Bedragen betaald voor levensonderhoud voor echtgenote in het buitenland

willyandruth
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Bedragen betaald voor levensonderhoud voor echtgenote in het buitenland

#1 , 21 jun 2020 10:41

Beste,

Ik ben gehuwd en mijn echtgenote woont in Oost Afrika en mijn wettelijke verblijfplaats is in België.
Zij werkt in haar land en ik heb een inkomen in België. Elk maand stuur ik haar een bedrag (dat varieert) om bij te passen in haar levensonderhoud.
Zijn deze bedragen fiscaal aftrekbaar en zo ja in welke code dienen deze te worden ingevuld?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
basejumper
Berichten: 4624
Locatie: Diest

#2 , 21 jun 2020 14:09

beste

https://financien.belgium.be/nl/particu ... buitenland

Een storting aan je echtgenote is geen onderhoudsgeld en derhalve niet aftrekbaar.
Gezien jullie een echtpaar vormen zijn inkomsten gemeenschappellijk en hebben jullie één belastingbrief. Indien zij geen inkomen in Belgiê heeft zal er sowieso al een huwelijksquotient plaatsvinden. (30 % van je inkomen met een max van 11.090 euro zal fictief uit jouw hoogste schijf naar haar laagste schijf verhuizen). er is dus al een stuk aftrek die automatisch gebeurt.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Thomas Morus
Berichten: 5929
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#3 , 21 jun 2020 15:40

Indien niet in B gedomicilieerd (en hier geen inkomsten heeft) wordt de echtgenote hier niet belast en geniet derhalve ook niet van het voordeel van de huwelijksquotiënt.
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

Reclame

Marcus Aurelius
Berichten: 3814
Juridisch actief: Nee

#4 , 21 jun 2020 15:43

https://financien.belgium.be/sites/defa ... and_NL.pdf

Om recht te hebben op de aftrek van het betaalde onderhoudsgeld moet u het werkelijke betaald bedrag vermelden in uw belastingaangifte (in vak VIII.
------------------------------------------------------------------------
wat baat kaars en bril, als de uil niet zien en lezen wil.

father b
Berichten: 1576
Juridisch actief: Nee

#5 , 21 jun 2020 17:45

#4 Ik denk dat TS aan geen enkele aftrekvoorwaarde voldoen om deze bedragen in te brengen in de belastingaangifte. ( zeker volgens de vermelde link en de link in #2 ).

Thomas Morus
Berichten: 5929
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#6 , 21 jun 2020 17:57

IK ben daar zeker van father b.
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

Marcus Aurelius
Berichten: 3814
Juridisch actief: Nee

#7 , 21 jun 2020 18:45

Benieuwd naar het standpunt van de specialisten fiscaliteit op dit forum?
------------------------------------------------------------------------
wat baat kaars en bril, als de uil niet zien en lezen wil.

Thomas Morus
Berichten: 5929
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#8 , 21 jun 2020 19:18

Benieuwd naar het standpunt van de specialisten fiscaliteit op dit forum?
Zonder onderhoudsverplichting wegens scheiding (feitelijk of ontbinding huwelijk) vormen dergelijke transfers geen grond voor belastingvermindering in de Belgische fiscale wetgeving.

In het kort:
4 voorwaarden:
1.U moet het onderhoudsgeld betalen in uitvoering van een onderhoudsverplichting op grond van het Burgerlijk of het Gerechtelijk Wetboek of van een gelijkaardige wettelijke verplichting in een buitenlandse wet.
2.De persoon die het onderhoudsgeld krijgt mag geen deel uitmaken van het gezin van de persoon die de uitkering betaalt.
3.U moet het onderhoudsgeld regelmatig betalen.
4.U moet de betaling van het onderhoudsgeld verantwoorden met bewijskrachtige bescheiden.
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

