Reiswetgeving

maarte
Topic Starter

Reiswetgeving

#1 , 13 dec 2005 13:32

Beste,

We hebben een aantal vragen ivm het organiseren van reizen en de bijhorende licentienummers.

Zoals U allicht ook weet organiseren er veel vzw's reizen en deze gebruiken licentienummers van andere reisorganisaties.

Wij zijn ook een VZW en zijn van plan om komende zomer een reis aan te bieden aan onze mensen.
Wij zullen samenwerken met een Nederlandste organisatie die voor de boekingen, factureringen, busvervoer,verzekering en voor organisatie ter plaatsen zal zorgen.

Wij gaan als VZW met een aantal mensen mee en verzorgen daar de begeleiding voor de Belgische gasten .
Wij zullen dus promotie maken in Belgi? voor die reis van de Nederlandse organisatie.
Vermits in Nederland de licentienummers niet bestaan kunnen wij deze ook niet vermelden op flyer en affiche.

Laat wel duidelijk zijn dat wij ons als vzw niet voordoen als reisorganisatie en er duidelijk overal opstaat dat de reis door de Nederlandse Organisatie georganiseerd wordt en dat wij de reis boeken bij die organisatie.
Wij ontvangen ook geen inkomsten van die reis.

Nu hebben wij een zeer belangrijke vraag aan jullie : Is dit wettelijk in orde? , Kunnen wij dit komende zomer zonder problemen promoten of zijn we verplicht een Belgische Organisatie te zoeken.

Alvast bedankt voor Uw tijd.

Met vriendelijke groeten

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
sperwer
Berichten: 1155

#2 , 17 jan 2006 16:25

als vzw mag je een reis organizeren voor je leden.
je moet wel vermelden dat je niet zelf instaat voor de technische organizatie van de reis en ook wie dat wel doet voor jullie.
van uit wel eu-land deze werkt maakt volgens de handels wet niets uit

Gast
Topic Starter

#3 , 30 jan 2006 23:32

Beste,

Zoals U allicht ook weet organiseren er veel vzw's reizen en deze gebruiken licentienummers van andere reisorganisaties.
Dat er veel vzw's zelf reizen organiseren klopt, maar het feit dat anderen de wet overtreden is geen toelating om het zelf ook te mogen doen.

Toerisme is een gewestmaterie, en in Vlaanderen is de overheidsdienst Toerisme Vlaanderen bevoegd (een intern verzelfstandigd agentschap). Illegale reisorganisatoren (= zowel de onwetenden als de onwilligen) worden opgespoord door:
- de Cel Reisbureaus van dat IVA Toerisme Vlaanderen
- de beroepsvereniging van Vlaamse Reisbureaus (V.V.R.)
- de Inspectie Economische Zaken
- de beroepsvereniging van Belgische touroperators ABTO
Wij zijn ook een VZW en zijn van plan om komende zomer een reis aan te bieden aan onze mensen. Wij zullen samenwerken met een Nederlandse organisatie die voor de boekingen, factureringen, busvervoer, verzekering en voor organisatie ter plaatsen zal zorgen.
Een vzw mag een reis organiseren voor haar leden, maar dat moet je dan wel strikt opnemen: ten eerste mag het enkel voor de aangesloten leden (ze snel gratis lid maken mag niet), en ten tweede mag het enkel als het maatschappelijk doel van de vzw de organisatie verantwoordt. Concreet voorbeeld: een vereniging van juristen mag zelf (= zonder tussenkomst van een reisorganisator) een twintigdaagse luxe-reis organiseren naar het proces van Saddam in Irak, maar als dezelfde vereniging een driedaagse busreis naar de Tuinen van Versailles wil inrichten, moet ze beroep doen op een vergunninghouder.

Het is heel belangrijk dat je controleert of de Nederlandse organisatie geregistreerd is als bedrijf, ?n vooral dat ze verzekerd zijn tegen financieel onvermogen. In Nederland wordt dat geregeld door SGR, Stichting Garantiefonds Reisgelden, en het is van het uiterste belang dat je zelf met SGR contact opneemt, en hen schriftelijk een bevestiging vraagt dat jullie betaling(en) aan de reisorganisator gedekt zijn: op www.sgr.nl zal je bij Download Documenten en "verkoop in het buitenland" kunnen lezen dat niet alle reizen van Nederlandse SGR-leden verzekerd zijn.

