toegang tot spaarekening

AliceB
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

toegang tot spaarekening

#1 , 11 maand 3 weken geleden (30 jan 2019 13:49)

Vader is houder van spaarrekening. Hij heeft hersenbloeding gehad en kan geen handtekening zetten maar is wel bij volledig bij bewustzijn en kan normaal denken en praten. Ouders zijn zonder huwelijkscontract getrouwd.
Bankdirecteur beweert dat:
1. Moeder niet aan gelden op spaarrekening vader kan.
2. Vader geen volmacht kan geven aan zoon als hij geen handtekening kan zetten.

Klopt dit?
Alvast bedankt.

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel direct met een specialist op het nummer 0904 69 400 voor een eerste antwoord op uw vraag.
asperger
Berichten: 6486
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#2 , 11 maand 3 weken geleden (30 jan 2019 13:56)

1. hij zal haar geen volmacht gegeven hebben
2. indien jullie te goeder trouw zijn dan boots je die handtekening na (1)

(1) wettelijk mag dat niet maar in de gegeven omstandigheden, aangezien moeder mede-eigenaar is van die rekening wegens geen huwelijkscontract, zou ik HAAR dat gewoon laten doen
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

basejumper
Berichten: 3371
Locatie: Diest

#3 , 11 maand 3 weken geleden (30 jan 2019 23:15)

asperger

Mooi juridisch advies : pleeg even schriftvervalsing....
Geen volmacht is inderdaad geen volmacht. en vader kan schriftelijk geen volmacht geven als hij niet kan tekenen.
oplossing : laat notariële volmacht opmaken. Notaris kan perfect volmacht opmaken als betrokkene normaal kan praten en beslissen. dat kost iest maar dan is het juridisch perfect in orde.
In praktijk is vraag ook over welke verrichting we spreken? Als het gaat om een beperkt bedrag of over betaling factuur ziekenhuis man, kan bank ook wel overboeking doen van spaarrekening vader naar bvb gemeenschappelijke zichtrekening echtgenoten. Indien beperkt bedrag en in belang man is kans op conflict beperkt. Als je natuurlijk bijzonder grote sommen wil wegnemen is een beschermende en bewarende opstelling van de bank bijzonder logisch.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Reclame

asperger
Berichten: 6486
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#4 , 11 maand 3 weken geleden (30 jan 2019 23:38)

Het is ook intrigerend dat men een volmacht nodig heeft om over het geld waarvan men mede-eigenaar is (wegens gemeenschap van goederen) te kunnen beschikken.
Aangezien onder deze omstandigheden in dit geval niemand protest zal aantekenen vind ik die +/- 200 EUR voor een notariële volmacht zinloos.
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

Terug naar “Bank & Beurs”