven

#3 , 21 nov 2016 08:57

Het antwoord hier op het forum onder
viewtopic.php?f=16&t=56378&p=309807&hilit=aannemer+fakturatietermijn+btw#p309807
was dus verkeerd ?

Reclame

mava105
Berichten: 22258
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 21 nov 2016 09:28

De antwoorden hier gegeven zijn geen wetteksten, en worden meestal gegeven door ervaringsdeskundigen.
Mogelijks is het niet als een gewone garage aanzien maar als industriebouw (poort van 3 meter hoog is al niet voor een gewone garage)

Figarooken
Topic Starter
Berichten: 28
Juridisch actief: Nee
Locatie: Leuven

#5 , 21 nov 2016 09:35

De antwoorden hier gegeven zijn geen wetteksten, en worden meestal gegeven door ervaringsdeskundigen.
Mogelijks is het niet als een gewone garage aanzien maar als industriebouw (poort van 3 meter hoog is al niet voor een gewone garage)
Die ervaringsdeskundigen is idd zo: maar ook de tekst van de aanschrijving spreekt er niet over.
Waarom zou dat "aangezien worden als industriegebouw" ?? Er moest naast de PW ook 1 motorhome in, en dan heb je die hoogte wel nodig....de bouwwijze en het uitzicht heeft daar toch niks mee te zien?? Er staan intussen al genoeg woningen met een "industriële look", glas, staal en beton... Wij hadden dan nog de verplichting dat het er als een "baksteenmuur" moest uitzien, dus helemaal geen "industrieel uitzicht".

LeenW
Berichten: 12828

#6 , 21 nov 2016 11:20

Een garage kan inderdaad aan 6%, mits deze bij het huis hoort. Als u daar niet mee akkoord gaat, best de factuur protesteren.

De factuur van 2012 is m.i. wel verjaard voor de btw, deze kan u dus protesteren met bijkomende argumentatie dat de btw van een factuur uit 2012 slechts opeisbaar is tot 31/12/2015.

Figarooken
Topic Starter
Berichten: 28
Juridisch actief: Nee
Locatie: Leuven

#7 , 21 nov 2016 11:50

Een garage kan inderdaad aan 6%, mits deze bij het huis hoort. Als u daar niet mee akkoord gaat, best de factuur protesteren.
Het is een garage, ze moest uiterlijk "lijken op de bestaande woning", en de faktuur werd geprotesteerd. Als antwoord kwam er per mail al een dreiging met procedures vanwege de aannemer...
De factuur van 2012 is m.i. wel verjaard voor de btw, deze kan u dus protesteren met bijkomende argumentatie dat de btw van een factuur uit 2012 slechts opeisbaar is tot 31/12/2015.
De 1e voorschotfaktuur van 2012 werd ook niets van gezegd, het was enkel de 2de voorschotfaktuur en "saldo" waarop de herberekening werd toegepast.
Als particuliere verbruiker hebben wij in 2012 een "overeenkomst" getekend voor X euro +6 % BTW...het is een bittere pil dat het plots 3.500 euro meer kost...Hadden wij dit vooraf geweten hadden wij andere aannemer en bouwwijze
gezocht hoor...

LeenW
Berichten: 12828

#8 , 21 nov 2016 11:58

Aannemers zetten vaak 6% op de offertes om het goedkoper te laten lijken. En dan achteraf gaan ze pas nadenken of het 6, 12 of 21 moet zijn. Vrij schandalig, maar goed, de bouwsector heeft nooit de beste reputatie gehad he.

Dat van die uiterlijke kenmerken is nieuw voor mij. Daar zou ik toch wel eens naar vragen uit welke wettekst ze dat gehaald hebben alvorens te betalen.

Figarooken
Topic Starter
Berichten: 28
Juridisch actief: Nee
Locatie: Leuven

#9 , 21 nov 2016 12:17

Dat van die uiterlijke kenmerken is nieuw voor mij. Daar zou ik toch wel eens naar vragen uit welke wettekst ze dat gehaald hebben alvorens te betalen.
Dit stond in de stedenbouwkundige voorschriften/bouwvergunning, had niets te maken met de btw historie.

mava105
Berichten: 22258
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#10 , 21 nov 2016 12:19

Bel zelf eens naar de BTW administratie, anders kan je ons volgende maand weer beschuldigen van foute info.

jef007
Berichten: 1681

#11 , 21 nov 2016 12:37

klopt,
stap zelf naar uw plaatselijk BTW kantoor ( of het BTW kantoor van de aannemer) en vraag daar de juiste uitleg

Figarooken
Topic Starter
Berichten: 28
Juridisch actief: Nee
Locatie: Leuven

#12 , 21 nov 2016 13:02

Bel zelf eens naar de BTW administratie, anders kan je ons volgende maand weer beschuldigen van foute info.
1) Ik beschuldig niemand;: ik constateer alleen dat er die keer een ander antwoord gegeven werd ...

2) Ik denk niet dat ikzelf die BTW controle kan contacteren...dit is een controle ivm het aannemersbedrijf. Ik veronderstel dat , indien ik aangesproken moest worden, de controleur zelf wel contact had opgenomen...

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#13 , 21 nov 2016 13:20

De eerste vraag die zich stelt: waarom heeft de btw-controleur het tarief van 21 % toegepast?
Vraag aan de aannemer meer uitleg en het bewijs van de redenen waarom de btw-controleur het tarief van 21 % heeft toegepast. Veronderstel bijvoorbeeld dat de controle dit gedaan heeft omdat de aannemer nagelaten heeft het btw-attest bij de factuur te voegen. Daar bent u niet aansprakelijk voor.

LeenW
Berichten: 12828

#14 , 21 nov 2016 13:47

Bel zelf eens naar de BTW administratie, anders kan je ons volgende maand weer beschuldigen van foute info.
1) Ik beschuldig niemand;: ik constateer alleen dat er die keer een ander antwoord gegeven werd ...

2) Ik denk niet dat ikzelf die BTW controle kan contacteren...dit is een controle ivm het aannemersbedrijf. Ik veronderstel dat , indien ik aangesproken moest worden, de controleur zelf wel contact had opgenomen...
1) Losse gebouwen zijn uitgesloten, een garage is echter een uitzondering, vandaar de verwarring
2) U moet niet aangesproken worden, maar het feit dat de aannemer akkoord is gegaan met 21% bij de Fiscus, wil niet zeggen dat u ook akkoord moet gaan. U kunt steeds een afspraak maken bij de btw om uw probleem voor te leggen.

Schorpioen stelt ook een terechte vraag, het is belangrijk te weten waarom exact de 6% niet aanvaard werd door de Fiscus.

GOLDEN
Berichten: 22

#15 , 21 nov 2016 14:06

De enige vraag, die men zich hier moet stellen is mijns inziens de volgende:
Kan de aannemer, de btw die hij te weinig aanrekende (om welke reden dan ook), nadien nog vorderen van zijn klant.
Die vraag best eens stellen aan een advocaat, gespecialiseerd in de materie btw.
Rest doet niets ter zake.

Terug naar “Belastingen, BTW & Accijnzen”