garantie spaargeld

joris boris
Topic Starter
Berichten: 87

garantie spaargeld

#1 , 19 okt 2008 19:36

Garantie op spaartegoeden wordt opgetrokken van 20000 naar 100000 euro per bank en per persoon

De vroegere garantie van 20000 was zowel voor de spaarrekeningen en nog eens voor de effectenrekening

Kan iemand mij bevestigen dat mijn redenering juist is van volgend onderstaand voorbeeld aub

Per bank is dus de volgende garantie voor een echtpaar

Spaarrekeningen (zicht, boekje, termijn enz) MAN : 100000 euro

Spaarrekeningen '' VROUW : 100000 euro


Effectenrekening (kasbons van die bank ,obligaties of andere effecten van die bank)

MAN 100000 euro
VROUW :100000 euro

Effectenrekening: alle andere waarden zoals obligaties en effecten van andere instellingen, staatsbons enz zijn ook veilig en gewaarborgd, want die hebben niets met die bank te maken , zij houden ze enkel bij en beheren ze.

Een medewerken van test-aankoop zou dit zo in het blad 'dag allemaal ' gezet hebben, maar kan er een andere specialist bevestigen of dit werkelijk zo is , want dat lijkt me een goede waarborg .
Als dat zo is ,zou dit meer moeten gezegd en geschreven worden, want dan is paniek voor de gewone spaarder helemaal niet nodig

Bedankt

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 9894
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 19 okt 2008 22:37


Effectenrekening (kasbons van die bank ,obligaties of andere effecten van die bank)

MAN 100000 euro
VROUW :100000 euro
Dit is de eerste keer dat ik hoor vernoemen dat er een aparte waarborg zou bestaan voor effecten als kasbons en obligaties , bovenop de waarborg voor spaarrekeningen. Ik denk niet dat dit zo is. Aandelen van de betrokken instelling zijn zeker niet gewaarborgd.
Het is op het ogenblik bon ton vanwege de politiekers om alles te waarborgen. Nu spreekt De Gucht van het pensioensparen. Die kent dat blijkbaar niet. De beleggingsfondsen -dus ook de pensioenspaarfondsen- zijn een aparte entiteit dan de bank waartoe ze behoren.
Ik vraag me wel af hoe de staat één en ander zou betalen , indien er werkelijk een bank zou in faling gaan.
Er is wel zoals U zegt , geen reden tot paniek. Het feit dat zoveel mensen hun gelden hebben afgehaald heeft de problemen veroorzaakt , of toch verergerd. Zelfs Paul D'hoore zei : "door een bank-run creëert men de situatie die men vreest." Er is geen enkele bank , goede of slechte , die het aankan , in goede of slechte tijden , van 20 % van de ingelegde spaargelden te moeten terugbetalen op zo'n korte tijd.
Een bank kan geen intresten uitbetalen als ze het geld , bij manier van spreken , in zijn koffers laat zitten. Het wordt terug uitbesteed aan anderen : de overheid , bedrijven , particulieren.
Dat wordt te weinig begrepen.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

joris boris
Topic Starter
Berichten: 87

#3 , 20 okt 2008 13:07

U hebt volkomen gelijk (De Gucht zit er helemaal naast en het is ook totaal onzinnig nu massaal gelden af te halen want men graaft drie maal zijn eigen graf: banken failliet, economie naar de vaantjes en het afgehaalde geld zal NIETS meer waard zijn)

De waarborg van 100000 per persoon en per bank is m.i enkel een middel om de kleine spaarders (die in totaal enorme bedragen vertegenwoordigen) een veilig gevoel te geven.(20.000 was in deze tijd voor sommigen wat aan de lage kant denk ik) Door dit veilig gevoel zullen ze niet afhalen en gaat de bank niet in faling en moet de waarborg niet betaald worden . De circel is rond.

Ik geef u hierbij een uittreksel van een artikel uit de "dag allemaal" van 14 oktober 2008. Bladzijde 182 Rubriek: "Gratis recht voor iedereen. Een vraag van een lezer beantwoord door ene Frank V. Bovenaan staat dat dit in samenwerking is met Test aankoop. met foto van Ivo Mechels.Niet de eerste de beste dus.
Maar vermits ik , zoals u twijfels heb ,had ik graag nog van iemand anders bevestiging gekregen dat dit zo is.

Artikel

"De tussenkomst van het Fonds werd bij het ter perse gaan opgetrokken tot twee keer 100.000 euro per persoon en per bank: eenmaal voor de depostito's en eenmaal voor de effecten. Voor een gemeenschappelijke rekening gaat men ervan uit dat de betrokken elk voor de helft eigenaar zijn."

Beste groeten






Reclame

Lex
Berichten: 3149
Locatie: N51° 13.797' E004° 26.612'

#4 , 20 okt 2008 13:29

Garantiefonds dekt maar 0,4 procent van spaargeld Belgen.
De totale spaartegoeden van de Belgische particulieren vertegenwoordigen een bedrag van 240 miljard euro. De regering stelt zich dus garant voor een kapitaal van grofweg het dubbele van de federale begroting. En dat terwijl ze maar 900 miljoen te besteden heeft. (belga/mvl)

http://www.hln.be/hln/nl/942/Economie/a ... lgen.dhtml

En dan hebben we het hier nog niet over de ANDERE producten waarvoor men een garantie wil geven...

WAAR gaat Yves I het geld halen....(denkt u).

Lex
Berichten: 3149
Locatie: N51° 13.797' E004° 26.612'

#5 , 20 okt 2008 13:33

Het Juridischforum is echter een geen forum voor dit soort vragen. Tenslotte is dit (NOG) geen juridisch probleem.

Voor (bijkomende) vragen omtrent het 'veilig beleggen' gelieve te gaan naar gespecialiseerde fora zoals www.spaargids.be - www.bankshopper.be en/of www.beursduivel.be

Mvg.
Lex

Terug naar “Bank & Beurs”