lening

gast
Topic Starter

lening

#1 , 28 jan 2006 23:19

Als je gehuwd bent met gemeenschap goederen, en je bent feitelijk gescheiden, kan je ex partner dan een lening aan gaan zonder het medeweten van de ander? Gevolgen???? wat doe je er tegen ????

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#2 , 30 jan 2006 11:19

Burgerlijk Wetboek:
Art. 1418. <W 14-07-1976, art. 2> Onverminderd het bepaalde in artikel 1417, is de toestemming van beide echtgenoten vereist om :
[...]
een lening aan te gaan

Art. 1422. <W 14-07-1976, art. 2> Op verzoek van een der echtgenoten die bewijst dat hij een wettig belang heeft en onverminderd de rechten van de te goeder trouw zijnde derden, kan de rechtbank van eerste aanleg elke handeling nietig verklaren, die de andere echtgenoot heeft verricht :
1? in strijd met de bepalingen van de artikelen 1417, tweede lid, 1418 en 1419; de nietigverklaring van de handelingen genoemd in artikel 1418, 2. onderstelt bovendien een benadeling;

Art. 1423. <W 14-07-1976, art. 2> De vordering tot nietigverklaring moet op straffe van verval worden ingediend binnen een jaar na de dag waarop de handeling van de andere echtgenoot ter kennis is gekomen van de eiser, en uiterlijk voor de definitieve vereffening van het stelsel.

scorpioen

Fresh
Topic Starter

#3 , 01 feb 2006 13:31

idd, zoals Scorpioen terecht de relevante wetsartikelen aanhaalt, mag een gehuwde persoon niet zomaar zonder medeweten van de andere een lening aangaan. De feitelijke scheiding verandert hieraan absluut niets zolang de huwelijksband niet formeel verbroken is (waarbij de feitelijke scheiding uiteraard een echtscheidingsgrond uitmaakt)

Reclame

Dietmar
Berichten: 20

#4 , 13 feb 2006 12:46

zolang er geen scheiding van vermogen is (bijvoorbeeld scheidng van tafel en bed en gerechtelijke boedelscheiding, maar ook echtscheiding), is het secundair huwelijksvermogensstelsel van toepassing, behoudens afwijkingen in huwelijkscontract.

Als u slechts feitelijk gescheiden bent, kan een leing dus niet zomaar.

Gast
Topic Starter

#5 , 13 feb 2006 23:24

Als u slechts feitelijk gescheiden bent, kan een leing dus niet zomaar.
Kan dus blijkbaar wel !!
Er werd een autolening en kas krediet aangegaan, zonder enig probleem :!:
dus kan er nog wel enige aangaan !! ?? :evil:
partner heeft niet meegetekend, was zelfs niet op de hoogte !
naam staat ook niet bij op de lening, maar wat als de lener niet betaald
draait de partner er dan toch voor op?
En hoe voorkom je dit?

basejumper
Berichten: 4631
Locatie: Diest

#6 , 31 mei 2006 20:44

Uit je reactie blijkt het om een kaskrediet en een autolening te gaan. hieruit maak ik op dat de kredietnemer een zelfstandige is en dat de leningen werden aangegaan in het kader van beroepsdoeleinden. De auto wordt in dat geval beschouwd als een beroepstuig/beroepsgoed.
Ook in het wettelijk stelsel behoren beroepsgoederen tot het eigen vermogen (net zoals juwelen, schenkingen en erfenissen)
De bank financiert in dit geval een "eigen goed" en daardoor wordt het krediet ook een "eigen schuld" van de kredietnemer. De bank zal in geval van wanbetaling geen verhaal instellen tegenover de partner, net omdat ze die ook niet betrekt in het leencontract.

Terug naar “Bank & Beurs”