doktersbriefjes

roharro
Topic Starter
Berichten: 13438
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

doktersbriefjes

#1 , 04 aug 2012 00:49

Een principiële vraag:

Als men bij de dokter gaat dan krijgt men een briefje waarmee men bij zijn ziekteverzekering een deel van het ereloon kan terugkrijgen.
Indien de dokter werkt als privé persoon dan is hij verplicht op het fiscale strookje onderaan het TOTALE ontvangen ereloon te vermelden.
Echter, als de dokter werkt via een rechtspersoon (zijn eigen bvba meestal) dan is er geen fiscaal strookje en wordt er nergens op het document het ontvangen ereloon vermeld. M.a.w. de dokter kan vragen wat hij wil maar zijn bvba kan/zal slechts als inkomen het officiële geconventioneerde ereloon aangeven.

Waarom moet in dit tweede geval de "innende instelling' geen kwitantie geven aan de patient? De patient is een consument en als consument heeft men toch recht op een kwitantie indien men contant betaalt?
Waarom ontsnapt de dokter -en andere zorgverstrekkers- aan de fiscale controle indien hij werkt via zijn eigen bvba?

Telkens ik bij een dokter kom die met een bvba werkt leidt dat tot -soms onvriendelijke- discussies. Ik eis namelijk steeds kwitantie voor het betaalde ereloon......
Meestal wordt er dan beweerd dat ze geen kwitanie moeten verlenen (????) en dat ik niet het recht heb dat te vragen.
Nochtans vind ik nergens in de Belgische wetgeving dat dokters van die algemene verplichting zijn vrijgesteld en zouden mogen WEIGEREN een kwitantie voor contante betaling te geven indien de patient daar om verzoekt.

Aangezien ik niet verzekerbaar in het systeem van het RIZIV -dus niet kan toetreden tot een Belgische ziekenkas (noch die van enig ander EU-land)- heb ik dergelijke kwitantie die het ontvangen ereloon vermeldt absoluut nodig want anders betaalt mijn verzekering niets van die kosten terug.

Welke druk kan men uitoefenen op dokters die weigeren kwitanties te geven voor de door hen ontvangen erelonen?
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
eylis
Berichten: 8991

#2 , 04 aug 2012 13:57

Ik dacht (via ledenblad van mijn mutualiteit) toch expliciet vernomen te hebben dat elke dokter VERPLICHT is dat op het strookje te vermelden als je er om vraagt....

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 05 aug 2012 15:16

“Artikel 320, WIB 92 (aj. 2013) § 1. Personen die een vrij beroep, een ambt of een post uitoefenen zijn gehouden voor elke in geld, per check of op andere wijze gedane inning van honoraria, commissielonen, bezoldigingen, terugbetalingen van kosten of andere beroepsontvangsten, een gedagtekend en ondertekend ontvangstbewijs af te leveren dat gelijktijdig in origineel en duplo wordt opgesteld en dat wordt getrokken uit een boekje waarvan het model en de wijze waarop de bedoelde belastingplichtigen ervan worden voorzien, worden vastgesteld door de Minister van Financiën; deze kan : 1° onder door hem bepaalde voorwaarden, de verplichting opheffen, of wel voor bepaalde ontvangsten een ontvangstbewijs af te leveren, of wel op het ontvangstbewijs de naam van de schuldenaar van de geïnde sommen te vermelden; 2° voor zekere categorieën van de bedoelde personen de vermelding op het ontvangstbewijs van alle gegevens of de inlassing van alle formules voorschrijven die nuttig blijken om de ontvangsten en de uitgaven van die belastingplichtigen na te zien. Onverminderd de bepalingen en de bevoegdheden van de minister, zoals omschreven in het eerste lid, mogen het ontvangstbewijs en het getuigschrift voor verstrekte hulp die de personen die medische en paramedische beroepen uitoefenen als bedoeld in het koninklijk besluit nr. 78 van 10 november 1967 betreffende de uitoefening van de geneeskunst, de verpleegkunde, de paramedische beroepen en de geneeskundige commissies dienen uit te reiken aan de gerechtigden om deze laatsten in staat te stellen te genieten van de tussenkomst voorzien in de Z.I.V.-reglementering, niet van elkaar worden gescheiden...”(10 april 1992 Wetboek Inkomstenbelastingen).

