volmacht/vertrouwenspersoon

Krakot
Topic Starter
Berichten: 13

volmacht/vertrouwenspersoon

#1 , 09 sep 2015 16:03

Rekeninghouder heeft een volmachthouder ( 1 ) voor zijn rekeningen .
Rekeninghouder wil een tweede volmachthouder aanduiden zodat die de andere volmachthouder kan controleren .
Dus tweede volmachthouder zal geen verrichtingen doen maar zal enkel controleren .
Nu is het wel zo dat volmachthouder 1 blijkbaar goed overweg kan met de bankdirecteur van rekeninghouder.
Maar zal volmachthouder 1 te weten komen dat rekeninghouder nog een tweede volmachthouder heeft aangeduid .
Volmachthouder 1 doet wel aan internetbankieren , en ik vermoed dat er soms ook briefwisseling van de bank aan rekeninghouder bij volmachthouder 1 toekomt ?

Andere vraag .
Blijkbaar bestaat er in België zo iets als een vertrouwenspersoon.
Wat kan deze zoal eisen van de volmachthouder ?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
basejumper
Berichten: 4624
Locatie: Diest

#2 , 09 sep 2015 20:43

Primo : bankdirecteur heeft weinig impact. Volmacht is de volle bevoegdheid om verrichtingen te doen. Tweede volmacht kan perfect. Dat kan volledig gevolmachtigde zijn of consultatiegevolmachtigde. vertrouwenspersoon heft bij mijn weten geen juridische waarde en kan dus geen eisen stellen. het id de volmachtgever die leidinggevend blijft.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 11 sep 2015 11:37

“Art.1984.Lastgeving of volmacht is een handeling, waarbij een persoon aan een ander de macht geeft om iets voor de lastgever en in zijn naam te doen. Het contract komt slechts tot stand door de aanneming van de lasthebber.Art.1985.Lastgeving kan verleend worden of bij een openbare akte, of bij een onderhands geschrift, zelfs bij een brief. Zij kan ook mondeling verleend worden; maar het bewijs ervan door getuigen wordt alleen toegelaten overeenkomstig de titel Contracten of verbintenissen uit overeenkomst in het algemeen. De aanneming van de lastgeving kan ook stilzwijgend geschieden, en blijken uit de uitvoering ervan door de lasthebber.”(Burgerlijk Wetboek).

“Art.488/1. De meerderjarige die wegens zijn gezondheidstoestand geheel of gedeeltelijk, zij het tijdelijk, niet in staat is zonder bijstand of andere beschermingsmaatregel zijn belangen van vermogensrechtelijke of niet-vermogensrechtelijke aard zelf behoorlijk waar te nemen, kan onder bescherming worden geplaatst, indien en voor zover de bescherming van zijn belangen dit vereist...”(Burgerlijk Wetboek)
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Bank & Beurs”