#19 , 11 aug 2014 21:19
Sorry voor het kapen van het topic.
Zelf ben ik werknemer en bewijs ik mijn werkelijke beroepskosten reeds enkele jaren wegens veel kilometers. Ik moet met de wagen naar het werk, de trein is geen optie. Het is dus al enkele jaren een kostelijke zaak voor mij.
Mijn auto begint echter op het einde van zijn leven te geraken. Hij heeft al 160 000 kilometer, en zijn waarde is nog een 8000 euro. Ik denk er dus aan om een nieuwe (tweedehands) wagen te kopen en deze te laten ombouwen naar lichte vracht (LV). Ik heb reeds contact gehad met mijn belastingkantoor, waar ze mij bevestigd hebben dat een LV onder hetzelfde regime valt als de motor.
Graag had ik geweten of de berekeningen die ik gemaakt heb kloppen.
Aankoop nieuwe wagen 25 000 euro af te schrijven over 4 jaar (vtg ca 1 jaar)
Verkoop oude wagen 8 000 euro privé inbreng
Ombouw naar LV 1 500 euro eenmalige kost, in te brengen in 1 maal eerste jaar
Te lenen 17 500 euro te lenen met een groene autolening aan 2,55 %
Leningskosten 800 euro totale kost over de 4 jaren, in te brengen per jaar
BIV 0 euro vrijstelling LV
Verkeersbelasting 106 euro jaarlijks, in te brengen
Inschrijving nieuw voertuig 30 euro eenmalige kost, in te brengen in 1 maal eerste jaar
Verzekering 800 euro jaarlijks, in te brengen (nog altijd een 'jonge' chauffeur ondanks 8 jaar rij-ervaring zonder ongevallen)
Afschrijving voertuig 6000 euro jaarlijks, gedurende 4 jaar, in te brengen - eventueel degressief afschrijven
Onderhoud 400 euro jaarlijks, gedurende 4 jaar, in te brengen
De bedragen zullen procentueel worden afgeschreven/ingebracht (woon-werk-kilometers / aantal gereden kilometers). Dit zal bijna 90 % gaan zijn lijkt me, als het niet meer is.
Dan heb ik de kosten berekend indien ik met mijn huidig voertuig nog vier jaar zou verder rijden: 10 100 euro.
De kosten als ik voor het nieuwe voertuig ga: 31 555 euro. Maar daarvan kan ik over de gehele looptijd van 4 jaar 30 532 euro inbrengen in mijn beroepsonkosten. Dit wordt afgetrokken van mijn belastbaar inkomen in de hoogste schaal - netto krijg ik dus de helft terug, zijnde 15 266 euro over de vier jaren. Dat houdt in dat de nieuwe auto me netto 16 288 euro kost, een 6 188 euro meer dan met mijn huidig voertuig blijven rijden dus.
Voor die 6 188 euro rijdt ik wel met een nieuw voertuig van 1 jaar oud, wat een heel pak meer gaat waard zijn binnen vier jaar (ca 18 000 euro) dan mijn huidig voertuig (binnen 4 jaar ca 2500 euro). Als ik mijn voertuig dus zou verkopen na vier jaar zou ik met het nieuwe voertuig 1711 euro winst maken, en zou ik met het huidige voertuig 7600 euro verlies/kosten hebben de volgende vier jaren.
Iedereen mee tot hier? Kloppen de berekeningen?
Als we echter, na vier jaar wanneer het nieuwe voertuig volledig afgeschreven is, dit voertuig terug laten ombouwen naar een personenwagen (kostprijs 500 euro + BIV), kunnen we onze tweede wagen (gezinswagen) vervangen door het voertuig dat ik nu nieuw zou aankopen als LV. We hebben dan een 'gratis' vervanging voor het gezinsvoertuig. Ik dien dan een nieuw voertuig te kopen voor woon-werkverkeer, een personenwagen met toepassing van het forfait, een motor of opnieuw een LV.
Als mijn berekeningen al kloppen, blijven we natuurlijk met de nadelen van een LV zitten -> ombouw en administratieve rompslomp, stockage zetels gedurende 4 jaar, slechts 2 zitplaatsen, ...
Alvast bedankt voor jullie deskundig (financieel) advies.
PS: De belastingaangifte zelf zou ik door een boekhouder laten opstellen. Hoewel ik soms de indruk heb dat ik er zelf beter van op de hoogte ben. Zo ook de belastingscontroleur, had nog niet gehoord van een toepassing 'motor' of 'lichte vracht'. Gelukkig kenden andere collega's het wel en hebben ze mijn vermoeden bevestigd.