Boek geschreven

WP002
Topic Starter
Berichten: 1455

Boek geschreven

#1 , 03 jun 2019 16:10

Goeiedag,

Ik ben vastbenoemd personeelslid aan een Vlaamse universiteit. Qua belastingsregime ben ik altijd een simpele loontrekkende geweest waarbij vadertje Staat tot de laatste cent weet wat ik verdien.

Ik heb nu in mijn vrije tijd een roman geschreven die 100 % niks met mijn academische activiteiten te maken heeft. Eind juni verschijnt het boek, en ik zit nog met een paar vragen hoe ik één en ander voor de belastingen moet inbrengen. Ik verwacht persoonlijk niet dat ik grote bedragen aan mijn roman ga verdienen, misschien als ik geluk heb een paar honderd euro per jaar, en dan is het in mijn ogen al een eclatant succes.

(1) Kan ik eventuele winsten, if any, aangeven, als occasionele inkomsten of moet dat op een andere manier?

(2) Omdat het mijn eerste roman is, voorzie ik wel dat ik links en rechts wat promotie ga moeten maken om wat naambekendheid te genereren. Ik denk dan aan het weggeven van presentexemplaren of (betalend) promotie voeren op een gespecialiseerd boekenplatform als Hebban. De kans is dan ook zeer groot dat ik uiteindelijk niets aan mijn boek ga overhouden en er zelfs nog geld ga insteken, alhoewel we weer niet over grote bedragen spreken. Ik ben bereid om hier wat verlies in te nemen, want het is al moeilijk genoeg om gelanceerd te geraken, en ik ben niet van plan om het bij één boek te laten. Kan ik eventueel de gemaakte kosten van de winst aftrekken, en als het uiteindelijke kosten-batensaldo negatief is, moet ik dan überhaupt nog iets aangeven?

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Ben je op zoek naar een gespecialiseerde advocaat? Jureca helpt jou aan de juiste advocaat. Klik hier voor een gratis intake.
Fortuin
Berichten: 986

#2 , 04 jun 2019 17:24

Als je het boek "uit eigen beweging" geschreven hebt (dus niet in opdracht) zijn die inkomsten geheel belastbaar als inkomsten uit auteursrechten, aan 15% (na aftrek van ruim kostenforfait).

WP002
Topic Starter
Berichten: 1455

#3 , 05 jun 2019 12:42

En hoe geef ik zulks aan, dan?

Reclame

tdma
Berichten: 10
Juridisch actief: Nee

#4 , 06 jun 2019 11:54

Ik denk ook dat auteursrechten hier de meest correcte benadering is.

Wat kosten betreft, kies je ofwel voor de forfaitaire kosten, ofwel voor de werkelijke kosten. Je moet dit zelf berekenen maar normaal zullen forfaitaire kosten beter uitkomen (en ook simpeler zijn).

Als je boek wordt uitgegeven door een uitgever moet je hiermee een contract maken voor cessie/concessie van je auteursrechten, met de te bepalen vergoeding. De uitgeverij zal dan een roerende voorheffing inhouden op het bedrag aan jou betaald. Deze is niet bevrijdend en je moet die bedragen ook nog aangeven op de aangifte personenbelasting waardoor je nog een (kleine) extra voor gemeentebelasting moet betalen.

WP002
Topic Starter
Berichten: 1455

#5 , 07 jun 2019 10:27

In mijn geval is mijn uitgever een Nederlandse uitgeverij. Doen die dat ook al automatisch, roerende voorheffing inhouden? Forfaitaire kosten lijkt me inderdaad makkelijker, moet ik niet allerlei bonnetjes beginnen bijhouden...

Fortuin
Berichten: 986

#6 , 10 jun 2019 13:01

Neen, buitenlandse entiteiten houden normaal gezien geen Belgische roerende voorheffing in. Die inkomsten moet je dus nog vermelden op je belastingbrief. Indien ze deze wel aangeven dan krijg je een fiche voor dat bedrag.

Wel houden sommige landen een bronheffing in (dit hangt af van het land van de uitbetaler) op royalties / IP inkomsten naar België. Die moet je dan verrekenen met de te betalen belasting in België. Maar in Nederland niet van toepassing: https://www.tax-consultants-internation ... holdingtax (zie "Belgium").

Terug naar “Belastingen, BTW & Accijnzen”