Pagina 1 van 1

Auto Bvba

Geplaatst: 01 jul 2019 14:54
door Brussel
Besten,

samen met mijn broer hebben wij een bvba opgericht die zich toespits op het onderhouden van tuin, kluswerken, kleine metswerken etc..
Onze BVBA draai zeer goed en we hebben reeds twee bestelwagens aangekocht om te kunnen voorzien aan de groter worden vraag voor tuinonderhoud en allerlei kluswerken.
De bedrijfsrekening is dan ook zonder-meer gezonden we hebben al het nodige materiaal reeds bij de hand en betaald.
Ik vernam echter heel recent dat er mensen zijn die hun (privé) voertuig aankopen op naam van de bvba. Zij zouden op die manier vrijgesteld zijn van de btw.
Als ik nu een voertuig voor mijn eigen gebruik (vrouw) zou aankopen en ik koop deze op naam van de bvba, kan ik deze dan inderdaad btw-vrij kopen ?
Let wel : ik zou deze aankoop dan niet op eender welke manier inbrengen in de bvba. Ik zou dan het bedrag (zonder btw) van mijn priverekening gewoon terugstorten op de rekening van de bvba. Kan dit?
Kan ik eventueel naar een garage gaan en een autoleasing aangaan op naam van de bvba maar deze met mijn prive-rekening dan afbetalen?
In beide, bovenvermelde gevallen, gaat er dus geen geld van de rekening van de bvba maar enkel van mijn prive-rekening. Ik spaar dus in beide gevallen de btw op het voertuig uit.
Is dit mogelijk?

Re: Auto Bvba

Geplaatst: 01 jul 2019 15:10
door LeenW
Nee, dat kan niet. Je mag de betaalde btw niet aftrekken als het om een privé voertuig gaat. Ofwel hebt u iets verkeerd begrepen, ofwel zit u met enkele fraudeurs in uw vriendenkring.

Re: Auto Bvba

Geplaatst: 01 jul 2019 18:24
door Sirkii
Je bedrijf kan wel een auto kopen/leasen en die aan u beschikbaar stellen als managementwagen. Uw vrouw kan er ook mee rijden als je “bedrijfscarpolicy” dit toelaat. De bvba moet je een Voordeel Alle Aard aanrekenen en wagenkosten (en de bijhorende btw) zijn maar beperkt aftrekbaar voor personenwagens. Grootte VAA hangt ondermeer af van cataloguswaarde en co2 uitstoot.

Waarschijnlijk is het beter om de wagen privé te houden. Vraag het eens aan je boekhouder. De autofiscaliteit verslechtert alsmaar meer.

Er wordt wel wat afgefraudeerd met privéaankopen via de firma maar bij controle val je door de mand als er voor de inkoopfacturen (veel) te weinig uitgaande facturen zijn of als het aankopen betreft die niets met de bedrijfsvoering te maken hebben...

Re: Auto Bvba

Geplaatst: 01 jul 2019 21:14
door Inazuma
Een andere optie is om een extra "bestelwagen" te kopen / leasen
Net iets luxueuzer, maar die wel voldoet als fiscale / echte lichte vracht.
Wat is een tuinbedrijf bvb zonder pick-up ...

Pols eens bij de boekhouder.

Re: Auto Bvba

Geplaatst: 01 jul 2019 21:48
door LeenW
Een andere optie is om een extra "bestelwagen" te kopen / leasen
Net iets luxueuzer, maar die wel voldoet als fiscale / echte lichte vracht.
Wat is een tuinbedrijf bvb zonder pick-up ...

Pols eens bij de boekhouder.
Blijft hetzelfde probleem, ook voor een "bestelwagen" is er geen btw-aftrek als deze uitsluitend privé wordt gebruikt.