Schuldsaldoverzekering toch niet fiscaal aftrekbaar?

JorisVB
Topic Starter
Berichten: 72
Juridisch actief: Nee

Schuldsaldoverzekering toch niet fiscaal aftrekbaar?

#1 , 26 sep 2019 20:55

Situatieschets:

- In 2012 een woonlening afgesloten. Een deel als hypothecaire lening (voldoende om de fiscale korf van de personenbelasting te vullen), een stuk op hypothecair mandaat (kan dus niet ingebracht worden in de personenbelasting).
- In 2017 een herfinanciering van deze lening gedaan, tegen een veel lagere rentevoet. Gevolg was dat de fiscale korf niet meer volledig gevuld was met enkel de aflossing van de lening, dus ik ging er van uit dat ik het resterende bedrag mocht opvullen met (een deel) van mijn jaarlijkse premie voor de schuldsaldoverzekering (ik bracht ongeveer €120 in van de premie). (Ik weet dat een eventuele uitkering van deze SVV in zo'n geval ook zal belast worden, dus daar hoeft u me niet op te wijzen).
- Ook voor inkomsten 2018 heb ik dit zo ingevuld.

Nu kreeg ik een brief van de dienst FOD financiën met de vraag de fiscale attesten van lening en SSV door te sturen. Deze van de lening had ik liggen, maar die van de SVV nog niet. Ik neem dus contact op met mijn verzekeraar en deze meld dat ik die SSV eigenlijk niet fiscaal kan inbrengen. Zij gingen er (onterecht) van uit dat ik mijn fiscale korf met de aflossing van de lening zou kunnen vullen. Zij vertelden me om dit ook zo gewoon mee te delen aan de FOD Financiën en dan "te zien wat er moet gebeuren".

Nu wil ik van de specialisten hier toch een "second opinion".

Mijn concrete vragen:

1. Is het inderdaad zo dat een SSV niet altijd kan ingebracht worden? Dat er dus fiscaal aftrekbare en fiscaal niet-aftrekbare SSV zijn? Ik ging er van uit dat je een SSV altijd kon inbrengen.
2. Waaraan mag ik mij verwachten als ik dit zo doorgeef aan de FOD Financiën? Dit is (misschien) een fout in de aangifte van dit en vorig jaar (telkens €120 te veel ingegeven). Wordt zoiets beboet of wordt dergelijke vergissing (zonder kwaad opzet, uiteraard) gewoon gecorrigeerd in de afrekening van dit jaar?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
JorisVB
Topic Starter
Berichten: 72
Juridisch actief: Nee

#2 , 30 sep 2019 12:45

Niemand hier die me kan antwoorden?

Ondertussen heb ik zelf contact opgenomen met de contactpersoon vermeld op de brief met vraag om onlichtingen. Deze persoon vroeg me de fiches van de originele lening en de fiches van de herfinanciering door te sturen zodat ze kon kijken of de fiscale korf eventueel toch niet volledig gevuld kon worden met de lening zelf (wat me zou verwonderen). Deze fiches zijn vrijdag doorgemaild en ik wacht dus op feedback.

basejumper
Berichten: 4631
Locatie: Diest

#3 , 03 okt 2019 19:31

Beste

Het klopt inderdaad dat schuldsaldo zowel fiscaal aftrekbaar als niet aftrekbaar kan zijn. Als de lening de fiscale korf opvult heeft dat ook weinig zin. Temeer omdat bij een overlijden de uitkering belastbaar wordt. In praktijk dient de begunstigde dan een fictieve rente aan te geven gedurende 13 (soms 10 ) jaar van 5 % van de uitkering.
Stel dat er 100.000 wordt uitgekeerd dan dient de begunstigde gedurende 13 jaar 5000 euro als fictieve rente aan te geven. Daarop betaalt die tussen 40 en 50 % belasting op plus gemeentebelasting.

Bij overlijden dus een taxatie van 20.000 tot 30.000 euro. Terwijl u een fiscale winst van pakweg 60 euro per jaar realiseert in de 120 euro die u tekort komt bij opvulling fiscale korf.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Reclame

bosprocureur
Berichten: 6858

#4 , 03 okt 2019 19:34

Dus om perse het uiterste eruit te halen, zou TS nog de polis ssv nog kunnen splitsen in een aftrekbaar en een niet aftrekbaar geheel? In theorie dan?

JorisVB
Topic Starter
Berichten: 72
Juridisch actief: Nee

#5 , 07 okt 2019 10:40

Bij overlijden dus een taxatie van 20.000 tot 30.000 euro. Terwijl u een fiscale winst van pakweg 60 euro per jaar realiseert in de 120 euro die u tekort komt bij opvulling fiscale korf.
Ik weet dat een eventuele uitkering van deze SVV in zo'n geval ook zal belast worden, dus daar hoeft u me niet op te wijzen.
Zoals vermeld in mijn openingspost, was ik op de hoogte van dit principe, maar de cijfers die u geeft zijn niet relevant voor mijn specifieke situatie.

Ondertussen heb ik een vriendelijk mailtje terug gekregen van de contactpersoon met de melding dat ze mits mijn akkoord gewoon het stukje dat op de SSV ingevuld is gaan schrappen, en dat daarmee de kous gewoon af is. Ik hoef zelfs niet meer via de post te antwoorden (doorgemailde attesten volstaan).

Case closed, dus... Ik kan de komende jaren de SSV dus niet inbrengen, maar aangezien de 10 jaar waarbij je een verhoging kreeg van de woonbonus, bijna verlopen zijn, speelt het niet zo veel rol. In 2021 zal mijn fiscale korf sowieso maximaal gevuld zijn met enkel de afbetaling. (Onze lening is afgesloten in 2011. Foutje in de openingspost, dus).

Maar bon, laten we onszelf gelukkig prijzen dat we nog gebruik kunnen maken van de woonbonus, zou ik zo zeggen... :roll:

Terug naar “Belastingen, BTW & Accijnzen”