Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
Tom3190
Topic Starter
Berichten: 3
Reputation: 0

Herziening hypothecair krediet 3/3/3

#1 , 1 jaar 7 maand geleden (09 nov 2016 20:34)

Beste,

In 2013 hebben we een hypothecair krediet afgesloten; het krediet werd bij de bank ondertekend in september 2013 en de akte werd ondertekend in november 2013.

Deze week hebben we de informatie gekregen over de eerste herziening van de rentevoet. Hierbij werd als nieuwe referte-index de index van oktober 2016 gebruikt, wat volgens wat ik opzoek correct is als de index van de maand voor de ondertekening van de akte. Als oorspronkelijke referte-index wordt echter de index van juni 2013 gebruikt, dus 3 maanden voor de ondertekening bij de bank. Moet de bank hier niet de index van de maand voor de ondertekening bij de bank gebruiken, of kan de bank inderdaad eender welke index als de oorspronkelijke index gebruiken en heb ik me 3 jaar geleden eigenlijk in 't zak laten zetten (het verschil tussen de referte C-index van juni 2013 en augustus 2013 is namelijk aanzienlijk en in mijn nadeel)?

Bedankt alvast,

Tom

TomVDJ
Berichten: 9606
Reputation: 23

#2 , 1 jaar 7 maand geleden (10 nov 2016 12:11)

Welke referte-index werd er vermeld in uw kredietovereenkomst? Het is die index die moet gebruikt worden, en voor zover ik weet hoeft dit niet per sé de index van de maand van ondertekening te zijn.
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

basejumper
Berichten: 2654
Reputation: 9
Locatie: Diest

#3 , 1 jaar 7 maand geleden (10 nov 2016 14:22)

De index die gebruikt wordt is doorgaans diegene van de maand voorafgaand aan de aflevering van het kredietaanbod. Het aanbod is een wettelijk document dat de goedkeuring van de kredietaanvraag inhoudt en waarin alle voorwaarden en waarborgen vermeld staan. In dat document staat ook welke referte index gebruikt werd. Het is immers niet de index van de maand voorafgaand aan de akte die uw prijs bepaalde.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Reclame

wanton
Berichten: 8534
Reputation: 17
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#4 , 1 jaar 7 maand geleden (10 nov 2016 18:25)

Basejumper, waarom denken de mensen altijd zo vlug dat de bank hen in het zak wil zetten?
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

TomVDJ
Berichten: 9606
Reputation: 23

#5 , 1 jaar 7 maand geleden (14 nov 2016 08:39)

wanton schreef:Basejumper, waarom denken de mensen altijd zo vlug dat de bank hen in het zak wil zetten?
Hoe zou dat nu komen? :D . Laten we zeggen dat ik de banken niet meer 100% vertrouw, en hen zeker geen "plezierke" meer gun, tot ze alle staatssteun die ze gekregen hebben, terugbetaald hebben... Banken zijn geen liefdadigheidsinstellingen, maar commerciële bedrijven, en zoals bij veel commerciële bedrijven durven de "verkopers" al eens een bocht afsnijden als het gaat over volledige en correcte informatie verschaffen. Just my two cents.

Maar wat op papier staat, zal bij een bank over het algemeen wel correct en sluitend zijn. Of dit ook overeenkomt met wat de klant mondeling beloofd was, is een andere zaak... Vandaar dat ik alle documenten die ik onderteken en van mijn bank komen, toch 3 keer héél aandachtig nalees voor ze te tekenen...
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Bank & Beurs”