www.kvk.nl = Kamer van Koophandel

www.anvr.nl = de Nederlandse beroepsvereniging van reisbureaus/reisorganisatoren
Wij gaan als VZW met een aantal mensen mee en verzorgen daar de begeleiding voor de Belgische gasten. Wij zullen dus promotie maken in Belgi? voor die reis van de Nederlandse organisatie.
Nee, dit mag niet: promotie maken voor een reis mag niet (nooit) voor wie geen reisvergunning heeft (tenzij de promotie beperkt blijft tot het aanschrijven en motiveren van de eigen leden). Ofwel moet je dus van statuut veranderen (van vzw naar ? cvba ?), ofwel moet je (als vzw) een vergunning aanvragen. Je vzw mag wel promotie maken voor de activiteiten van de vereniging, maar niet voor een specifiek reisaanbod.
Vermits in Nederland de licentienummers niet bestaan kunnen wij deze ook niet vermelden op flyer en affiche.
Inderdaad. Toch is er recent vonnis (het vonnis "Fox") dat stelt Nederlandse reisorganisatoren die in Belgi? een reis verkopen ook een Belgische reisvergunning nodig hebben. Om dat vonnis in ??n zin samen te vatten: de rechter stelde dat de Belgische vergunningplicht geen vestigingswet is, maar een wet die de consument beschermt. Het vonnis stelt zelfs dat het gebruik van een domeinnaam .be betekent dat men "in Belgi? reizen verkoopt" = dat de vergunningplicht dan van toepassing is. Aangezien het contact met de reisorganisator reeds gemaakt is, is dat niet meer aan de orde.
Laat wel duidelijk zijn dat wij ons als vzw niet voordoen als reisorganisatie en er duidelijk overal opstaat dat de reis door de Nederlandse Organisatie georganiseerd wordt en dat wij de reis boeken bij die organisatie. Wij ontvangen ook geen inkomsten van die reis.
Met alle respect: dit klopt niet, want jullie doen het wel (tenzij de leden naar Nederland betalen). De misvatting is wellicht Artikel 1 van de Wet Statuut Reisbureaus: dat zegt dat niet alleen de organisatie van een reis enkel mag gebeuren door wie een vergunning heeft, maar ook dat de bemiddeling als tussenpersoon enkel mag gebeuren door wie een vergunning heeft. Voor deze reis handelen jullie als tussenpersoon, want jullie ontvangen de betalingen en jullie leden tekenen wellicht een inschrijvingsformulier van de vzw.

Heb je al gemerkt dat de Nederlandse handelswetgeving veel "soepeler" is dan de onze? In Nederland mogen reizen verkocht worden zonder dat alle verplicht te betalen onderdelen inbegrepen zijn: de luchthaventaks bv. is in Nederland nooit inbegrepen ("luchthavenbelasting" zegt men), en dat kan de eindprijs van de reis doen oplopen.

Ik vermoed dat jullie bij een Nederlandse reisorganisator boeken omdat jullie die reis bij ons niet vinden. Maar is dat wel zo? Vraag eens aan de twee representatieve beroepsverenigingen of zij soms iemand kennen die jullie programma kan realiseren:
www.vvr.be
www.abto.be

Reclame

Lex
Berichten: 3149
Locatie: N51° 13.797' E004° 26.612'

#4 , 04 mar 2006 08:22

Art.1.2?.Contract van reisbemiddeling:elke overeenkomst waarbij een persoon zich verbindt tot het verstrekken aan een andere,tegen betaling van een prijs,hetzij van een contract tot reisorganisatie,hetzij van een of meer afzonderlijke prestaties die enigerlei reis of verblijf mogelijk maken...4?.Reisbemiddelaar:elke persoon die als verkoper in de betekenis van de wet van 14 juli 1991 betreffende de handelspraktijken...de sub 2? bedoelde verbintenis aangaat...(Wet Reiscontract 16 februari 1994).

Art.1.Voor de toepassing van deze wet worden verstaan onder:6.Verkoper:c)de personen die...met of zonder winstoogmerk,een...activiteit uitoefenen en die...diensten...verkopen...(Wet van 14 juli 1991 betreffende de handelspraktijken).

Indien u m.a.w. zich verbindt tot het verstrekken aan de ?andere? reisdeelnemers,tegen betaling aan u,van prestaties die enigerlei reis of verblijf mogelijk maken,dan bent u reisbemiddelaar,ook al doet u dit zonder winstoogmerk.In dat geval dienen de artikelen 36-39 Wet Reiscontract in acht genomen te worden.

Terug naar “Andere”