Kosten en ereloon schuldbemiddelaar

Gebruiker33
Topic Starter
Berichten: 110
Juridisch actief: Nee

Kosten en ereloon schuldbemiddelaar

#1 , 04 mei 2022 11:39

Een vriend zit in de Collectieve Schulden Regeling. Heeft tevens een bewindvoerder.

Hij heeft het jaarlijks verslag ontvangen van de CSR. Hierin staan ook de kosten die werden aangerekend. Hij heeft zijn bewindvoerder gevraagd waarom zoveel transacties werden aangerekend. Zo werden alle 51 transacties aan zijn bewindvoerder, leefgeld, extra’s, betalingen aan derden,… allemaal als ‘betalingen t.a.v de schuldenaar’ aangerekend. Ondanks het eerder jaar enkel de 8 betalingen aan zijn bewindvoerder werden aangerekend.

Onze vraag; kunnen alle transacties voor leefgeld als ‘betalingen t.a.v de schuldenaar’ worden beschouwd. Het is ook zo dat er maximum 50 transacties/betalingen kunnen aangerekend worden per jaar.
We stellen ons de vraag of uitbetaling van leefgeld als een transactie kan beschouwd worden als een schuldenaar zijn leefgeld wekelijks zou ontvangen? Dat zou betekenen dat 52x leefgeld, 12x huishuur, 12x telefoon, 4x water, 12x elec, dokter, extra, onderhoud…de spuigaten uitloopt.

Tevens is zijn bewindvoerder verantwoordelijk voor een bijgemaakte schuld. Zo heeft de bewindvoerder geen enkele jaarlijkse afrekening van de agence betaald waarvoor een openstaande kost al was opgenomen in de CSR. Dus bovenop de kost die al was opgenomen, zijn alsnog openstaande afrekeningen integraal van zijn waarborg in mindering gebracht samen met de kost die al in de CSR was opgenomen. Desondanks de volledige kost van zijn waarborg werd ingehouden, betaalde de schuldbemiddelaar nogmaals de jaarlijkse afbetaling voor de opgenomen kost èn rekende ze nogmaals de kost voor een extra schuldeiser.

Ook rekent de schuldbemiddelaar alle brieven aan als duurdere ‘gewone brieven’. Ondanks alle brieven dezelfde inhoud hebben en als ‘omzendbrieven’ moeten beschouwd worden.

Weet iemand of alle transacties mogen aangerekend worden, of is het voor normaal te nemen dat enkel de transacties voor huishuur, energie,… als betalingen t.a.v de schuldenaar mogen beschouwd worden. In zijn geval is het de bewindvoerder die deze kosten betaald…

Zijn bewindvoerder was van mening dat niet alle transacties kunnen aangerekend worden maar weigert hij dit te controleren of enige uitleg.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Marcus Aurelius
Berichten: 3814
Juridisch actief: Nee

#2 , 04 mei 2022 22:13

------------------------------------------------------------------------
wat baat kaars en bril, als de uil niet zien en lezen wil.

Gebruiker33
Topic Starter
Berichten: 110
Juridisch actief: Nee

#3 , 05 mei 2022 00:11

Bedankt voor Uw reactie. Ook wij hadden dit al eerder opgezocht.

Voor ‘betalingen t.a.v de schuldenaar’ wordt voor elke transactie 8,97€ aangerekend. Een eerder jaar werden voor hem slechts 11 overschrijvingen aangerekend (aan de bewindvoerder). Voor afgelopen jaar zijn er 51 overschrijvingen. Waaronder zijn leefgeld. Alle transacties…, ook de transacties voor 1 bedrag die in twee of drie maal werden overgeschreven.

Gezien het grote verschil tussen die jaren vragen we ons af of het overschrijven van leefgeld mag aangerekend worden? Weet iemand welke overschrijvingen “betalingen zijn t.a.v de schuldenaar”? Hoort leefgeld daar bij?

Reclame

Terug naar “Krediet en Schuldbemiddeling”