Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Indien u hiernaar op zoek bent, raadpleeg Jureca De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
Katca
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Rechten van volmachthebber op een rekening

#1 , 2 maand 2 weken geleden (24 sep 2018 17:30)

Een vraag over volmacht op een bankrekening binnen een huwelijk met scheiding van goederen:
Situatie: één partner heeft rekeningen bij bank X en geeft de partner na het huwelijk volmacht hierop.
Bij scheiding blijkt dat de partner met volmacht, zijn naam bij bepaalde rekeningen gevoegd heeft, waardoor dit plots gemeenshappelijke rekeningen geworden zijn en sluist in de loop van enkele jaren ook substantiële bedragen van deze rekeningen naar persoonlijke rekeningen over.
- mag een gevolmachtigde zomaar de zichzelf laten toevoegen als titularis van de rekening zonder medeweten/toestemming van de oorspronkelijke titulairs?
- geldt het arrest nr. 2007AR2074 van Hof van Beroep, Brussel, 16 februari 2010 waarin de rechter oordeelde dat de gevolmachtigde verantwoording moet kunnen afleggen voor de transacties die hij doet via andermans rekening (in het kader van erfenis) ook binnen een huwelijk?

Sirkii
Berichten: 2837

#2 , 2 maand 2 weken geleden (24 sep 2018 17:59)

Lastige situatie. Zowel het geven van een volmacht als het toevoegen van een titularis vereist de handtekening van betrokkene. Waarschijnlijk heeft de gedupeerde partner getekend zonder echt te weten wat er getekend werd.

Een volmachthouder mag idd enkel transacties doen die door de titularis gewenst zijn. Een titularis mag alles doen als hij alleen mocht tekenen.

t Ziet er naar uit dat dit voer voor advocaten wordt.

basejumper
Berichten: 2865
Locatie: Diest

#3 , 2 maand 2 weken geleden (24 sep 2018 20:34)

Een rekening wijzigen van titulariteit vereist de handtekening van zeker en vast de houder (die beslist immers!) en van de nieuw toegevoegde medehouder.
Vraag dus bij de bank het bewijs op dat de houder hiervoor akkoord gaf.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Reclame

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Bank & Beurs”