Takeling en stalling

LeenW
Topic Starter

Takeling en stalling

#1 , 29 okt 2015 15:08

Persoon gaat op vakantie, heeft een ongeval en beland in het ziekenhuis. Tijdens zijn vakantie werd de straat geveegd, bijgevolg werden alle auto's gesleept die er nog stonden. Persoon was uiteraard niet op de hoogte en het voertuig stond er al toen men de borden kwam plaatsen. Kan iemand bevestigen dat deze takelkosten voor de gemeente zijn en de takeldienst nooit retentierecht kan hebben?

Persoon is intussen terug in het land maar wegens het ongeval kan hij de auto niet meteen afhalen. Voor wie zijn de stallingskosten? Moeten deze gesplitst worden in het gedeelte voor en na de vakantie?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
giserke
Berichten: 2434

#2 , 29 okt 2015 16:11

Ik vrees wanneer de takeldiensten weigeren de wagen terug te geven, U de stallingskosten enkel via de rechtbank zult kunnen terugvorderen.
En U zal een extra schadevergoeding kunnen eisen. Er zijn voldoende rechtszaken als voorbeeld.
Er is tot op heden geen duidelijke wetgeving voor het takelen van wagens. Maar idd takeldiensten hebben geen retentierecht.

Wanneer een takeldienst uw wagen niet wenst vrij te geven, zou U in theorie kunnen aangeven voor diefstal.
Alleen de plaatselijke politie heeft een redelijk goede 'band' met takelbedrijven, waardoor bij gevolg de kans groot is dat de politie het spelletje mee speelt met het takelbedrijf. Maw, U zal bijna verplicht zijn een aangifte te doen voor diefstal, en bij tegenstribbeling van de politie ook een klacht neer te leggen bij het comité P.

Een tip: Wanneer de federale politie een takeling bevelen, doen ze dit dikwijls via het takelbedrijf waarmee de gemeentelijke politie werkt.
Dit is wettelijk verboden, omdat de wet op de overheidsopdrachten overtreden is. De gemeentelijke politie heeft een aanbesteding voor het takelen van wagens, maar die mag niet zomaar gebruikt worden door andere overheden.
Wanneer je dus geconfronteerd wordt met de federale politie, laat maar gerust blijken dat ze in de shit zitten wanneer ze zich hieraan schuldig maken.

PS, indien U kunt bewijzen dat de wagen er stond voor het plaatsen van de borden, zijn de kosten idd voor de gemeente, en zult U die eventueel moeten terug vorderen.

LeenW
Topic Starter

#3 , 29 okt 2015 16:16

Bedankt voor uw antwoord, giserke. Kunt u ook zeggen voor wie de stallingskosten tot op heden zijn? Ik zou denken dat deze, net zoals de takelkosten, op kosten van de opdrachtgever zijnde de gemeente zijn.

Reclame

giserke
Berichten: 2434

#4 , 29 okt 2015 17:02

In principe mag de politie Uw wagen slepen wanneer je hinderlijk en verkeerd bent geparkeerd. In dit geval zijn de takelkosten voor U.

Als U kunt bewijzen dat die borden er niet stonden, dan voldoet U niet aan de reden waarbij de politie Uw wagen zomaar mag laten takelen. Zeker niet voor een veegwagen. De kosten zijn dus voor de gemeente.
Maar als er een agendering bestaat voor het vegen van wegen, goedgekeurd door de gemeenteraad dan bent U wel in fout natuurlijk. (zoals de huisvuilophaling)

giserke
Berichten: 2434

#5 , 30 okt 2015 01:41

Het enige wat U zou moeten nakijken is of er in het gemeentereglement iets is opgenomen van het reinigen van straten, waarbij je de straat dient vrij te maken.
Als er een vaste agenda bestaat, wordt je als inwoner van de gemeente die te kennen. Maar dan nog heeft een takelbedrijf geen retentierecht.

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#6 , 30 okt 2015 14:26

Bij een voertuig dat wegens niet verzekerd voeren bet beslag gelegd werd is het het parket ( via politie) die beslist over de vrijgave.
Het is uiteraard niet het takelbedrijf kan beslissen en 'retentierecht' uitoefenen. Dat is het parket dat in functie van haar bevoegdheden die beslissing kan nemen.

hier de volledige tekst
§ 2. In de andere gevallen kan het beslag slechts opgeheven worden nadat er een verzekeringsovereenkomst is afgesloten overeenkomstig deze wet en na de betaling van de beslag- en bewaringskosten voor het motorrijtuig.

De opheffing van het beslag kan afhankelijk gemaakt worden van de betaling van een geldsom aan het Centraal Orgaan voor de Inbeslagneming en de Verbeurdverklaring, met het oog op het vrijwaren van het herstel van de schade veroorzaakt door het voertuig. Het bedrag wordt vastgesteld door het openbaar ministerie, de onderzoeksrechter, het onderzoeksgerecht of het vonnisgerecht waarbij de zaak aanhangig is.

Die beslissingen worden genomen door het parket ( zolang de zaak niet op niveau van rechtbank is)

In de meeste arrondissementen zal het parket voor de gerechtelijke takelingen eden procedure hebben uitgeschreven net zoals zeker in de grote politiezones evenzo een procedure hebben uitgewerkt.

Terug naar “Andere”