#2 , 21 jan 2015 10:35
U bent particulier? Dan kan men u hiervoor enkel een kost aanrekenen indien u hier op voorhand mee akkoord ging, hetzij via door u goedgekeurde algemene voorwaarde (dit moet expliciet, u kan deze niet "stilzwijgend" goedkeuren, er moet dus een document bestaan waarop uw handtekening staat dat u hiermee akkoord gaat), hetzij door een bestelbon of ander document dat u tekende (of mail waarin u uw akkoord gaf) waarop de prijs hiervoor aangegeven stond.
Dus geen handtekening van u (of bevestigende mail), geen kosten hiervoor.
Incasso kan in België niets anders dan "vragen" dat u betaald (dit vragen bestaat meestal uit dreigen met rechtszaak), maar kunnen u tot niets dwingen. Enige kosten voor incasso zijn ook niet voor u (tenzij u zich op voorhand wederom mee heeft akkoord verklaard).
U laat aan de firma weten dat er u op voorhand niet duidelijk was gemaakt dat deze offerte niet kosteloos was, en men u, op basis van artikel 18 van het KB van 30/6/1996 betreffende de prijsaanduiding van producten en diensten en de bestelbon, hiervoor dan ook geen kosten kan aanrekenen (art 18: Alvorens een bestek opgesteld wordt, moet de consument ingelicht worden over de prijs van het bestek, tenzij dat kosteloos is).
U vraagt hen ook om u hiervoor niet meer te contacteren, tenzij ze u bewijs kunnen voorleggen dat men u op de hoogte heeft gebracht van deze kosten.
Indien men u dan antwoord dat deze in hun algemene voorwaarden staan, vraagt u om bewijs dat men u hierover heeft ingelicht, zoals bepaalt in artikel 2, boek VI, van het WER.
Krijgt u enige brieven van een incassobureau, dan gooit u deze meteen bij het oud papier. Zoals ik reeds eerder aanhaalde hebben deze geen enkele macht, en bovendien heeft u geen verbintenis met hen, dus moet u ook niet met hen communiceren.