Pagina 1 van 1
Geld afhalen bij overlijden
Geplaatst: 12 nov 2010 15:35
door Geena
Een zoon/dochter haalt geld van ouder zijn rekening bij overlijden of net voor overlijden, zonder medeweten van andere kinderen.
Van zodra andere erfgenamen dit merken, kunnen ze in actie treden. Maar hoe lang duurt deze procedure ? Wanneer kunnen ze uiteindelijk over de gelden beschikken ?
Wat indien zoon/dochter nalaat om gelden terug te storten ?
Re: Geld afhalen bij overlijden
Geplaatst: 12 nov 2010 17:14
door wanton
Geld afhalen na het overlijden heeft geen enkele zin , want de bank moet het saldo opgeven aan de Registratie van alle rekeningen van de overledene en/of de echtgenoot/ote zoals die was de dag van overlijden om 00.00 u. Geld afhalen vlak voor het overlijden door één van de kinderen is , gezien de huidige wetgeving en de lage successietarieven , ook af te raden. Het kan bovendien aanleiding geven tot beschuldiging van fraude. Als dat feit van afhaling aan de andere kinderen bekend is - en het geld wordt gelijkmatig verdeeld - tot daar aan toe. Indien dat kind weigert dat geld terug ' in de pot' te doen , kunnen de anderen via de rechtbank dit terugeisen. Gevolg : toch successierechten te betalen met een boete er bovenop.
Men kan in principe vlug over de gelden op de bank beschikken. Van zodra de bank weet , door akte van bekendheid of attest van erfopvolging , wie de erfgenamen zijn , kunnen , mits akkoord van allen , de bankrekeningen vrij gegeven worden.
Re: Geld afhalen bij overlijden
Geplaatst: 19 nov 2010 20:19
door Geena
Dat klopt. Via de rechtbank kan men het geld terugeisen, maar daar gaat weer veeeeel tijd over en intussen heeft dat ene kind er toch weer kunnen van genieten om nog maar te zwijgen over de kosten dat deze hele procedure met zich mee brengt.
En indien dat ene kind na de procedure het geld niet direct terug geeft, kan je weer een deurwaarder en/of advocaat aanspreken enz....
Wat is jullie alternatief ?