Pagina 1 van 1

Voordelengids.eu en incasso credifixx.nl

Geplaatst: 17 apr 2014 13:53
door Munneke
In 2013 hebben we ons op een babybeurs laten overhalen om een lidmaatschap aan te gaan bij voordelengids.eu. Ze hadden ons gezegd dat dit maar voor 1 jaar was. Thuis gekomen zijn we gaan kijken op hun website en opgemerkt dat hun voordelen verre van voordelen zijn en hebben hier alsdus nooit gebruik van gemaakt. Intussentijd ook alles uit het oog verloren door de geboorte van onze dochter.
Opeens krijgen we in 2014 een “laatste” aanmaning van voordelengids.eu. Dus heb onmiddellijk gereageerd met een aangetekende brief dat wij niet onder de indruk zijn van hun voordelen & service en dat wij absoluut geen lid willen zijn. Hierop hebben we van hen geen antwoord gekregen.
2 weken geleden kregen we dan ineens een brief van incassobedrijf Credifixx.nl dat we eur 106 moeten betalen. Heb hen de ganse uitleg gedaan, maar krijg steeds het antwoord dat we onze lidmaatschap zogegegd te laat hebben opgezegd.
Gezien ik op het internet niets anders vind dan wanpraktijken van deze firma’s, heb ik klacht neergelegd bij FOD Economie.
Nu zit ik wel nog steeds gewrongen met het incassobedrijf. Dit bedrag is het niet waard om ineens een deurwaarder aan mijn deur te hebben staan... Moet ik dit bedrag nu betalen of niet?

Re: Voordelengids.eu en incasso credifixx.nl

Geplaatst: 17 apr 2014 14:07
door Lightning
U hebt een contract getekend. In de algemene voorwaarden waarmee u akkoord gegaan bent staat duidelijk dat u 3 maanden voor de vervaldatum diende op te zeggen. Als u dat niet gedaan hebt is uw contract voor een periode van een jaar verlengd en zal u moeten betalen. Dat u geen gebruik maakt van de aangeboden dienstverlening doet niet ter zake.

Re: Voordelengids.eu en incasso credifixx.nl

Geplaatst: 17 apr 2014 15:41
door mava105
Nederlands incasso's hebben in ons land geen bevoegdheid tenzij ze een Belgische vergunning hebben, en dat hebben de meeste niet.

Re: Voordelengids.eu en incasso credifixx.nl

Geplaatst: 19 apr 2014 08:24
door j.demoor
Art. 5. Het is verboden aan de consument enige vergoeding te vragen, anders dan de overeengekomen bedragen in de onderliggende overeenkomst in geval van niet-naleving van de contractuele verbintenissen.
Art. 6. § 1. Elke minnelijke invordering van een schuld dient te starten met een schriftelijke ingebrekestelling gericht aan de consument. Deze ingebrekestelling dient op een volledige en ondubbelzinnige wijze alle gegevens omtrent de schuldvordering te omvatten. Zij dient minstens de gegevens, opgesomd in § 2, te bevatten, en er kan maar tot andere invorderingstechnieken worden overgegaan na afloop van de in § 3 vastgestelde termijn.
§ 2. In deze ingebrekestelling komen minstens de volgende gegevens voor :(lees die zelf in de wettekst)...Deze brief betreft een minnelijke invordering en geen gerechtelijke invordering (dagvaarding voor de rechtbank of beslag).
§ 3. De ingebrekestelling vermeldt een termijn waarbinnen de schuldenaar aan de vordering kan voldoen zonder dat er bijkomende maatregelen ter invordering mogen worden genomen. Deze termijn bedraagt ten minste vijftien dagen, en vangt aan op de datum waarop de schriftelijke aanmaning wordt opgestuurd.”(20 DECEMBER 2002. - Wet betreffende de minnelijke invordering van schulden van de consument.)