father b
Berichten: 1576
Juridisch actief: Nee

#9 , 21 jun 2020 19:34

https://www.standaard.be/cnt/dsc03022000_002

http://www.boekhouder.be/tips-tricks/72 ... talen.html

Is een heel eigenaardige zaak. Hij hier in België, zij in Oost-Afrika.
Vrijwillige betalingen voor levensonderhoud : VROUW WERKT IN OOST-AFRIKA ???
In het eenvoudigste geval : 1 aangifte. En hypothetisch : hij vermeldt zijn betalingen in zijn gemeenschappelijke aangifte : 80 % aftrekbaar; zij moet haar ontvangen sommen aangeven = belastbaar. Begrijpe wie begrijpe kan ??
Ik denk aan een soort ontduiking, of willen profiteren van minder belasting % in Oost-Afrika dan hier. Overheveling van inkomsten.
Zijn domicilie in België, zij in Oost-Afrika ?

Kan zeker #8 Thomas beamen. Zoeken naar achterpoortjes ??

Marcus Aurelius
Berichten: 3814
Juridisch actief: Nee

#10 , 21 jun 2020 19:55

Ik heb enkel ter overweging meegegeven dat de vraag van TS wat de motieven ook zijn, niet zomaar ontkennend kan beantwoord worden. Ik heb dan ook louter op de vraag geantwoord. Ik wens nogmaals te verwijzen naar de voorwaardelijke storting van voorheffing als compenserende maatregel.

Ik wel het volgende nog meegeven ter overweging:

ANTWOORD (van de Minister van Financiën)
1. en 2. Ik heb geen weet van concrete gevallen waarin werd gehandeld zoals het geachte Lid, onder verwijzing naar een gerucht, beschrijft. Overeenkomstig artikel 104, 1° van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, kunnen onderhoudsuitkeringen die een belastingplichtige regelmatig betaalt aan personen die geen deel uitmaken van zijn gezin, ten belope van 80 % van hun bedrag worden afgetrokken van het totale netto-inkomen, wanneer ze zijn betaald ter uitvoering van een verplichting op grond van het Burgerlijk of het Gerechtelijk Wetboek of van een gelijkaardige wettelijke verplichting in een buitenlandse wetgeving. Zo zijn kinderen op grond van het Burgerlijk Wetboek levensonderhoud verschuldigd aan hun ouders en andere bloedverwanten in opgaande lijn die behoeftig zijn. Deze aftrek van het totale netto-inkomen geldt zowel voor onderhoudsuitkeringen die een belastingplichtige betaalt aan een rijksinwoner als aan een niet-rijksinwoner. Een belastingplichtige die onderhoudsgelden betaalt aan een niet-rijksinwoner heeft daarbij steeds verplichtingen inzake aangifte en storting van bedrijfsvoorheffing en indiening van fiches. Van die verplichting tot storting van de bedrijfsvoorheffing kan hij enkel onder bepaalde voorwaarden, die blijken uit een dubbelbelastingverdrag tussen België en de woonstaat van de verkrijger van de onderhoudsuitkeringen, vrijgesteld worden.
3. De gegevens die in de aangifte van de personenbelasting opgenomen zijn met betrekking tot de aftrekbare uitgaven, laten niet toe om een onderscheid te maken tussen de begunstigden van de onderhoudsuitkeringen die in België verblijven en diegenen die in het buitenland verblijven. De vermelde inlichtingen in de aangifte betreffende de begunstigden van de eerder vernoemde alimentatiegelden (naam, voornaam en adres) zijn niet relevant voor de berekening van de belasting, ze worden niet bewaard in de databestanden en zijn bijgevolg niet beschikbaar om de gevraagde statistische analyses te maken.
1. Parlementaire vragen - Personenbelasting
Parlementaire vraag nr. 95 van mevrouw Kristien Van Vaerenbergh d.d. 26.11.2019

Kamer, Vragen en Antwoorden, 2019-2020, QRVA 55/009, d.d. 22.01.2020, blz. 104

Onderhoudsgelden. - Controle inhouding bedrijfsvoorheffing.

VRAAG

In regel dient er 26,75 % bedrijfsvoorheffing op 80 % van de onderhoudsgelden te worden ingehouden door een rijksinwoner voor onderhoudsgelden uitbetaald aan een niet-inwoner, behoudens de door de wet en door internationale overeenkomsten bepaalde vrijstellingen.

