Stopzetting zelfstandige activiteit - Bijberoep

kevinlorre
Topic Starter
Berichten: 17

Stopzetting zelfstandige activiteit - Bijberoep

#1 , 19 jan 2015 15:25

Besten,

Mijn vrouw is sinds +/-2jaar zelfstandige in bijberoep (eenmanszaak) in de ambulante handel en catering.

Volgens de nieuwe wetgeveing valt zij voor vadertje staat onder de nieuwe regelgeving van de horeca, dus witte kassa en black box.

Wij hebben nu samen bekeken dat voor haar beperkte omzet, dit voor haar onhaalbaar is en hebben we dus het besluit genomen haar activiteit stop te zetten.

Graag jullie tips over waar wij boekhoudkundig rekening mee moeten houden.

Op haar zaak zijn slechts enkele kleine zaken gekocht op factuur (dus aftrek BTW), zoals een mixer, koffiezet, ... . Deze apparaten zijn ook steeds in de kraam zelf gebruikt.
Daarbuiten is haar enigste echte grote investering de marktkraam zelf geweest (8000euro (over 5jaar) dus 1600euro/per jaar)

Wij zijn nu van plan deze te verkopen. Btw is dus door te storten en dergelijke, maar kunnen wij een speciale controle verwachten? En zo ja wat valt er dan te controleren?

Graag jullie advies

Alvast bedankt

Kevin

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
denlowie
Berichten: 15980
Juridisch actief: Nee

#2 , 19 jan 2015 15:55

Bij stop zetting heb je altijd controle, maar daar moet je niet van wakker liggen zo erg is dit dus ook al niet.

Versta niet dat ze een blackbox moet hebben, daar de meeste frituren die een forfait hebben en geen personeel hebben ,vrijgesteld zijn van deze blackbox.

Als er niet meer dan 10% maaltijden ter plaatse verbruikt word moet er ook geen blackbox zijn .
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

LeenW

#3 , 19 jan 2015 17:02

Als u schrik hebt voor de blackbox, vermoed ik dat er veel in het zwart werd gedaan? Bij een stopzettingscontrole kan steeds de omzet herbekeken worden.

Reclame

jef007
Berichten: 1738

#4 , 19 jan 2015 17:06

:?: marktkraam en blackbox????

kevinlorre
Topic Starter
Berichten: 17

#5 , 20 jan 2015 11:22

Het is niet voor het marktgedeelte dat de blackbox nodig is, maar voor het beperkt aantal catering-evenementen die zij uitoefende.

Privé-feesten gelden mee voor de 10% regel en dus vallen we hierboven. Heb dit nagevraagd en is simpelweg het geval. Waarom? geen idee dus.

En zwart werd er al zeker niet gewerkt. Onze kosten (boekhouder, verzekeringen, ...) zorgden ervoor dat dat zelfs onmogelijk was. (Omzet 6000euro/jaar - Kosten 4500euro/jaar).

Het is vooral de rompslomp en de investering voor (+/-9feesten/jaar) die we niet zien zitten.

Maar daarbuiten dus mijn vraag :

" Graag jullie tips over waar wij boekhoudkundig rekening mee moeten houden.

Op haar zaak zijn slechts enkele kleine zaken gekocht op factuur (dus aftrek BTW), zoals een mixer, koffiezet, ... . Deze apparaten zijn ook steeds in de kraam zelf gebruikt.
Daarbuiten is haar enigste echte grote investering de marktkraam zelf geweest (8000euro (over 5jaar) dus 1600euro/per jaar)"

denlowie
Berichten: 15980
Juridisch actief: Nee

#6 , 20 jan 2015 11:35



Privé-feesten gelden mee voor de 10% regel en dus vallen we hierboven. Heb dit nagevraagd en is simpelweg het geval. Waarom? geen idee dus.
Dit is juist omdat je bediening doet.

Het is aan je boekhouder om te weten hoe je in het verleden de afschrijvingen zijn gebeurt, en wat er afgeschreven is en wat niet.

Wij hier hebben geen glazen bol om dit te weten.

Heb je ooit al eens controle gehad ?
met een omzet van 6000€ per jaar zal je controle ook niet veel zijn.
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Terug naar “Belastingen, BTW & Accijnzen”