Pagina 1 van 1

Boek geschreven

Geplaatst: 03 jun 2019 16:10
door WP002
Goeiedag,

Ik ben vastbenoemd personeelslid aan een Vlaamse universiteit. Qua belastingsregime ben ik altijd een simpele loontrekkende geweest waarbij vadertje Staat tot de laatste cent weet wat ik verdien.

Ik heb nu in mijn vrije tijd een roman geschreven die 100 % niks met mijn academische activiteiten te maken heeft. Eind juni verschijnt het boek, en ik zit nog met een paar vragen hoe ik één en ander voor de belastingen moet inbrengen. Ik verwacht persoonlijk niet dat ik grote bedragen aan mijn roman ga verdienen, misschien als ik geluk heb een paar honderd euro per jaar, en dan is het in mijn ogen al een eclatant succes.

(1) Kan ik eventuele winsten, if any, aangeven, als occasionele inkomsten of moet dat op een andere manier?

(2) Omdat het mijn eerste roman is, voorzie ik wel dat ik links en rechts wat promotie ga moeten maken om wat naambekendheid te genereren. Ik denk dan aan het weggeven van presentexemplaren of (betalend) promotie voeren op een gespecialiseerd boekenplatform als Hebban. De kans is dan ook zeer groot dat ik uiteindelijk niets aan mijn boek ga overhouden en er zelfs nog geld ga insteken, alhoewel we weer niet over grote bedragen spreken. Ik ben bereid om hier wat verlies in te nemen, want het is al moeilijk genoeg om gelanceerd te geraken, en ik ben niet van plan om het bij één boek te laten. Kan ik eventueel de gemaakte kosten van de winst aftrekken, en als het uiteindelijke kosten-batensaldo negatief is, moet ik dan überhaupt nog iets aangeven?

Re: Boek geschreven

Geplaatst: 04 jun 2019 17:24
door Fortuin
Als je het boek "uit eigen beweging" geschreven hebt (dus niet in opdracht) zijn die inkomsten geheel belastbaar als inkomsten uit auteursrechten, aan 15% (na aftrek van ruim kostenforfait).

Re: Boek geschreven

Geplaatst: 05 jun 2019 12:42
door WP002
En hoe geef ik zulks aan, dan?

Re: Boek geschreven

Geplaatst: 06 jun 2019 11:54
door tdma
Ik denk ook dat auteursrechten hier de meest correcte benadering is.

Wat kosten betreft, kies je ofwel voor de forfaitaire kosten, ofwel voor de werkelijke kosten. Je moet dit zelf berekenen maar normaal zullen forfaitaire kosten beter uitkomen (en ook simpeler zijn).

Als je boek wordt uitgegeven door een uitgever moet je hiermee een contract maken voor cessie/concessie van je auteursrechten, met de te bepalen vergoeding. De uitgeverij zal dan een roerende voorheffing inhouden op het bedrag aan jou betaald. Deze is niet bevrijdend en je moet die bedragen ook nog aangeven op de aangifte personenbelasting waardoor je nog een (kleine) extra voor gemeentebelasting moet betalen.

Re: Boek geschreven

Geplaatst: 07 jun 2019 10:27
door WP002
In mijn geval is mijn uitgever een Nederlandse uitgeverij. Doen die dat ook al automatisch, roerende voorheffing inhouden? Forfaitaire kosten lijkt me inderdaad makkelijker, moet ik niet allerlei bonnetjes beginnen bijhouden...

Re: Boek geschreven

Geplaatst: 10 jun 2019 13:01
door Fortuin
Neen, buitenlandse entiteiten houden normaal gezien geen Belgische roerende voorheffing in. Die inkomsten moet je dus nog vermelden op je belastingbrief. Indien ze deze wel aangeven dan krijg je een fiche voor dat bedrag.

Wel houden sommige landen een bronheffing in (dit hangt af van het land van de uitbetaler) op royalties / IP inkomsten naar België. Die moet je dan verrekenen met de te betalen belasting in België. Maar in Nederland niet van toepassing: https://www.tax-consultants-internation ... holdingtax (zie "Belgium").