#2 , 02 jun 2012 16:40
Uit : jura falconis, jg 44, 2007-2008, nr 2, p. 161-190
Beslag onder derden op een bankrekening. Grondige studie van het gerechtelijk privaatrecht
Ann Vanderhaeghen
Deze code geeft aan dat het gaat om een van de wettelijk beschermde inkomsten vermeld in de artikelen 1409, 1409bis en 1410 van het Gerechtelijk Wetboek. De code varieert naargelang het type van beschermd inkomen dat op de rekening wordt gestort[138].
Het koninklijk besluit bepaalt de codes die moeten worden opgegeven bij storting op de zichtrekening van de beschermde geldsommen[139].
Het zijn de codes die de gestorte bedragen kwalificeren:
- De code /A/ geeft aan dat het gaat om de bedragen vermeld in de artikelen 1409 § 1 en 1409bis van het Gerechtelijk Wetboek: loon en vakantiegeld[140].
- De code /B/ beoogt de vervangingsinkomsten van de artikelen 1409 § 1 bis en 1410 § 1 van het Gerechtelijk Wetboek te beschermen.
- De code /C/ betreft de sociale uitkeringen van artikel 1410 § 2 van het Gerechtelijk Wetboek.
Het koninklijk besluit preciseert dat de codes in hoofdletter moeten worden vermeld. Als de opdrachtgever een code wil meegeven dan moet hij dat doen in de eerste vakjes van de ruimte voor vrije mededelingen, vóór enige andere mededeling, gevolgd door een spatie[141]. De toepassing van dit koninklijk besluit stelt geen problemen omdat gebruik wordt gemaakt van de mededelingszone van een betalingsopdracht. Het was dus niet nodig hiertoe een speciaal systeem te ontwikkelen. Dergelijke mededelingen werden reeds vroeger van de ene rekening bij de bank naar een andere of van bank tot bank doorgegeven. De inhoud van de transactie speelt geen rol.
Private betalers zijn niet verplicht een code toe te kennen aan de door hen betaalde bedragen. Bijgevolg moeten betalers van bijvoorbeeld onderhoudsgelden, waarvan sprake in artikel 1410, § 1, 1° van het Gerechtelijk Wetboek, geen gewag maken van een bijzondere code[142].
Dit is evenmin vereist voor de bedragen waarvan sprake is in de artikelen 1409bis van het Gerechtelijk Wetboek, huurgelden en kapitaalinkomsten[143].
Dit wat de civiele kant van het verhaal.
Uiteraard kan ook een onderzoeksrechter hangende een strafonderzoek alle rekeningen opvragen die op naam staan van of waarvan betrokkene volmachthouder is of bestuurder of zaakvoerder van een vennootschap. Ik vermoed dat deze opzoeking gaat via de Nationale Bank van België of de vereniging van banken die dan aan haar leden opdracht geeft om deze zaken na te zien.
Bij heterdaad heeft ook een officier van gerechtelijke politie een aantal bevoegdheden.