Pagina 1 van 1

Personen te laste aangifte belastingen

Geplaatst: 25 okt 2016 12:41
door DV_85
Hallo,

samen met mijn vriend (niet getrouwd, niet wettelijk samenwonend) hebben ik 3 kinderen.

alle kinderen staan aangeduid zijnde 'ten laste' op mijn vriend zijn loonbrief (daar ik indertijd dat mijn zoontje geboren is net was afgestudeerd en geen werk had) de andere 2 zijn zo ook automatisch op zijn loonbrief gekomen.

op mijn loonbrief staan 0 kinderen ten laste, maar wanneer ik de belastingen invul via tax on web, selecteer ik wel 3 kinderen ten laste, en vult mijn vriend bij kinderen ten laste niets in..

het lijkt inderdaad niet logisch, maar wij hebben dit steeds zo gedaan.

dus komt het hierop neer:

hij verdient doorheen het jaar meer loon dankzij 3 kinderen ten laste..
ik trek meer belastingen terug door 3 kinderen ten laste..


wat als we ooit trouwen of wettelijk samenwonen? en 1 belastingbrief ontvangen?

Re: Personen te laste aangifte belastingen

Geplaatst: 25 okt 2016 13:32
door Billybob
Stel, ge gaat wettelijk samenwonen of trouwen in 2016. De eerstvolgende aangifte (aanslagjaar 2017 - inkomstenjaar 2016) is nog volledig apart. De daaropvolgende aangifte (AJ 2018 - IJ 2017) is gezamenlijk.

In de belastingberekening komen de kinderen bij de partner met het hoogste inkomen te staan. Meestal is dit degene die het ook zo doorgeeft aan de werkgever.

Wat dit juist maakt: kan niemand juist zeggen. Tel dit eens uit in een berekeningsprogramma.

Re: Personen te laste aangifte belastingen

Geplaatst: 25 okt 2016 18:35
door wanton
Indien uw vriend als vader staat genoteerd van uw 3 kinderen, moet je dat ook zo invullen bij Tax on web. Zoals je het nu doet is de voorheffing bij uw vriend veel te laag : hij moet bij betalen, jij trekt terug.
Als alles in één pot gaat, is er geen probleem. Het speelt geen rol bij wie de kinderen staan ingevuld, het globale resultaat is hetzelfde.
Bij een gezamenlijke aangifte zal de vermindering voor kinderen ten laste steeds gedaan worden bij de meest verdienende partner. Zo'n vermindering heeft invloed van onder naar boven, dat is voor beiden hetzelfde. Ik kan dat wel juist zeggen.