verkoop op kapaza

Jef 007
Topic Starter
Berichten: 737

verkoop op kapaza

#1 , 12 mar 2013 19:02

een vriend van mij ontving heden een telefoon van FOD economische zaken :
hij verkoopt goederen op Kapaza, hij vermeldt op de zoekertjes hetgeen hij verkoopt met zijn telefoonnummer. Als er een potentiele klant belt, spreken ze af in zijn magazijn waar de klanten eventueel kunnen kopen en meenemen.

FOD economische zaken stelt nu dat hij het adres van zijn maatschappelijke zetel MOET vermelden in het zoekertje. Mijn vriend doet dit liever niet omdat hij niet wil dat de klanten aan zijn privehuis staan en omdat hij niet steeds in zijn magazijn aanwezig is. Dit om misverstanden met de klanten te vermijden. Zijn huis is prive en er staan geen goederen te koop, in het magazijn is hij niet altijd omdat hij overdag meestal onderweg leveren is.

Heeft Economische Zaken het recht om een adres in het zoekertje te eisen? is er recent wetgeving daaromtrent gewijzigd?

dank bij voorbaat

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
freelance
Berichten: 2615

#2 , 12 mar 2013 23:45

Jef ,
Het is u wellicht bekend dat er een wet bestaat "ter bescherming van de consument " enerzijds , en anderzijds dat handelaars aan allerlei bepalingen moeten voldoen waar een modale particulier ( die iets kwijt wil op kapaza ) helemaal niet door gebonden is .
Een handelaar beschikt over eigen specifieke middelen ( commerciele publiciteit en aanbiedingsmogelijkheden ) , terwijl een particulier beperkt is tot zoekertjes ( vroeger in de krant , nu op kapaza e.d. ) .
Het is begrijpelijk dat de FOD die zoekertjes sites nauwlettend in de gaten houdt , met het oog op de bescherming van de consument .
Voor de handelaar bestaat er o.a. wetgeving op misleidende handelspraktijken , alsook dat bij "verkoop op afstand " ( waar ook kapaza onder gerekend wordt ) de consument bepaalde rechten heeft ( o.a. een 7 dagen bedenktijd ) .
Het niet vermelden van de maatschappelijke zetel of ondernemingsnummer ( op zijn minst toch het ondernemingsnummer ) kan aanzien worden als misleidend voor de consument , o.a. op basis van volgende wetgeving ( en wellicht ook nog andere ) .

Onderafdeling 3. - Misleidende handelspraktijken

Art. 88. Als misleidend wordt beschouwd een handelspraktijk die gepaard gaat met onjuiste informatie en derhalve op onwaarheden berust of, zelfs als de informatie feitelijk correct is, de gemiddelde consument op enigerlei wijze, inclusief door de algemene presentatie, bedriegt of kan bedriegen ten aanzien van een of meer van de volgende elementen, en de gemiddelde consument er zowel in het ene als in het andere geval toe brengt of kan brengen een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen :
3° de reikwijdte van de verplichtingen van de onderneming, de motieven voor de handelspraktijk en de aard van het verkoopproces, elke verklaring of symbool dat doet geloven dat de onderneming of het product sponsoring of directe of indirecte steun krijgt;
de hoedanigheid, kenmerken en rechten van de onderneming of haar tussenpersoon, zoals haar identiteit, vermogen, kwalificaties, status, erkenning, affiliatie, connecties, industriële, commerciële of intellectuele eigendomsrechten of haar bekroningen en onderscheidingen;

Afdeling 2. - Overeenkomsten op afstand

Onderafdeling 1. - Overeenkomsten op afstand die geen betrekking hebben op financiële diensten
Art. 45. Bij het aanbod van een overeenkomst op afstand moet de consument ondubbelzinnig, op heldere en begrijpelijke wijze ingelicht worden door elk middel dat aangepast is aan de gebruikte techniek voor communicatie op afstand, meer bepaald over de volgende elementen :
1° de identiteit van de onderneming en haar geografische adres;


De afdeling 2 en onderafdeling 3 zijn te uitgebreid om hier op te zetten .
Het voornaamste zal hier wel staan , maar de FOD heeft verder genoeg armslag om dit af te dwingen .
Wat een wet interessant maakt ,
is wat er in die wet , niet in staat .