1. Laat het systeem van datamining toe om automatisch vast te stellen dat als er in een bepaalde aangifte onderhoudsgelden worden afgetrokken:

a) deze werden uitbetaald aan een niet-rijksinwoner;

b) deze werden uitbetaald aan een niet-rijksinwoner gevestigd in een land waarvoor een vrijstelling geldt, waardoor geen bedrijfsvoorheffing moet worden ingehouden;

c) deze werden uitbetaald aan een niet-rijksinwoner gevestigd in een land waarvoor geen vrijstelling geldt, waardoor bedrijfsvoorheffing moet worden ingehouden en er ten onrechte geen bedrijfsvoorheffing werd ingehouden?

2. Zou het niet aangewezen zijn voor een betere controle op de aangifteplicht en aftrek van onderhoudsgelden het fiscaal identificatienummer van de onderhoudsplichtige respectievelijk de onderhoudsgerechtigde rijksinwoner onder een code te doen opnemen onder respectievelijk vak VI.4 en VIII.2 van de aangifte in de personenbelasting en vak VIII.2 in de BNI-natuurlijke personen?

3. Als uw taxatiediensten vaststellen dat er nauwelijks controle is op het inhouden van de bedrijfsvoorheffing op voormelde onderhoudsgelden, waarom wordt dit niet mee opgenomen in de lijst van aangekondigde controleacties met het oog op een verhoogde spontane naleving van de fiscale verplichtingen bij particulieren zoals gepubliceerd op de webstek van de FOD Financiën op 14 april 2016?

ANTWOORD

1. Momenteel laat het systeem van datamining niet toe om automatisch vast te stellen of de in aftrek genomen onderhoudsgelden worden betaald aan een niet-rijksinwoner en of die al dan niet gevestigd is in een land waarvoor een vrijstelling geldt.

2. In de vakken VI.4 en VIII.2 van de aangifte personenbelasting en vak VIII.2 van de aangifte BNI-natuurlijke personen betreffende het aanslagjaar 2019 moet de belastingplichtige de naam, de voornaam en het adres van de onderhoudsplichtige/onderhoudsgerechtigde van de onderhoudsuitkeringen vermelden. Op basis van die gegevens kan de administratie nagaan of de onderhoudsplichtige bedrijfsvoorheffing moet inhouden of niet. Een verplichte vermelding van het fiscaal identificatienummer in de aangifte is momenteel niet aan de orde, vermits men er niet mag van uitgaan dat de onderhoudsgerechtigde het fiscaal identificatienummer van de onderhoudsplichtige kent en omgekeerd.

3. De onderhoudsgelden maken reeds het voorwerp uit van acties in risicobeheer. Dit risicobeheer betreft enerzijds de controle van de naleving van de voorwaarden voor de aftrek van de onderhoudsgelden en anderzijds de verplichting tot storting van de bedrijfsvoorheffing voor de aan een persoon in het buitenland betaalde uitkeringen. Voor de betalingen aan niet-inwoners van België wordt dus nagekeken of de bedrijfsvoorheffing werd betaald en, wanneer dit niet het geval is, of de voorwaarden van vrijstelling van doorstorting van de genoemde voorheffing zijn voldaan. Wanneer de bedrijfsvoorheffing niet is betaald en de voorwaarden niet zijn voldaan, moet de bedrijfsvoorheffing worden ingekohierd.

Er worden geen specifieke CRM-acties rond het inhouden van de bedrijfsvoorheffing op voormelde onderhoudsgelden georganiseerd, maar de administratie zet wel in op sensibilisering. Zo krijgt een belastingplichtige die onderhoudsgelden betaalt aan een buitenlandse genieter en tijdens de aangifteperiode beroep doet op een ambtenaar om zijn aangifte correct in te vullen, de informatiebrochure Onderhoudsgeld gestort aan een persoon in het buitenland mee. Op die manier wordt de belastingplichtige erop gewezen om ook in de toekomst aan zijn fiscale verplichtingen inzake bedrijfsvoorheffing te voldoen.

Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden.
------------------------------------------------------------------------
wat baat kaars en bril, als de uil niet zien en lezen wil.

father b
Berichten: 1576
Juridisch actief: Nee

#11 , 21 jun 2020 20:08

#10 Marcus,
Hieruit kan ik zeker afleiden dat die betalingen niet aftrekbaar zijn.
VRIJWILLIGE BETALINGEN zijn geen alimentaties of door de rechtbank opgelegde vergoedingen.
Geen kinderen in betrokken.
Zij zijn man en vrouw volgens TS, dus niet gescheiden of in conflictsituatie.
Zij is dus LID VAN ZIJN GEZIN. Heeft ook geen bedrijfsvoorheffing betaald of aangegeven ?

Mijn reukzin kan aangetast zijn door corona, maar toch ruik ik nog iets.

Thomas Morus
Berichten: 5929
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#12 , 21 jun 2020 20:24

Mijn eerste antwoord betrof het huwelijksquotiênt. Om daarvan te genieten moeten de partners wél tot hetzelfde gezin behoren. Als meneer gedomicilieerd is in B en mevrouw in een ander land dan gaat dat eenvoudigweg niet.
Vandaar luidde en luidt mijn antwoord:
"Indien niet in B gedomicilieerd (en hier geen inkomsten heeft) wordt de echtgenote hier niet belast en geniet derhalve ook niet van het voordeel van de huwelijksquotiënt"

Ik ben de mentaliteit waarbij mijn antwoorden (ook die van sommige anderen) stelselmatig in twijfel worden getrokken door te verwijzen de mening van "specialisten" kotsbeu. Eén van de redenen waarom ik minder actief ben op dit forum.
Als iemand een fout vindt in mijn antwoord aanvaardt ik dat met interesse en nederigheid. Maar daarvoor is er echt geen stemmingmakerij nodig.
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

Marcus Aurelius
Berichten: 3814
Juridisch actief: Nee

#13 , 21 jun 2020 22:28

De vraag van TS is:
Zijn deze bedragen fiscaal aftrekbaar en zo ja in welke code dienen deze te worden ingevuld?
Op deze vraag heb ik proberen te antwoorden.
Hij heeft niet gevraagd naar een huwelijkscoëfficiënt. Er is zeker geen sprake van stemmingmakerij. Dus laat dit a.u.b. achterwege. T.S. is enkel gediend van antwoorden to the point. En als ik verwijs naar specialisten, dan doel ik op leden van de kerngroep gespecialiseerd in fiscale aangelegenheden. Deze kunnen dan nagaan of TS al dan niet deze gelden in aftrek kan brengen. Ik behoor niet tot de kernleden. Ik heb u ook nergens in twijfel getrokken. Dus laat ons aub niet flauw doen.
------------------------------------------------------------------------
wat baat kaars en bril, als de uil niet zien en lezen wil.

LeenW
Berichten: 12836

#14 , 22 jun 2020 12:20

Op zich moet dit m.i. kunnen, mits er bewijsmiddelen zijn voor alles (woonplaatsattest, regelmatige stortingsbewijzen, etc.. ).

Voor haar kan dit inkomen dan wel in BE belastbaar zijn.

Thomas Morus
Berichten: 5929
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#15 , 22 jun 2020 12:25

Men kan niet zomaar een deel van zijn inkomen "overhevelen" naar zijn echtgenote!
Ik heb de wettelijke voorschriften om dat wél te kunnen doen toch geciteerd?
TS moet nagaan of die voorwaarden in zijn geval zijn vervuld of niet.
Een andere weg is er niet....

Waar er belasting dient betaald op "internationale onderhoudsgelden" moet blijken uit de bilaterale belastingovereenkomst tussen beide landen.
Zonder dergelijke overeenkomst moet de betaler van de onderhoudsgelden in de regel een voorheffing (26,75% op 80% van de uitkeringen) afhouden op de gestorte bedragen.
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

Terug naar “Belastingen, BTW & Accijnzen”