Een vonnis? Waar, wanneer, hoe?
Bij aanvang van een CSR is er een beschikking van toelaatbaarheid van de rechtbank om in CSR te gaan.
Er wordt een advocaat aangeduid als schuldbemiddelaar.
Dan regelt de SB met de schuldenaar afspraken (vastgelegd in een contract, welke de schuldenaar moet ondertekenen maar zélden een kopie van krijgt) over leefgeld, hoe facturen voor levensonderhoud geregeld en betaald zullen worden etc...van overleg geen sprake, wél opleggen
Doorgaans duurt het dan veel langer dan de wéttelijke termijn van ZES maanden (1x te verlengen met nog eens ZES maanden) om een afbetalingsplan voor de schulden op te stellen en een vonnis te bekomen.
Intussen moddert de SB maar wat aan wat betreft de betaling van de facturen voor levensonderhoud, voor dewelke zij/hij zich verbonden heeft te betalen zonder tussenkomst of vonnis van de rechtbank.
Gevolg: als in de beschikking staat dat de verzoekers (schuldenaren) de facturen dienen te betalen maar SB heeft 'afgesproken' bij aanvang vd CSR dat SB àl die facturen zal betalen, dan ruikt dit naar machtsmisbruik indien SB die afspraak niet nakomt en nalaat om de facturen op tijd te betalen en zelfs een achterstand van duizenden euro's weet op te bouwen.
WIE maakt dan nieuwe schulden bij? Bij wie ligt dan de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor nieuwe schulden? Bij SB toch zeker, die 'beheert' dan immers al de inkomsten en uitgaven! De schuldenaren hebben totaal geen invloed op het 'beheer' van hun inkomen/uitgaven maar krijgen wél herinneringsfacturen en aangetekende zendingen van incasso toegestuurd...meestal beseffen ze dan pas met wat hun SB bezig is...
Maar handig wordt die schuld/verantwoordelijkheid dan afgewenteld op de schuldenaar: immers, zolang er geen afbetalingsplan werd ingediend, is niet duidelijk welke de schulden/ -eisers zijn en hoe die zullen worden opgelost. De wettelijke termijn voor het afbetalingsplan wordt te vaak aan de laars gelapt om een vonnis uit te stellen.
Intussen kan SB vrolijk verdergaan met opbouwen van nieuwe schulden om als bevoorrechte schuldeiser haar/zijn ereloon opzij te zetten op de rubriekrekening, ten nadele van betaling facturen en om schulden 'af te kunnen betalen' waarvoor nog steeds geen afbetalingsplan werd opgesteld binnen de wettelijke termijn waardoor de tijd van de CSR onnodig wordt verlengd. Uiteraard in het voordeel van SB aan ereloon en kosten en nadeel van schuldenaar die, behalve verhoogde schulden ook nog eens als zondebok wordt aangeduid.
Zulke werkwijze druist volledig in tegen de bedoeling van CSR en is verwerpelijk.
Leefgeld van mijn vriendin bedraagt 300 euro ( PER MAAND), al de rekeningen zoals huur, tv, electrtr, water, gas, tel.... enz., wordt geregeld door de shuldbemiddelaar. En ze zit wel degelijk in collectieve schuldbemiddeling.
Volgens TS is er sprake van CSR, niet van budgetbeheer?
Alle recurrente kosten(huur, eten, gsm,) komen uit dat leefgeld.
NIET zo
Recurrente kosten komen uit het INKOMEN, leefgeld is wat de schuldenaar ontvangt om van te léven en dat wordt per week betaald van zijn/haar inkomen.
AL de rekeningen worden geregeld door SB, overeengekomen bij aanvang, dus ook GSM verbruik. SB kan en mag dat dus NIET eenzijdig van het leefgeld afhouden want dan schendt zij/hij ook nog eens de eigen overeenkomst.
Merkwaardig toch dat SB de mogelijkheid krijgt om als bevoorrechte schuldeiser ook nog eens het vollédige budget van zijn/haar schuldenaar te beheren?! Dit is belangenvermenging..
En dat is de oorzaak dat er zovele klachten zijn over SB: zij benadelen de schuldenaar en schenden hun opdracht als SB door zelf nieuwe schulden te maken waarvoor de schuldenaren dan nog op bedrieglijke wijze verantwoordelijk worden gehouden.
Gevolg: CSR sleept jàren aan, SB profiteert schaamteloos van de miserie van schuldenaren én de schulden lopen OP ipv afgebouwd te worden!
Bovendien worden die nieuwe schulden niet zelden gebruikt als chantagemiddel om te kunnen dreigen dat CSR wordt stopgezet/herroepen als de schuldenaar niet doet wat SB oplegt.
En dan wordt beweerd dat CSR er is om mensen uit de schulden te 'helpen'....
