Denk dat de bank ons niet wil helpen met onze hyp lening

evgoeth
Topic Starter
Berichten: 557
Locatie: Ten zuiden van Antwerpen

Denk dat de bank ons niet wil helpen met onze hyp lening

#1 , 03 mar 2023 17:33

Dus, mijn man en ik hebben een huis gekocht in 2006.
Rentevoet 0.5%. Nog 8 jaar af te betalen. Bedrag 167K.
In 2016 laten we grondige renovatie doen. Bedrag 120K. 40K zelf gefinancierd, 80K van de bank geleend onder de vorm van een mandaat, looptijd 20 jaar.

In totaliteit staat er nog 120K open van beide leningen.

Nu zouden we opnieuw zo'n project willen doen, en dan zou ons huis 'af' zijn. Hier en daar vloerconstructie, zolder extra isoleren en afwerken, dakgoten afwerken, gevelisolatie, enkele nieuwe ramen.

We melden dat we onze leninglast niet willen verhogen. Maar de bank wil daar niet in mee.
Ze kunnen ons een extra lening geven, maar ze willen niet meedenken om iets met de huidige leningen te doen, hergroeperen/langere looptijd, etc.

Wij hebben 3 tieners in huis die binnen afzienbare tijd gaan studeren en een kleuter, dus we verwachten dat in de komende jaren onze kosten gaan verhogen. Waarom gaat de bank hier dan niet in mee? Heeft iemand daar een idee over?

iota
Berichten: 830

#2 , 03 mar 2023 18:23

Misschien omdat ze niet genoeg verdienen aan uw rentevoet?

bosprocureur
Berichten: 6897

#3 , 03 mar 2023 19:14

De bank heeft wellicht zo zijn eigen redenen, die zij niet verplicht zijn aan u te vertellen.
Dat zij er niet genoeg aan verdienen zou al een goede reden zijn, misschien ligt het aan uw leeftijd (korte duurtijd tot u 60 of 65 wordt), of ...

In elk geval, u kan misschien nog terecht bij een andere bank of zo; hebt u met uw gezin trouwens al eens uw licht opgestoken bij het Vlaams Woningfonds ( zowat de "opvolger" van het fonds dat indertijd beheerd werd door de Gezinsbond :) )

Of anders eens navragen bij een bonafide kredietmakelaar (er zijn er , echt ! )

Reclame

CityBird
Berichten: 804

#4 , 03 mar 2023 22:02

Waarom gaat de bank hier dan niet in mee?
Een bank is een privé instelling net zoals bv een autodealer en hoeft je niet noodzakelijk een product aan te bieden dat jouw voorkeur geniet.

En als je bij een bepaalde autodealer je gading of prijs niet kan vinden heb je de keuze om in de showroom van een andere dealer binnen te stappen

Jo23
Berichten: 397
Juridisch actief: Nee

#5 , 03 mar 2023 22:34

Banken denken enkel aan het eigen business model. Het is wellicht een beter idee om de huidige lening verder af te betalen en de gewenste werken te spreiden in de tijd en ze gewoon zelf te financieren. U bespaart op die manier de dossierkosten en de intresten die intussen al een stuk gestegen zijn.

Zo is een lening voor een woning bij de bank gestegen van gemiddeld 1,5% intrest in 2021 naar iets van een 3,5% begin 2023 (aan een vaste rentevoet).
Voor aanvragen van Mijn VerbouwLening vanaf 1 februari 2023 bedraagt de rentevoet 2,25% voor de looptijd van de lening. Dit is een korting van 3% op de wettelijke rentevoet (die momenteel 5,25% bedraagt).

basejumper
Berichten: 4687
Locatie: Diest

#6 , 04 mar 2023 18:57

Beste

Zonder dossierkennis kan er geen ernstig antwoord gegeven worden. Een aantal elementen kunnen spelen.
- betaal gedrag op heden.
- uw eerste lening heeft nog fiscale aftrek? Banken weken niet mee om die aftrek te verlengen door lening te verlengen
- leeftijd : hou oud zijn de kredietnemers nu?
U kan inderdaad bij andere banken informeren of zij de kredieten willen overnemen. Let wel : de rentevoeten zijn nu een stuk hoger en uw schuldsaldo zal ook hoger liggen gezien tarief leeftijd…
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

evgoeth
Topic Starter
Berichten: 557
Locatie: Ten zuiden van Antwerpen

#7 , 16 mar 2023 10:24

Betaal gedrag op heden : goh, eerlijk gezegd af en toe een domiciliëring gemist door een periode waarin verloning wekelijks werd betaald door interimwerk, maar dan wel quasi direct voldoende fondsen voorzien
Geen fiscale aftrek meer
Leeftijden 42 en 50

Ik dacht bij onze huidige bank wel geholpen te kunnen worden, ook geen tijd (noch zin) om van bank naar bank te gaan trekken. We zien wel hoe we het verder regelen. Dank voor alle reacties!

LennieK
Berichten: 1880
Juridisch actief: Nee

#8 , 06 apr 2023 09:17

Wellicht is de MijnVerbouwLening van de Vlaamse overheid een optie? https://www.vlaanderen.be/bouwen-wonen- ... bouwlening

Is wel maximaal 60.000 euro, aan 2.25 %, te spreiden over maximaal 25 jaar. Looptijd wordt verkort eens de betreffende MijnVerbouwPremie in orde is

evgoeth
Topic Starter
Berichten: 557
Locatie: Ten zuiden van Antwerpen

#9 , 13 apr 2023 19:38

Bedankt voor de reacties.
We willen onze leninglast niet verhogen. We hebben 4 kinderen en de oudste gaat na de zomer op kot.

Mensen rondom ons zeggen ons : wij hebben x geld gekregen en we moeten nu x jaren langer betalen. We hadden het idee dat dit bij ons ook wel mogelijk zou zijn, maar we zitten vast aan onze lage rentevoet.
De bank zal wel redenen hebben om hier niet in mee te gaan, ik vermoed inderdaad de winstgevendheid van deze situatie.

Terug naar “Bank & Beurs”