Belasting verkoop aandelen vennootschap / wetgeving normaal beheer

Caster
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

Belasting verkoop aandelen vennootschap / wetgeving normaal beheer

#1 , 24 okt 2019 18:46

Vraag bij de wetgeving die bepaalt of meerwaarden bij verkoop van aandelen van een BVBA al dan niet belast worden.
Wetgeving is op zijn minst vaag te noemen. In theorie zijn meerwaarden bij de verkoop onbelast. Tenzij de verkoop niet valt onder normaal beheer, bv speculatie. Maar hier zijn geen duidelijke regels rond opgesteld.

bv een éénmalige verkoop van een BVBA 1,5 jaar na oprichting.

Valt dit onder normaal beheer of niet?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Fortuin
Berichten: 1013

#2 , 24 okt 2019 19:56

Hoe groot is het bedrag? En welke sector (m.a.w. hoe ben je tot die verkoop gekomen)?

Caster
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#3 , 24 okt 2019 21:15

Voor alle duidelijkheid, er heeft geen verkoop plaatsgevonden, dus ook geen bedrag. Probeer de wet beter te begrijpen.

En zou dit eigenlijk een rol mogen spelen? Geen van beide vragen hebben betrekking op al dan niet normaal beheer. Het is die onduidelijkheid wat me de vraag net doen stellen.

Laat me de vragen omkeren:
Vanaf hoeveel jaren tussen opstarten en verkoop wordt als "normaal beheer" beschouwd.
Hoe speelt het bedrag hierin mee?
Hoe speelt sector mee?

Reclame

polk
Berichten: 437

#4 , 25 okt 2019 09:02

Dat zijn meestal feitenkwesties waarbij men naar de gehele verrichting en eventueel de achterliggende bedoeling kijkt en waarbij dus alle elementen tesamen beoordeeld worden. Omdat elke situatie anders is kan er geen éénduidig antwoord op uw omgekeerde vragen gegeven worden. Hoe korter de termijn tussen opstart en verkoop, hoe groter de kans dat men de speculatiekaart trekt. Hoe groter het bedrag, hoe groter de kans dat de fiscus werk in het dossier wil steken.

In het algemeen kan men stellen dat zodra er op één of andere manier een speculatief inzicht bij de beslissing tot verkoop heeft meegespeeld, de verrichting niet meer onder het normaal beheer valt.

Caster
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#5 , 25 okt 2019 09:32

Dat zijn meestal feitenkwesties waarbij men naar de gehele verrichting en eventueel de achterliggende bedoeling kijkt en waarbij dus alle elementen tesamen beoordeeld worden. Omdat elke situatie anders is kan er geen éénduidig antwoord op uw omgekeerde vragen gegeven worden.
Maar op een gegeven verrichting kan er dus óók geen éénduidig antwoord gegeven worden...?
Hoe korter de termijn tussen opstart en verkoop, hoe groter de kans dat men de speculatiekaart trekt. Hoe groter het bedrag, hoe groter de kans dat de fiscus werk in het dossier wil steken.
Snap ik vanuit het standpunt van fiscus. Vanuit verkopend standpunt zou ik denken dat een groot bedrag zeker onder "normaal beheer" valt. Zou niet logisch zijn om een groot bedrag niet te innen. De termijn tussen aankoop en verkoop zou dan eerder irrelevant moeten zijn. Herhaaldelijke transacties lijken me wel eerder speculatief te zijn.
In het algemeen kan men stellen dat zodra er op één of andere manier een speculatief inzicht bij de beslissing tot verkoop heeft meegespeeld, de verrichting niet meer onder het normaal beheer valt.
Ik dacht net gelezen te hebben dat men (fiscus) niet moet kijken naar de beslissing tot verkoop om te bepalen of speculatie meespeelt, maar eerder naar de beslissing van aankoop?

Marcus Aurelius
Berichten: 3814
Juridisch actief: Nee

#6 , 25 okt 2019 09:36

raadpleeg fisconet plus en je vindt een antwoord op je vragen.
------------------------------------------------------------------------
wat baat kaars en bril, als de uil niet zien en lezen wil.

Fortuin
Berichten: 1013

#7 , 25 okt 2019 10:51

Het probleem is dat beide kanten aan elke situatie vaak wel een draai kunnen geven. Het is beter om na 5 jaar pas te verkopen dan na anderhalf.

Het achterliggende project speelt daarnaast ook mee. Een tech startup bedrijfje waar je een nieuwe innovatie hebt ontwikkeld waar X jaar aan werd gewerkt, dat is een groot risico maar een uiteindelijke verkoop kan daar een logisch gevolg van zijn. Eens bewezen dat het werkt zou het abnormaal zijn om niet te verkopen als er een partij met interesse op de proppen komt.

Een perceel landbouwgrond kopen met een vennootschap, dat vervolgens op anderhalf jaar omgezet zien naar bouwgrond, en vervolgens de vennootschap met een gigantische meerwaarde op het gestort kapitaal belastingvrij verkopen na anderhalf jaar zal men dan wel weer als speculatief aanzien (het is om maar een voorbeeld te geven hoe de situatie meespeelt)

Hoe groter het bedrag, hoe hoger in de hiërarchie dat het dossier kan lopen. En daar zitten soms wel eens mensen die hun gelijk willen halen. Maar soms ook niet. Het hangt allemaal wat af van de situatie.

Je zal dus iets meer in detail moeten treden om een goed antwoord te krijgen.

polk
Berichten: 437

#8 , 25 okt 2019 11:42

Maar op een gegeven verrichting kan er dus óók geen éénduidig antwoord gegeven worden...?
Uw kan uw dossier voorleggen aan de rulingdienst.

Terug naar “Belastingen, BTW & Accijnzen”