fout belastingen

koen999
Topic Starter
Berichten: 730

fout belastingen

#1 , 20 okt 2006 12:42

de belasting doet ieder jaar controles van de belastingaangifte.

stel nu dat mijn aangiftes altijd correct waren maar dat zij in voorgaande jaren een fout gemaakt hebben waardoor ik eigenlijk meer moest betalen.

kunnen zij dat bedrag dan nog opeisen en zoja, tot hoever(hoeveel jaar) mogen ze teruggaan?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#2 , 20 okt 2006 14:37

Als uw aangifte volledig correct is geldt:

Art. 359 WIB
Evenwel kan de voor een aanslagjaar verschuldigde belasting op geldige wijze gevestigd worden tot 30 juni van het jaar dat volgt op dat waarnaar het aanslagjaar wordt genoemd.

Inkomsten van 2006. Aanslag 2007. Aanslag moet ingekohierd zijn op 30 juni 2008.

scorpioen

bosser
Berichten: 44
Locatie: Sint-Pieters-Leeuw

#3 , 14 feb 2007 16:49

Scorpioen, even ter aanvulling :

Ik denk dat u het hier heeft over de gewone aanslagtermijn, maar er bestaat ook een onderzoektermijn van drie jaar, de fiscus kan tot drie jaar terugkeren en uw regelmatig of onregelmatig ingediende aangifte gaan onderzoeken en nog een aanvullende aanslag vestigen.

Artikel 354

Zie evenwel, voor wat de onroerende voorheffing betreft,
de tekst van toepassing voor :
- het Vlaams Gewest

Bij niet-aangifte, bij laattijdige overlegging van aangifte, of wanneer de verschuldigde belasting hoger is dan de belasting met betrekking tot de belastbare inkomsten en de andere gegevens vermeld in de daartoe bestemde rubrieken van een aangifteformulier dat voldoet aan de vorm- en termijnvereisten, gesteld bij de artikelen 307 tot 311, mag de belasting of de aanvullende belasting, in afwijking van artikel 359, worden gevestigd gedurende drie jaar vanaf 1 januari van het jaar waarnaar het aanslagjaar wordt genoemd waar voor de belasting is verschuldigd. Wanneer voor de toepassing van de vennootschapsbelasting en van de belasting van niet-inwoners die overeenkomstig de artikelen 233 en 248 wordt gevestigd, de belastingplichtige anders dan per kalenderjaar boekhoudt, wordt de termijn van drie jaar verlengd met eenzelfde tijdperk als dat welke is verlopen tussen 1 januari van het jaar waarnaar het aanslagjaar wordt genoemd en de datum van afsluiting van het boekjaar in de loop van hetzelfde jaar.

Deze termijn wordt met twee jaar verlengd in geval van inbreuk op de bepalingen van dit Wetboek of van ter uitvoering ervan genomen besluiten, gedaan met bedrieglijk opzet of met het oogmerk te schaden.

De onroerende voorheffing, de administratieve boete en, voor zover ze niet binnen de artikel 412 gestelde termijn zijn betaald, de roerende voorheffing en de bedrijfsvoorheffing mogen eveneens worden gevestigd binnen de termijn bepaald in de twee vorige leden.

Wanneer de belastingplichtige of de echtgenoot op wiens goederen de aanslag wordt ingevorderd, binnen de in het eerste lid bedoelde termijn, overeenkomstig de artikelen 366 tot 371 een bezwaarschrift heeft ingediend, wordt die termijn verlengd met een tijdperk dat gelijk is aan de tijd die is verlopen tussen de datum van het indienen van het bezwaarschrift en die van de beslissing van de directeur of degedelegeerde ambtenaar, zonder dat die verlenging meer dan zes maanden mag bedragen.

Reclame

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#4 , 14 feb 2007 19:54

De aanvullende termijn van drie jaar geldt m.i. niet als je een volledig correcte aangifte hebt ingevuld.

Dit is trouwens ook het oordeel van de fiscus zelf. Zie de Com.Ib die het onder 354/20 heeft over "ONJUISTHEID VAN ANDERE GEGEVENS DAN DE BELASTBARE INKOMSTEN"

scorpioen

bosser
Berichten: 44
Locatie: Sint-Pieters-Leeuw

#5 , 15 feb 2007 10:31

Inderdaad wanneer de aangifte volledig en correct is ingevuld klopt dit, maar spijtig genoeg slagen er niet veel mensen in hun aangifte volledig en correct in te vullen, de leningen vormen dikwijls een probleem en zeker wanneer er zelfstandige inkomsten of baten in de aangifte worden aangegeven, dan heeft de fiscus maar al te snel een stok om te slaan door een bepaalde kost te gaan verwerpen en alsnog een aanvullende aanslag in te dienen....

Terug naar “Belastingen, BTW & Accijnzen”