Oldtimer aangekocht door vennootschap. Fiscale gevolgen ?

De bezige bij
Topic Starter
Berichten: 135
Juridisch actief: Nee

Oldtimer aangekocht door vennootschap. Fiscale gevolgen ?

#1 , 12 nov 2016 11:55

Oude personenwagens van méér dan 30 jaar worden nu beschouwd als "oldtimers".

Ook een vennootschap (niet actief in de autosector) kan, als de statuten dit toelaten ook dergelijke roerende goederen kopen, al dan niet als "belegging".

Daarover willen wij aan de panelleden hierbij enkele praktische vragen voorleggen.

1. In welke mate zouden "oldtimers" fiscaal afschrijfbaar kunnen zijn ?

Mustangs kunnen bijvoorbeeld wel een waardevermindering ondergaan, terwijl zeldzame oldtimers als bijvoorbeeld Austin Healy's veeleer een meerwaarde kunnen halen bij verkoop....

2. Mogen kosten als verzekering, inschrijvingstaks, brandstof, verkeersbelasting, onderhoudskosten, keuringskosten, carpass,.... in rekening worden gebracht bij de vennootschap mits toepassing van bepaalde fiscale begrenzingen ?

3. Moet hier ook een forfaitair minimum "belastbaar voordeel" van alle aard worden aangegeven in hoofde van de gebruiker(s) ?

Bedankt.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
polk
Berichten: 453

#2 , 12 nov 2016 12:39

Art 49 WIB92 stelt dat kosten enkel aftrekbaar zijn als er op een of andere manier inkomsten tegenover staan. De vraag die gesteld moet worden is: op welke manier zal de wagen inkomsten genereren voor de vennootschap? Indien de wagen puur aangekocht wordt als belegging, is een afschrijving fiscaal moeilijk te verantwoorden. Een afschrijving weerspiegelt immers een waardevermindering, terwijl een belegging net een meerwaarde zou moeten opleveren. Voor de andere kosten dien je je ook de vraag te stellen: zijn deze kosten nodig voor een wagen gehouden als belegging? Ook effect op de aftrek risicokapitaal niet vergeten.

Indien de wagen gebruikt wordt in het kader van de gewone activiteiten van de vennootschap, zijn m.i. de gewone fiscale spelregels van kracht en kunnen alle kosten worden ingebracht, dienen deze beperkt te worden voor 50% via de verworpen uitgaven en dient er een VAA voor eventueel privégebruik aangerekend te worden. Je moet dan wel kunnen aantonen dat de wagen effectief gebruikt wordt als 'normale wagen' door de vennootschap.

jef007
Berichten: 1738

#3 , 12 nov 2016 13:54

kan de vennootschap de oldtimer niet verhuren? dus de inkomsten en uitgaven in rekening brengen

Reclame

Sirkii
Berichten: 5819

#4 , 14 nov 2016 14:29

kan de vennootschap de oldtimer niet verhuren? dus de inkomsten en uitgaven in rekening brengen
Een oldtimer (ingeschreven met O-plaat) mag niet commercieel geexploiteerd worden. Een oude auto (ingeschreven op gewone plaat incluis jaarlijkse keuring) mag dat wel. Ook voor een op normale plaat ingeschreven oude auto geldt de FORfaitaire goedkope verkeersbelasting vanaf 25 jaar in Vlaanderen tot nader orden (30 jaar sinds dit jaar in Wallonenland)

Terug naar “Belastingen, BTW & Accijnzen”