Stilzwijgende verlenging fitnesscontract

Bohemund
Topic Starter
Berichten: 1

Stilzwijgende verlenging fitnesscontract

#1 , 10 sep 2009 20:55

In juni 2007 sloot ik een fitnessabonnement af voor één jaar. Na een jaar heb ik het abonnement gewoon laten verderlopen, en bleef ik fitnessen (aan hetzelfde maandelijkse bedrag dat via domiciliëring werd afgehouden). Bij het begin van deze zomervakantie besloot ik het abonnement te stoppen, aangezien ik twee maanden op reis ging en sowieso toch nauwelijks nog fitnesste. Ik heb het abonnement echter niet opgezegd in het fitnesscentrum, ik heb gewoon mijn domiciliëring bij de bank stopgezet. Toen ik terugkwam van vakantie had ik een aantal aanmaningen in de bus. Ik moet nu voor juli, augustus (en ondertussen zelfs september én oktober --> 1 maand verplichte opzeg) mijn lidgeld betalen, anders wordt het dossier overgemaakt aan een incassobureau.

Een contract is een contract, en in de kleine lettertjes op de achterkant stond duidelijk dat het contract telkens stilzwijgend verlengd zou worden. In principe heb ik dus geen poot om op te staan, MAAR: Na wat googlen las ik over een nieuwe wet m.b.t. de stilzwijgende verlenging van dienstencontracten. Deze dateert van 25 april 2007 en daarin staat o.a. dat op de voorzijde van de eerste bladzijde van het contract (en vetgedrukt) moet voorkomen dat het gaat om een stilzwijgende verlenging. Dat is in mijn geval niet zo. Het staat op de achterzijde, moeilijk te vinden tussen een hoop andere tekst en in zeer kleine lettertjes.

Mijn vraag is nu: Kan ik er mee wegkomen het verschuldigde bedrag niet te betalen? In het fitnesscentrum waren ze alleszins niet onder de indruk van mijn argumenten. Ze beweren daar dat er niets mis is met het contract en dat ze nog steeds dezelfde contracten gebruiken als hetgeen ik 2 jaar geleden getekend heb. Het gaat wel om de lokale afdeling van een grote keten, het lijkt me sowieso beter om mij tot de hoofdzetel te richten.

Wie heeft tips?

Groetjes

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 12 sep 2009 10:12

“Art.39bis.§ 1. Wanneer een dienstenovereenkomst van bepaalde duur gesloten tussen een verkoper en een consument een beding tot stilzwijgende verlenging bevat, komt dit beding in vet gedrukte letters en in een kader los van de tekst voor op de voorzijde van het eerste blad. Dit beding moet de gevolgen van de stilzwijgende verlenging vermelden waaronder de bepaling van § 2, evenals de uiterste datum waarop de consument zich kan verzetten tegen de stilzwijgende verlenging van de overeenkomst en de modaliteiten van deze kennisgeving.§ 2. Onverminderd...kan de consument, na de stilzwijgende verlenging van een dienstenovereenkomst van bepaalde duur, op elk ogenblik zonder vergoeding de overeenkomst opzeggen met inachtneming van de opzeggingstermijn die in de overeenkomst is bepaald, zonder dat deze termijn meer dan één maand mag bedragen.”(Handelspraktijkenwet 14 juli 1991,artikel in werking sedert 25 mei 2007).

In juni 2007 sloot ik een fitnessabonnement af voor één jaar’ houdt in dat uw overeenkomst reeds onder toepassing viel van voornoemd art.39bis.

“Art.102.Met een geldboete van 250 tot 10.000 euro worden gestraft,zij die de bepalingen overtreden:...3.van de artikelen...39bis...”(Handelspraktijkenwet).

Onverminderd uw weigering de geldigheid van de stilzwijgende overeenkomstverlenging te erkennen kan u dus ook strafklacht neerleggen bij de politie op grond van voornoemd art.102.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Andere”