Geldigheid contract met slechts 1 handtekening.

Vandammes
Topic Starter
Berichten: 24

Geldigheid contract met slechts 1 handtekening.

#1 , 04 aug 2015 11:06

Alvast bedankt voor de antwoorden.

Kan iemand mij hier omtrent duidelijkheid scheppen.

Indien 2 bedrijven een contract opmaken met bepaalde voorwaarden in , maar slechts 1 bedrijf ondertekend het contract, is het contract dan geldig?

m.v.g. S

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
denlowie
Berichten: 15979
Juridisch actief: Nee

#2 , 04 aug 2015 11:33

voor om het even welk contract heb je twee partijen nodig, het zou anders maar te gemakkelijk zijn van een contract op te maken waar de andere partij er niet van weet.

Maar pas op een mondeling overeenkomst is ook bindend voor de twee partijen.
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Vandammes
Topic Starter
Berichten: 24

#3 , 04 aug 2015 17:44

Een mondelinge overeenkomst hoe moet je dat interpreteren?

Kun je dan stellen wanneer je een contract tekent (zelfs al ontbreekt de handtekening van de tegenpartij) je in feite het gelezen hebt en mondeling ermee akkoord bent?

Dank u

Reclame

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#4 , 04 aug 2015 18:00

Als je een contract tekent, ga je er schriftelijk mee akkoord. De andere partij kan nadien, indien hij in het bezit is van zo'n contract met 1 handtekening, natuurlijk nog altijd zijn handtekening erop zetten.

LeenW

#5 , 05 aug 2015 10:41

Beide overeenkomsten zijn geldig, natuurlijk is de schriftelijke gemakkelijker te bewijzen tov derden.

Weo
Berichten: 414
Juridisch actief: Ja

#6 , 25 aug 2015 14:19

(In de mate dat het nog relevant is)

Er is een geldige overeenkomst wanneer de partijen het eens zijn (mondeling, schriftelijk, ... maakt niet uit) over de essentiële en eventuele substantiële elementen:
- De essentiële elementen zijn de basiselementen (de elementen die in principe voorkomen in de definitie van de soort overeenkomst die gesloten wordt) en zonder dewelke het onmogelijk is om te weten over welk soort overeenkomst het eigenlijk gaat (bv. koop => prijs en voorwerp moeten bepaald zijn).
- De substantiële elementen zijn objectief gezien niet essentieel, maar zijn voor een of beide partijen wel van doorslaggevend belang (bv. betalingsmodaliteiten). Het moet wel duidelijk zijn voor de andere partij dat dit een substantieel element is. Anders kan je dit te pas en te onpas inroepen.

Met andere woorden, als je (zo lijkt het in dit geval toch) het eens was met betrekking tot alle essentiële/substantiële elementen, en deze zelfs al op papier hebt geplaatst, is de handtekening eerder een extra bewijsstuk, maar zeker geen vereisten om tot een geldige overeenkomst te komen.

Ter informatie: je kan in bepaalde gevallen zelfs aansprakelijk gesteld worden voor het afbreken van vergevorderde onderhandelingen, ook al is er nog geen overeenkomst.

Terug naar “Andere”