Pagina 1 van 1

toegang tot spaarekening

Geplaatst: 30 jan 2019 13:49
door AliceB
Vader is houder van spaarrekening. Hij heeft hersenbloeding gehad en kan geen handtekening zetten maar is wel bij volledig bij bewustzijn en kan normaal denken en praten. Ouders zijn zonder huwelijkscontract getrouwd.
Bankdirecteur beweert dat:
1. Moeder niet aan gelden op spaarrekening vader kan.
2. Vader geen volmacht kan geven aan zoon als hij geen handtekening kan zetten.

Klopt dit?
Alvast bedankt.

Re: toegang tot spaarekening

Geplaatst: 30 jan 2019 13:56
door asperger
1. hij zal haar geen volmacht gegeven hebben
2. indien jullie te goeder trouw zijn dan boots je die handtekening na (1)

(1) wettelijk mag dat niet maar in de gegeven omstandigheden, aangezien moeder mede-eigenaar is van die rekening wegens geen huwelijkscontract, zou ik HAAR dat gewoon laten doen

Re: toegang tot spaarekening

Geplaatst: 30 jan 2019 23:15
door basejumper
asperger

Mooi juridisch advies : pleeg even schriftvervalsing....
Geen volmacht is inderdaad geen volmacht. en vader kan schriftelijk geen volmacht geven als hij niet kan tekenen.
oplossing : laat notariƫle volmacht opmaken. Notaris kan perfect volmacht opmaken als betrokkene normaal kan praten en beslissen. dat kost iest maar dan is het juridisch perfect in orde.
In praktijk is vraag ook over welke verrichting we spreken? Als het gaat om een beperkt bedrag of over betaling factuur ziekenhuis man, kan bank ook wel overboeking doen van spaarrekening vader naar bvb gemeenschappelijke zichtrekening echtgenoten. Indien beperkt bedrag en in belang man is kans op conflict beperkt. Als je natuurlijk bijzonder grote sommen wil wegnemen is een beschermende en bewarende opstelling van de bank bijzonder logisch.

Re: toegang tot spaarekening

Geplaatst: 30 jan 2019 23:38
door asperger
Het is ook intrigerend dat men een volmacht nodig heeft om over het geld waarvan men mede-eigenaar is (wegens gemeenschap van goederen) te kunnen beschikken.
Aangezien onder deze omstandigheden in dit geval niemand protest zal aantekenen vind ik die +/- 200 EUR voor een notariƫle volmacht zinloos.