“Art.19.De beoefenaars die verstrekkingen verrichten in een inrichting voor geneeskundige verzorging met rechtspersoonlijkheid die de honoraria betreffende die verstrekkingen voor hun rekening int, worden, voor die verstrekkingen, vrijgesteld van de toepassing van de bepalingen van dit besluit betreffende het gebruik van de formulieren van ontvangstbewijzen-getuigschriften voor verstrekte hulp en onderworpen aan de overeenkomstige bepalingen die het gebruik regelen van de formulieren van getuigschriften voor verstrekte hulp en van de overeenstemmingsstrook in de inrichtingen voor geneeskundige verzorging met rechtspersoonlijkheid, voor zover hun verstrekkingen voorkomen op een factuur opgesteld volgens de inzake ziekte- en invaliditeitsverzekering geldende wettelijke of reglementaire bepalingen. De inrichting is er alsdan toe gehouden aan de bevoegde dienst van de FOD Financiën, jaarlijks, uiterlijk op 31 maart, per beoefenaar, een opgave over te leggen van de voor rekening van de beoefenaars tijdens het verlopen kalenderjaar geïnde ontvangsten en de daarop eventueel ingehouden bedragen.”(17 DECEMBER 1998. - Ministerieel besluit tot vastlegging van het model en het gebruik van het ontvangstbewijs-getuigschrift voor verstrekte hulp en van het dagboek die moeten worden gebruikt door de geneesheren en de apothekers en licentiaten in de wetenschappen die erkend zijn om verstrekkingen inzake klinische biologie te verrichten in het raam van de ziekte- en invaliditeitsverzekering).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

roharro
Topic Starter
Berichten: 13438
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#4 , 05 aug 2012 20:36

"Art.19.De beoefenaars die verstrekkingen verrichten in een inrichting voor geneeskundige verzorging met rechtspersoonlijkheid die de honoraria betreffende die verstrekkingen voor hun rekening int, worden, voor die verstrekkingen, vrijgesteld van de toepassing van de bepalingen van dit besluit betreffende het gebruik van de formulieren van ontvangstbewijzen-getuigschriften voor verstrekte hulp..."

Het is nu net op grond van dit artikel dat sommige dokters en zorgverstrekkers die werken in hun eigen bvba weigeren om mij een kwitantie te geven.
Daardoor kan ik mijn medische kosten niet terugbetaald krijgen van mijn ziekteverzekering, aangezien in het systeem van ziekteverzekering waar ik (verplicht) ben bij aangesloten (niet-Belgisch) een ereloonnota met vermelding van het bedrag noodzakelijk is.
Maar vermeld artikel regelt toch enkel de verhouding tussen arts en fiscus. Moet de arts indien de patient dat vraagt hem geen kwitantie geven?

Ook heb ik soms probleem met dokters en zorgverstrekkers die geen bvba hebben en dus wel een briefje -met kwitantiestrookje onderaan - afleveren. Maar ze vullen dan niet het ontvangen bedrag in, maar wel een ....lager bedrag!
Hun antwoord is dat ze als geconventioneerd arts een overeenkomst hebben met het RIZIV maar niet met mijn ziekteverzekering en dat ze zich daardoor aan geen enkele tarief moeten houden....
Echter: zelfs indien dat juist is, dan heb ik toch recht op een correcte kwitantie? Zonder correcte kwitantie tbv het werkelijk ontvangen bedrag krijg ik immers geen correcte terugbetaling van mijn verzekering. Bovendien pleegt die arts ook fiscale fraude want hij doet gedeeltelijk aan zwartwerk ten belope van het niet vermelde deel van zijn ereloon.
Probleem is dat ik van die fraude geen bewijs kan leveren want er wordt cash betaald.....
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#5 , 05 aug 2012 23:31

U betaalt wat er op het strookje staat ... geen strookje geen betaling.
U vraagt een factuur gezien het een bvba is... kunnen ze facturen uitschrijven ook aan particulieren.
Gesprek opnemen en aangifte doen ....

artemis
Berichten: 3309

#6 , 06 aug 2012 10:40

Als ik in het buitenland medische zorgen nodig heb dan heb ik ook een kwitantie van de arts nodig om de gemaakte kosten te kunnen recupereren van mijn mutualiteit en bijstandsverzekering. Hetzelfde zal gelden voor een buitenlander die dat in België moet doen. Zo zie ik de laatste jaren een toevloed van Nederlandse patiënten die hier specialisten komen raadplegen.
Ik weet niet onder welke regel, maar het lijkt me dan ook logisch dat de arts in dergelijk geval een kwitantie voor het exacte bedrag moet geven.

Terug naar “Andere”