Pagina 1 van 1

toch meerwaardebelasting betalen op gezinswoning?

Geplaatst: 15 nov 2010 11:21
door vickyrotsaert
Wij kochten in 2006 een appartementje. Door gezinsuitbreiding wilden we wat groter gaan wonen in een huis. In april 2008 vonden we een geschikte woning en hebben we deze gekocht, ons appartement was wel nog niet verkocht. We zijn dan ook verhuisd in mei 2008. Helaas raakte het appartement niet snel verkocht, het ontwerp werd getekend in november 2008, de akte werd verleden dan in februari 2009. In tussentijd hadden we een overbruggingskrediet maar de situatie was niet makkelijk.
Nu moeten we van de belastingsdienst toch meerwaardebelasting betalen aangezien we eigenlijk te snel verhuisd zijn, er mag maar een periode van max. 6 maanden tussen zitten? De notaris die onze verkoop en aankoop heeft geregeld heeft ons hierover nooit ingelicht; en ook het boekhoudkantoor die onze belastingsbrief invult heeft het nooit aangegeven.
Kunnen wij hier nog iets tegen beginnen?

Re: toch meerwaardebelasting betalen op gezinswoning?

Geplaatst: 18 nov 2010 17:17
door Fredje1811
nog nooit van die regel van max. 6 maand gehoord

maar ben je zeker dat er op basis van onderstaande regel nog een meerwaarde is?

Het belastingtarief is 16,5% en wordt berekend op het verschil tussen de aan- en verkoopprijs. De aankoopprijs wordt verhoogd met de werkelijke kosten van de aankoop (notariskosten) of met een forfaitair kostenpercentage van 25%. De met 25% verhoogde aankoopprijs mag u verhogen met 5% per verlopen jaar sinds de aankoop, en met de facturen van werken uitgevoerd door een geregistreerd aannemer.

Re: toch meerwaardebelasting betalen op gezinswoning?

Geplaatst: 18 nov 2010 19:33
door scorpioen
nog nooit van die regel van max. 6 maand gehoord
Wetboek Inkomstenbelastingen
Artikel 93bis
In afwijking van artikel 90, 10°, zijn niet belastbaar, de meerwaarden vastgesteld ter gelegenheid van :
1° een overdracht onder bezwarende titel van de woning waarvan het kadastraal inkomen, gedurende een ononderbroken periode van ten minste 12 maanden die de maand van de vervreemding voorafgaat, is vrijgesteld overeenkomstig artikel 12, § 3. Voor de berekening van die ononderbroken periode van 12 maanden wordt in voorkomend geval tevens rekening gehouden met de periode gedurende dewelke voor die woning de woningaftrek kon worden toegestaan met toepassing van artikel 16, zoals dat bestond alvorens het werd opgeheven, of van artikel 526, § 1. Evenwel mag tussen de periode van ten minste 12 maanden en de maand van vervreemding nog een periode van maximaal 6 maanden liggen, gedurende dewelke de woning niet in gebruik mag zijn genomen;