Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
Jac
Topic Starter
Berichten: 68
Contacteer: Website

Geërfd huis als tweede verblijf?

#1 , 11 maand 2 weken geleden (30 nov 2017 20:00)

Wij hebben iets meer een jaar geleden een huis geërfd te Hasselt. Het is gemeubeld, maar er is nog veel werk (en een pak kosten) aan voor we het kunnen verhuren.

Zelf wonen we bij Brussel, maar voor mijn werk ben ik minstens 1 dag per week bij een partnerfirma in Hasselt. Soms ook met evenementen in de avond, en terug afspraken de volgende morgen, dus overweeg ik er geregeld te overnachten. Bespaart me 3u autorit en ik kan 's avonds ginder nog opruimen.

Daarbij de volgende vragen:
1. Kan ik dit huis dan als tweede verblijf beschouwen? Is dat automatisch zo of moet je dat zo aangeven? Ik zie op de site van de stad Hasselt niets over belastingen voor 2de verblijven.
2. Leegstandbelasting heft Hasselt wel. Kan ik deze dan ook vermijden daardoor? Binnen een klein jaar zouden we wel met de renovatie willen starten en daarna verhuren.
3. Als kers op de taart vraag ik me af of ik dan ook de kosten van verwarming en andere onkosten (onroerende voorheffing?) als beroepskosten zou kunnen inbrengen.


Alle (deel)antwoorden zijn welkom!

wanton
Berichten: 8799
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 11 maand 2 weken geleden (01 dec 2017 07:11)

U kan u niet domiciliëren op dat adres. Of u onder tweede verblijf valt of de leegstandheffing, hangt af van de interpretatie en reglementen van de stad Hasselt. Informeer u op hun website.
Voor de belastingaftrek, zal u toch moeten overeenkomen met uw belastingcontroleur.
U zegt : 'WIJ' hebben een huis geërfd. Dat is meestal maar één persoon die erft. Maar indien u getrouwd met , niet met scheiding van goederen, moet u het KI van die woning invullen op uw belastingaangifte onder 1106/2106, ieder voor de helft.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Jac
Topic Starter
Berichten: 68
Contacteer: Website

#3 , 11 maand 2 weken geleden (05 dec 2017 09:19)

Bedankt voor het antwoord. Domiciliëren is zeker niet de bedoeling, occasioneel gebruiken wel.
Om dan nog eens te vinden wat precies de definitie van leegstand en van tweede verblijf is, is ook niet bepaald evident in dit land. De ene overheid verwijst naar teksten van de andere en je bent snel een aantal uren bezig, dan nog zonder zeker te zijn dat je niets mist.
Dat zorgt niet bepaald voor rechtzekerheid.

Reclame

asperger
Berichten: 4836
Juridisch actief: Nee
Locatie: Sint-Martens-Latem

#4 , 11 maand 2 weken geleden (05 dec 2017 12:14)

Jac schreef:Bedankt voor het antwoord. Domiciliëren is zeker niet de bedoeling, occasioneel gebruiken wel.
Om dan nog eens te vinden wat precies de definitie van leegstand en van tweede verblijf is, is ook niet bepaald evident in dit land. De ene overheid verwijst naar teksten van de andere en je bent snel een aantal uren bezig, dan nog zonder zeker te zijn dat je niets mist.
Dat zorgt niet bepaald voor rechtzekerheid.


Diverse gemeenten voeren hun eigen nummertje op.......
bestudeer grondig het gemeentereglement dienaangaande.
Niemand is nutteloos. Je kunt altijd nog dienen als slecht voorbeeld.

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Belastingen, BTW & Accijnzen”