Weigering bank openen "huurwaarborgrekening" bij verkoop van verhuurd pand

Pistons
Topic Starter
Berichten: 60
Juridisch actief: Nee

Weigering bank openen "huurwaarborgrekening" bij verkoop van verhuurd pand

#1 , 15 feb 2018 22:03

Als een eigenaar een "verhuurde" woning verkoopt, moet ook de huurwaarborg worden geregeld.
De koper heeft van de vorige eigenaar (verkoper) de huurwaarborg ontvangen door bemiddeling van de notaris.

De bank weigert echter om een geïndividualiseerde huurwaarborg-spaarrekening te openen omdat het doorlopende huurcontract op naam blijft staan van de vorige eigenaar en niet op naam van de koper (= nieuwe eigenaar).

De bank verliest juridisch uit het oog dat de koper=nieuwe eigenaar nochtans wel degelijk in de rechten en de PLICHTEN van de verkoper treedt, dit voortspruitend uit het doorlopende huurcontract. Dit werd zelfs zorgvuldig in de notariële akte opgenomen.

De nieuwe eigenaar kan de voorwaarde gesteld in artikel 10 van Woninghuurwet dus niet naleven omdat de financiële instelling halsstarrig weigert een rekening te open met als nieuwe verhuurder/nieuwe eigenaar wiens naam uiteraard niet in het huurcontract is opgenomen....

De nieuwe eigenaar kan toch niet zomaar door de bank worden VERPLICHT om een nieuw huurcontract op te maken omdat de juristen van de bank een weigerende en angstige houding aannemen...
Het nieuwe "bankSYSTEEM" zou dit zogezegd niet toelaten...
Kafka ?

Wat nu voor de nieuwe eigenaar die aan zijn plichten inzake storten van de huurwaarborg onmiddellijk en op volkomen rechtmatige wijze wil voldoen ???
Hij verkeert in een patstelling....

Dank voor uw aller inzichten.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22254
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 16 feb 2018 09:11

Door een eenvoudig attest van de notaris dat het pand verkocht werd op dat datum van XX/XX/XXXX van persoon YY aan persoon ZZ, kan de bank later de huurwaarborg later als nog uitbetalen. Er heft daarvoor geen nieuwe rekening te worden geopend. Heb dat persoonlijk al 2 x meegemaakt bij de verkoop van een studio, even later bij de aankoop van een klein appartement. waarborgrekening werd gewoon overgedragen van oude naar nieuwe eigenaar, of omgekeerd, mits attest van de notaris. Weet echter niet of dat bij alle banken kan. Mijn bankdirecteur kende ik nogal goed, en dat zou de zaak kunnen vergemakkelijkt hebben :)

basejumper
Berichten: 4615
Locatie: Diest

#3 , 16 feb 2018 23:58

Beste

Het probleem is niet de overdracht van een bestaande huurwaarborg. Het probleem is dat de huurwaarborg destijds niet correct noch wettelijk werd gevestigd.
'De koper heeft van de vorige eigenaar (verkoper) de huurwaarborg ontvangen door bemiddeling van de notaris.' Dat kan dus niet. Die huurwaarborg diende te staan op naam van de huurders met een voorbehoudsclausule ten aanzien ven de verhuurders. Blijkbaar is dat in strijd met de wetgeving in contanten aan de verhuurders betaald. Uiteraard is een bank vandaag niet bereid dit te regulariseren.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Reclame

artemis
Berichten: 3293

#4 , 17 feb 2018 11:00

De normale gang van zaken is dat de huurwaarborg reeds op een geblokkeerde rekening zou staan van bij aanvang huurcontract. De waarborgrekening wordt dan door de notaris in de verkoopakte vermeld en deze verkoopakte geeft de nieuwe eigenaar dan automatisch volmacht voor het al of niet vrijgeven ervan.

Pistons
Topic Starter
Berichten: 60
Juridisch actief: Nee

#5 , 19 feb 2018 06:45

Iedereen BEDANKT voor zijn waardevolle toelichting.

Nog eventjes verduidelijken.
De vorige eigenaar (verkoper) had de huurwaarborg, destijds en onterecht, laten overschrijven op een "zichtrekening" van de vorige eigenaar.
De notaris heeft aan de hand van het (niet-geregistreerde) huurcontract dat dateert van meer dan 12 jaar terug de huurwaarborg herberekend en daar de wettelijke interesten aan toegevoegd.
Dit bedrag werd ingehouden op de verkoopprijs, vermeld in de notariële akte en door de notaris doorgestort aan de nieuwe eigenaar (koper) die het dan op zijn beurt op een geïndividualiseerde geblokkeerde huurwaarborgrekening moet overschrijven in samenspraak met dezelfde huurder.

Terug naar “Bank & Beurs”