Schrappen borgstelling hypotheeklening

Gernoasje
Topic Starter
Berichten: 7
Juridisch actief: Nee

Schrappen borgstelling hypotheeklening

#1 , 08 okt 2019 16:51

1 hypotheeklening werd aangegaan uit hoofde van 4 personen (2 gezinnen) voor 2 aparte eigendommen voor een hypotheeklening van 20 jaar.
10 jaar later wilt 1 van deze gezinnen zijn eigendom verkopen. De helft van de lening wordt vereffend met akkoord van de bank. De rest van de lening blijft lopen zoals ze is op naam van de resterende 2 oorspronkelijke hypotheeknemers.
Echter, de bank beweerd dat de 2 hypotheeknemers die "hun deel" van de hypotheeklening vereffend hebben alsnog als borgsteller blijven bestaan en dat het niet mogelijk is deze te schrappen als borg.
Klopt dit?
Zelf zou ik vermoeden dat gezien het verzekerd risico niet meer bestaande is voor die personen (verkocht) en de helft is afgelost van de hypotheeklening, het dan ook mogelijk moet zijn om geen borg meer te blijven staan voor het resterend openstaand saldo toch?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
basejumper
Berichten: 4628
Locatie: Diest

#2 , 08 okt 2019 23:30

U bent hoofdelijk en solidair een krediet aangegaan. De verkoop van 1 eigendom heeft geleid tot terugbetaling van een deel van de schuld. Maar ontslaat u inderdaad niet van uw medekredietnemerschap voor het restsaldo.
Het is de kredietverstrekker die al dan niet akkoord gaat met het ontslag uit uw contractuele verplichtingen. Dat zal afhangen van kredietwaardigheid en solvabiliteit van de overige kredietnemers.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Gernoasje
Topic Starter
Berichten: 7
Juridisch actief: Nee

#3 , 09 okt 2019 09:04

Beste,
Bedankt voor uw reactie.
Ik lees net ook dat er op 3 juni 2007 een wet is ingegaan die "kosteloze borgstelling" omschrijft. Dit zou betekenen dat de borg maximaal 5 jaar kan duren indien het om een kosteloze borg gaat wat in dit geval zo is na de afbetaling van het verzekerd risico.
Is dit in zo'n geval niet van toepassing?

Reclame

bosprocureur
Berichten: 6858

#4 , 09 okt 2019 09:33

Als de hypotheeklening + de resterende afbetalende eigenaars "gezond" zijn, waarom dan niet opteren voor een nieuwe lening voor het overblijvende huis, aan te gaan door de betreffende eigenaars?

Is die mogelijkheid al onderzocht ?

Gernoasje
Topic Starter
Berichten: 7
Juridisch actief: Nee

#5 , 09 okt 2019 10:43

Ja die is al onderzocht, maar het is een heel moeilijk dossier spijtig genoeg. De andere eigenaars van het andere eigendom die een koppel waren zijn ondertss gescheiden en de man is vertrokken.
Op dat moment is er idd geopteerd om het resterend bedrag te splitsen in 2 verschillende leningen. Doch gezien zij alleen kwam te staan en geen borg had (wij wilden immers van de borg af van het andere eigendom) wilde de bank haar geen lening geven ook al lag de schattingswaarde van het eigendom veel hoger dan de lening die ze zou moeten aangaan. Daarenboven is haar gezondheid idd niet de beste. Ze is diabeet type 2.
Nu willen wij ook vertrekken en verkopen, doch na navraag bij de bank willen ze ons niet schrappen als borg ook al wordt de helft van de lening vereffend...
Vandaar de vraag of er een juridische mogelijkheid bestaat om alsnog van onder de borgstelling te raken na vereffening van ons gedeelte van de lening, eventueel via de rechtbank, ook al hebben wij de borgstelling destijds aanvaard.

Gernoasje
Topic Starter
Berichten: 7
Juridisch actief: Nee

#6 , 09 okt 2019 10:55

Daarenboven dekt immers de schuldsaldoverzekering het resterende saldo bij overlijden door haar ziekte in haar geval want ze zijn op de hoogte dat ze diabeet is. Dat is doorgegeven bij aankoop van het goed voor de schuldsaldoverzekering.

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#7 , 09 okt 2019 10:57

Hier is dit niet het geval, je heeft zelf deze lening aangegaan en niet borgstelling gedaan, lees nog eens goed wat basejumper schreef, die weet waarover hij schrijft over banken en leningen .
..
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

basejumper
Berichten: 4628
Locatie: Diest

#8 , 09 okt 2019 14:43

Beste

Lees even de kredietcontracten opnieuw.
Belangrijke vraag is hier wat jullie juridisch statuut is.

Ik vermoed dat jullie geen borgsteller maar medekredietnemer zijn. En dan is er geen sprake van 'ons deel' of 'hun deel'. Als je medekredietnemer bent is elke medekredietnemer solidair en ondeelbaar aansprakelijk voor het volledige bedrag. Niet voor een deel er van.

Als jullie enkel een 'borgstelling' tekenden kan je proberen beroep te doen op wetgeving kosteloze borgstelling maar kans is klein dat je dit binnen haalt. een nieuwe wet is nooit retro actief. is met andere woorden enkel van toepassingen op contracten die gesloten werden nadat de wet van kracht werd.

Je ken in dat geval wel ten allen tijde je borgstelling opzeggen maar dat zal tot gevolg hebben dat de schuld opeisbaar wordt (ook voor jullie!) en dat bij niet betaling de woning verkocht zal worden.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Gernoasje
Topic Starter
Berichten: 7
Juridisch actief: Nee

#9 , 09 okt 2019 16:23

Wij zijn zowel Kredietnemer als "Waarborgverstrekker". Dit laatste staat zo beschreven op het ondertekend kredietakkoord.

Gernoasje
Topic Starter
Berichten: 7
Juridisch actief: Nee

#10 , 09 okt 2019 16:29

Maw het is een hypotheeklening uit hoofde van 4 Kredietnemers en 4 Waarborgverstrekkers (letterlijk overgenomen woorden uit het ondertekend kredietakkoord)

Terug naar “Bank & Beurs”