Loonbeslag/overdracht

EmmaD
Topic Starter
Berichten: 10

Loonbeslag/overdracht

#1 , 02 mar 2018 11:20

Hallo,

Gisteren ontving mijn vriend (een deel van) zijn loon van februari en er bleek een groot deel ingehouden te zijn (wettelijk toegelaten dus het loon was nu net geen € 1330) via loonbeslag.
Uiteraard was er kennis van lopende schulden waar een betalingsprobleem mee was. Hij was zijn werk kwijtgeraakt en had moeite om nieuw werk te vinden en zo was er een achterstand opgelopen. Meteen in dialoog gegaan met de bank (en belastingen, want daar is ook een schuld) en na zijn eerste loon was er een afbetalingsplan voorgesteld en dit werd goedgekeurd door de bank. Helaas is hierbij een overlapping gebeurd. Op 17/1 hebben zij een eerste aangetekend schrijven gestuurd naar werkgever om loonbeslag aan te kondigen en op 27/1 een tweede schrijven ten uitvoering. Rond diezelfde tijd werd ook het afbetalingsplan goedgekeurd, maar blijkbaar was de procedure van loonoverdracht al ingezet en heeft de bank deze niet terug ingetrokken ongeacht het akkoord. Het loon van januari werd wel volledig uitbetaald.

Ik lees op internet dat de werkgever bij het aangetekend schrijven ten uitvoerig de werknemer binnen 15 dagen per aangetekend schrijven op de hoogte had moeten stellen, zodat deze nog 15 dagen de tijd heeft om verzet aan te tekenen. Dit is niet gebeurd.

Wat zijn de stappen die nog nu ondernomen kunnen worden? Eventueel ook tegenover de werkgever qua nalatigheid?

Hij had graag verzet aangetekend en het afbetalingsplan aan een rechter voorgelegd, want het is niet enkel de bank geld vraagt. Hij had ook een lopende afbetaling bij de belastingen die hij reeds afbetaalde (zij houden zich wel aan de afspraken), maar met een loon van nu €1330 kan hij amper huur en rekeningen betalen, nog geeneens eten meer, laat staan dat hij nog kan voldoen aan de belastingen, wat dus een probleem is.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Skoldt
Berichten: 159

#2 , 02 mar 2018 12:14

Een werkgever moet zich schikken naar het dwangschrift met het beslag, hij heeft daar niets in te kiezen. Er kan dan ook geen sprake zijn van enige nalatigheid door de werkgever.

EmmaD
Topic Starter
Berichten: 10

#3 , 02 mar 2018 12:17

Ik bedoel niet dat de werkgever niet correct is geweest met loon af te houden en over te dragen naar de bank, dat is inderdaad helemaal juist.
Maar ze hadden wel een plicht om de werknemer via aangetekend schrijven in te lichten zodat verzet aantekenen mogelijk was en dan een rechter een definitieve beslissing kan maken.

Reclame

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#4 , 02 mar 2018 12:37

12 APRIL 1965. - Wet betreffende de bescherming van het loon der werknemers.
Art. 28.Bij gebreke van verzet door de overdrager overeenkomstig artikel 29 heeft de overdracht gevolg, nadat de overnemer:
1° aan de overdrager kennis heeft gegeven van zijn voornemen de overdracht uit te voeren;
2° aan de gecedeerde schuldenaar een bevestiging heeft gezonden dat de onder 1° bedoelde kennisgeving verzonden werd;
3° na het verstrijken van de termijn van verzet, aan de gecedeerde schuldenaar zijn beslissing heeft verzonden om tot de uitvoering van de overdracht over te gaan.

Art. 29.Binnen tien dagen na de verzending van de in artikel 28, 1°, bedoelde kennisgeving kan de overdrager zich verzetten tegen het voornemen tot uitvoering van de overdracht, mits hij daarvan kennis geeft aan de gecedeerde schuldenaar.
Binnen vijf dagen na de verzending van de brief van de overdrager moet de gecedeerde schuldenaar de overnemer daarvan in kennis stellen.
In geval van verzet mag de gecedeerde schuldenaar niets inhouden van het loon ter uitvoering van de overdracht, zolang deze niet bekrachtigd is overeenkomstig artikel 31.
De overnemer (= de bank) moet aan de overdrager (= uw vriend) kennis geven van zijn voornemen om de overdracht uit te voeren. Vermoedelijk werd dit aan uw vriend meegedeeld toen de bank op 17/1 de werkgever (= de gecedeerde schuldenaar) aanschreef. Vanaf dat ogenblik begon de termijn om verzet aan te tekenen te lopen.
Ik lees nergens dat de werkgever uw vriend op de hoogte diende te brengen.
Ik lees wel dat als uw vriend verzet aantekent de werkgever de bank hiervan dient op de hoogte te stellen.

Terug naar “Krediet en Schuldbemiddeling”