Huis kopen in schuldbemiddeling

MimiJ
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

Huis kopen in schuldbemiddeling

#1 , 20 sep 2018 17:24

Na een faillissement zijn wij in schuldbemiddeling gegaan.
Wij zitten nog in schuldmiddeling tot eind 2019.
Ons dossier is niet zoals de meesten. We hebben geen financiële problemen, wat vreemd lijkt in schuldbemiddeling, maar zijn hier ingestapt omdat de schuldeisers extreem hoge afbetalingsplannen eisten en wij dit niet konden bolwerken. Vooral psychisch werd de druk zo hoog (tot op randje van gedachten aan zelfmoord) dat schuldbemiddeling een zekere rust gaf. Het was dus effectief de beste stap. We zijn er niet ingestapt omdat we niet om kunnen met onze eigen financiën.
Wij hebben een netto inkomen van 4200 euro. Hebben beide vast werk, goed diploma, goed inkomen.
Sparen gemiddeld 1000 euro per maand.
We betalen om en bij de 1000 euro huur af per maand (dure streek en wilden na verkoop van ons huis in de streek blijven zodat de kinderen op z'n minst op hun eigen school konden blijven)
Vooral het huren en geld dat we 'kwijt' zijn begint meer en meer te werken op ons gemoed.
Hoe groot is de kans dat je een huis kan kopen als je schuldbemiddeling bent?? Zijn er uitzonderingen waarbij dit kan?
We willen vooruit in ons leven en geen eigen huis hebben en maandelijks 1000 euro kwijt is iets waar we het moeilijk mee hebben.. 2019 lijkt niet zo lang meer, maar dan sta je nog een jaar op de zwarte lijst. grof omgerekend zijn we dus komende 2 jaar nog es 24.000 euro kwijt enkel en alleen aan te huren.
We beschikken over een mooie spaarcent, maar hebben 2 keuzes: schulden vroegtijdig volledig aflossen, maar dan nog steeds aantal jaren huren om zo opnieuw genoeg spaargeld te hebben om een lening aan te vragen, of met dit geld een lening aangaan voor een huis, wél nog steeds in schuldbemiddeling
Wie kan dus raad geven?? Zouden we een sterk genoeg dossier kunnen voorleggen waarbij we toch groen licht krijgen?? Of is het verloren moeite en is het gewoon onmogelijk??
Tot 2019 in schuldbemiddeling vinden we niet zo erg. We ondervinden hier ook geen last van. Schuldeisers worden netjes betaald en wij kunnen best ruim leven!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#2 , 20 sep 2018 19:12

Zolang je op de zwarte lijst staat is dit zo goed als onmogelijk !
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Franciscus
Berichten: 38590

#3 , 20 sep 2018 19:52

U mag geen schuld bijmaken en lenen is schuld maken.
Kans is dus heel klein dat arbeidsrechtbank daar mee akkoord zal gaan.

Reclame

mava105
Berichten: 22256
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 20 sep 2018 20:05

En TS zegt dus dat die schuldeisers, veroorzaakt door haar/zijn faillissement, maar naar hun geld moeten fluiten, terwijl zij/hij momenteel genoeg geld heeft om een deel van die schuld af te betalen :evil: .

MimiJ
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#5 , 20 sep 2018 20:12

Schuldeisers worden tot op de laatste eurocent terugbetaald.
Schuldeisers zijn ook geen privé personen. Wel grotere instanties die het minder uitmaakt of ze morgen 500 euro krijgen of nog 10 maand 50 euro, bij wijze van spreken.

MimiJ
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#6 , 20 sep 2018 20:14

Dat de kans heel klein is, wist ik al.. maar is er een kans?? Mss weet juridisch iemand hier of hij/zij gevallen kent waar het wel is toegestaan..
Je hebt altijd uitzonderingen op de regel of is het gewoon zwart wit in dit geval??

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#7 , 20 sep 2018 21:18

Een paar weken geleden heeft hier een bankspecialist nog geschreven dat het de banken verboden is om leningen toe te kenen zolang men op de zwarte lijst staat !

Anders heeft het geen zin om iemand op een lijst te zetten mijn gedacht !
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

basejumper
Berichten: 4619
Locatie: Diest

#8 , 20 sep 2018 21:36

Klopt inderdaad. Een bank die een krediet toestaat aan mensen die op de zwarte lijst staan mag naar zijn centen fluiten als die schuld finaal onbetaald blijft. banken zijn na 2008 zo populair dat het in rechtbanken een sport wordt om banken quasi altijd ongelijk te geven. Deels terecht.... Maar als je een krediet toestaat aan een schuldenaar in gebreke, moet je als bank inderdaad niet komen procederen als - o ironie - de bank ook niet betaald wordt.
Dat heet 'onverantwoorde kredietverlening'.
Tenzij bij 'madame huppeldepup , lenen bij een vriendin' zal je dus elders weinig soelaas vinden.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

MimiJ
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#9 , 20 sep 2018 21:58

Ja.. indien het zo is, gaan we toch bekijken om gewoon sneller alles af te lossen, hoewel dat ook niet simpel is. Schuldbemiddelaar is er niet zo voor te vinden, ah ja, want dan is hij zijn ereloon kwijt en blijkbaar brengt vervroegd beëindigen ook extra kosten met zich mee.... sowieso als we sneller eruit zijn dan gepland kunnen we de maandelijkse aflossing die nu naar schulden gaat extra sparen en dan bouwen we natuurlijk weer snel spaargeld op om toch na een jaar te kopen ipv binnen 2 jaar.
Ik snap wel ergens waarom het zo zwart wit is, maar in schuldbemiddeling zitten is niet zo zwart wit, ons dossier kan je niet vergelijken met andere. We werken hard om er mooi uit te geraken én werken niet met kwijtschelding van schulden, we hebben de maandelijkse afbetaling zodanig ingesteld dat alles netjes op nul staat en we na schuldbemiddeling onszelf niets moeten verwijten.
Maar soit, dan hoor ik es verder..

Terug naar “Krediet en Schuldbemiddeling”