Aandelen in pand gegeven aan bank

Franciscus
Topic Starter
Berichten: 38616

Aandelen in pand gegeven aan bank

#1 , 27 jun 2012 20:39

Kan aandeelhouder -zaakvoerder(A) 60% van aandelen in bvba X
zonder medeweten van aandeelhouder-zaakvoerder (B) 40% van aandelen in bvba X
zijn 60 % als onderpand laten dienen voor een andere bvba Z om dus een andere zaak mee op te starten.

Tevens blijkt dat zaakvoerder A eveneens zonder medeweten van zaakvoerder B de boekhouder heeft bedankt voor zijn diensten en al meer dan 6 maand geen enkele actie heeft ondernomen om boekhouding in orde te brengen.... BTW begint nu moeilijk te doen ( grote boetes)

Wat dient er te gebeuren.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 29 jun 2012 11:11

“Art.249.§ 1. Onverminderd strengere bepalingen in de statuten mogen de aandelen van een vennoot, op straffe van nietigheid, niet worden overgedragen onder de levenden en ook niet overgaan wegens overlijden dan met instemming van ten minste de helft van de vennoten die ten minste drie vierde van het kapitaal bezitten, na aftrek van de rechten waarvan de overdracht is voorgesteld...”(7 MEI 1999. - WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN).

“Art.2073.Pand geeft aan de schuldeiser het recht om zich, bij voorrecht en voorrang boven de andere schuldeisers, uit de in pand gegeven zaak te doen betalen.”(Burgerlijk Wetboek).

‘zijn 60 % als onderpand laten dienen voor een andere bvba Z ‘

bvba Z kan zich met inachtneming van voornoemd art.249 uit de in pand gegeven zaak doen betalen en (100-60)% x 3/4 = 30%,onverminderd strengere bepalingen in de statuten .

“Art.257.Iedere zaakvoerder kan alle handelingen verrichten die nodig of dienstig zijn tot verwezenlijking van het doel van de vennootschap, behoudens die handelingen waarvoor volgens dit wetboek alleen de algemene vergadering bevoegd is. De statuten kunnen de bevoegdheid van de zaakvoerders beperken. Zodanige beperking kan aan derden niet worden tegengeworpen, ook niet al is ze openbaar gemaakt.”(7 MEI 1999. - WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN).

‘Tevens blijkt dat zaakvoerder A eveneens zonder medeweten van zaakvoerder B de boekhouder heeft bedankt voor zijn diensten ‘

Onderzoek of de statuten zaakvoerder A beletten dit te doen.

“Art.266.De algemene vergadering van vennoten heeft de meest uitgebreide bevoegdheid om de handelingen die de vennootschap aangaan, te verrichten of te bekrachtigen.”(7 MEI 1999. - WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN).

De algemene vergadering kan dus ook de geschillen tussen de zaakvoerders beslechten.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Bank & Beurs”