Redrum
Berichten: 574

#3 , 13 mar 2013 09:41

Het is begrijpelijk dat de FOD die zoekertjes sites nauwlettend in de gaten houdt , met het oog op de bescherming van de consument .
Dat niet alleen. Zwarte verkoop, handel zonder ondernemingsnummer,... , dat gebeurt zo vrij vaak en de bevoegde diensten beginnen daar zeker aanzienlijke aandacht voor te vertonen.
Laatst gewijzigd door Redrum op 13 mar 2013 10:45, 1 keer totaal gewijzigd.

Reclame

Redrum
Berichten: 574

#4 , 13 mar 2013 09:53

Het adres van de maatschappelijke zetel van een bedrijf is op zich publieke informatie, een probleem zou dat niet mogen betekenen.
Als dat 'thuis' is, is dat per definitie trouwens nooit voor 100% een privé-adres, het is immers ook de maatschappelijke zetel van een onderneming.

bartvdv
Berichten: 1911

#5 , 13 mar 2013 10:19

Het ondernemingsnummer hoort daar ook bij.

Jef 007
Topic Starter
Berichten: 737

#6 , 13 mar 2013 13:28

aan FReelance:hartelijk bedankt voor uw opzoekingswerk en info
aan de anderen : de praktijk is dikwijls verschillend van de theorie : op het priveadres is niks te zien van goederen want ze staan in een magazijn elders
in het magazijn is ook meestal niemand aanwezig vermits het hier om een beperkt bijberoep gaat
praktijk: er wordt telefonisch of per mail afgesproken in het magazijn, als mijn vriend één of ander adres vermeldt in de offerte, staan eventuele klanten in 95% voor een gesloten deur

freelance
Berichten: 2615

#7 , 13 mar 2013 23:23

Ik neem aan dat bij de belastingsdienst , er ook geen rekening zal gehouden worden met het feit of iemand al of niet voltijds zelfstandig is ( tenzij natuurlijk de globale inkomsten van die persoon ) .
Ik bedoel : iemand als zelfstandig in bijberoep zal geen voorkeursbehandeling krijgen .
Een bijberoep heeft ( net zoals een hoofdberoep ) een maatschappelijke zetel ( en als dit in de privéwoning is , dan heeft dat idd. bepaalde gevolgen . De privéwoning is nooit meer 100% onschendbaar , zoals bij een particulier ) .
Het zou al veel verschil maken indien de betreffende vriend zijn ondernemingsnummer zou bekendmaken . Dan kan iedereen in principe de gegevens op de KBO opzoeken . ( en is de kooplustige klant geinformeerd over het feit dat hij niet met een particulier te doen heeft ) .
In de advertentie is het verder altijd mogelijk de plaats van verkoop aan te duiden ( die in feite ook niet "verborgen " mag gehouden worden door een zelfstandige ) . Men kan dan nog altijd er bij zetten : "op telefonische afspraak " .
Het is niet verboden in een magazijn te verkopen , waar niet altijd iemand aanwezig is ; maar dit ( opzettelijk ) "verzwijgen " in de advertentie kan de gerechtigde argwaan wekken bij de FOD .
De praktijk wijst maar al te dikwijls uit dat iemand in bijberoep " de schijn probeert op te houden " ( naar de particuliere klant toe ) van zelf ook particulier te zijn ( om aldus op zijn minst de schijn te wekken dat de particuliere koper goedkoper af zou zijn dan bij een reguliere handelaar ) .
De zelfstandige in bijberoep heeft het voordeel van over andere inkomsten te beschikken ( wat de voltijds zelfstandige meestal niet heeft ) .
Dus voor de rest : gelijk beroep = gelijke behandeling , en gelijke plichten ( zo niet is er sprake van oneerlijke concurrentie ) .
Wat een wet interessant maakt ,
is wat er in die wet , niet in staat .

Jef 007
Topic Starter
Berichten: 737

#8 , 14 mar 2013 09:09

dat klopt volledig Freelance, ik zal mijn vriend aanraden om zijn volledige gegevens te vermelden in zijn zoekertjes
hij moet dan maar verwijzen naar "enkel na telefonische afspraak" of zoiets

Terug naar “Belastingen, BTW & Accijnzen”