Bedenkingen contract hond

dvaerden
Topic Starter
Berichten: 13

Bedenkingen contract hond

#1 , 15 jun 2018 16:16

Wij zijn al een tijdje aan het zoeken naar een hond van een bepaald ras waar er heel wat minder van gefokt worden dan laat ons zeggen een labrador. Na veel rondkijken een fokker gevonden waar we ons goed bij voelden, mondeling overeen gekomen tot aankoop over te gaan en een voorschot betaald. Nu zouden we de pup komend kunnen ophalen en kregen alvast het contract via mail.
Ik heb echter enkele bedenkingen bij het contract en mijn vrouw is al helemaal verliefd op het beestje dus de boel afblazen is voor haar niet echt een optie :lol: .

Voor zover ik weet en kan terugvinden is een hond voor de wet een handelsgoed en is er consumentenrecht van toepassing (en dierenwelzijnswetgeving maar dat staat dan weer los van de eigenlijke verkoop in mijn ogen). Met dat in mijn achterhoofd stel ik me bij de volgende twee punten toch wel vragen:
1. doorverkoop van de hond is enkel toegestaan mits bemiddeling van de fokker (zelfs al is het weggeven aan bv. een familielid) en de garantie in geval van aangeboren afwijkingen komt dan ook te vervallen.
Niet dat ik verwacht de hond door te verkopen of weg te geven, maar moest dat het geval zijn zou ik toch denken dat ik zelf het recht heb om te bepalen aan wie.
2. Advies van de fokker mbt voeding en opvoeding zijn bindend en zullen strikt opgevolgd worden.
Dit vind ik wel heel ver gaan en tegelijkertijd heel vaag. Vinden dat we niet naar een juiste hondenschool gaan in hun ogen zou hier bijvoorbeeld ook al onder kunnen vallen of zeggen dat we alleen een bepaald merk eten mogen geven. Dat is een beetje als een auto kopen met in het contract dat je enkel bij Total mag gaan tanken :shock: .
En qua voeding weten we bijvoorbeeld ook dat zij er anders over denken dan een kennis van ons die voedingsconsulent voor honden is en daar de nodige opleidingen voor gevolgd heeft, welke wij uiteraard meer geneigd zijn te volgen.

De meest rationele optie is natuurlijk niet tekenen en verder zoeken, maar dat is een optie waar wie niet echt voor staan te springen. Erg wettelijk lijken die bijkomende opmerkingen me al niet. Stel dat we dit toch zouden ondertekenen en er ontstaat achteraf discussie over die punten, kunnen zij dan afkomen met "maar kijk het staat hier zwart op wit en jullie hebben het ondertekend"?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
tira00
Berichten: 929

#2 , 15 jun 2018 16:22

Ja, de meeste (fatsoenlijke) fokkers hebben dergelijk contract.
Is natuurlijk niet wettelijk, maar zo proberen ze hun pups te "beschermen".
Hebben geen poot om op te staan.
Gewoon het spel meespelen, ja knikken en tekenen die onwettige boel.
Anders geven ze je de pup niet mee.
Pup mee naar huis en alleen nog vertellen aan de fokker wat je zelf wil.

eylis
Berichten: 8840

#3 , 15 jun 2018 16:29

Je tekent en koopt de hond en daarna is hij van jou, en dan doe je wat je goedschikt, zoals tira ook meldt.
Want laten we eens bekijken wat er zou kunnen gebeuren als je het contract tekent en je geeft daarna je hond aan je oma. Wat gaat de verkoper dat doen? Ten eerste, hoe komt hij het te weten? Hij kan hiermee niet eens naar de rechtbank stappen, want hij heeft totaal geen zeggingschap meer over de hond die niet in zijn bezit is. hoe bewijst hij dat deze hond van hem was? hij kan u niet verplichten het chipnummer van uw hond door hem te laten uitlezen. dus zoals tira zegt: contract tekenen en hondje kopen. PS: wat de voeding betreft is het wel een goede raadgeving, enkel geleidelijk aan, over te stappen op een ander merk: gedurende een week langzamerhand enkele korrels van het nieuwe merk te voegen bij het oude merk enbekijken of het geen al te grote ontlastingsproblemen veroorzaakt. succes met de pup!

Reclame

jef007
Berichten: 1681

#4 , 15 jun 2018 18:43

staat er ook niet in dat je zelf niet mag verder fokken?

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#5 , 15 jun 2018 18:49

Als ik dit hier lees sta ik toch even stil, en dit allemaal voor een hond, er zijn meer voorwaarden dan voor een kind !!
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

eylis
Berichten: 8840

#6 , 15 jun 2018 20:57

@jef: van zo'n clausules heb ik nog nooit gehoord. Dat zou helemaal te gek zijn. Als een fokker wenst dat er met zijn nesten niet verder gefokt wordt (om welke reden dan ook) dan verkoopt hij ze gesteriliseerd/gecastreerd.

tira00
Berichten: 929

#7 , 15 jun 2018 21:27

staat er ook niet in dat je zelf niet mag verder fokken?
Fokkers van Labradoodles proberen dat.
Honden moeten voor een bepaalde leeftijd steriel gemaakt worden.
Om hun eigen fokken (geldgewin) te beschermen.
Aan de koper wordt als reden een hoop onzin verkocht over bloedlijnen beschermen ed meer.
Terwijl het gewoon kruisingen zijn, een modehond.
Kunnen makkelijk 3000 euro kosten.
En mensen geloven echt dat ze zich moeten houden aan die contracten en dat ze een "speciaal" ras hebben..

Oude Belg
Berichten: 3192

#8 , 16 jun 2018 18:39

Aan de koper wordt als reden een hoop onzin verkocht over bloedlijnen beschermen ed meer.
Terwijl het gewoon kruisingen zijn, een modehond.
En dat geldt voor alle zogenaamde "rassen" Gezonde honden vind je vooral in de asielen.....
Waarom geen aangetekende zending als dat nodig is? "Ik heb geappt, gebeld, gezegd, gemaild, facegeboekt, met krijt op het voetpad geschreven.... " Neem pen en papier en schrijf!

artemis
Berichten: 3294

#9 , 16 jun 2018 20:17

Het lijkt alvast niet om een broodfokker te gaan, dat is al heel belangrijk.
Aan de koper wordt als reden een hoop onzin verkocht over bloedlijnen beschermen ed meer.
Terwijl het gewoon kruisingen zijn, een modehond.
En dat geldt voor alle zogenaamde "rassen" Gezonde honden vind je vooral in de asielen.....
Daar zou ik niet zo zeker van zijn Oude Belg, voor complete bastaards, akkoord.
Ik ben een grote voorstander om honden en katten uit de asiels te halen, deze dieren verdienen dat immers als je er een hart voor hebt.
Maar bij honden is er nu een probleem dat er een hype is. Teveel mensen willen een hond, te vaak gekocht bij een broodfokker met alle ongewenste gevolgen vandien terwijl ook teveel van die mensen niet het leven leiden, noch de kennis hebben om die hond een goed en hondwaardig leven te geven. Hier in mijn huizenblok in het midden van de stad hoor ik al die honden de godganse dag blaffen tegenwoordig, terwijl de baasjes weg of werken zijn en nooit de 4x per dag nodige wandeling geven. Triestig en zo ergerlijk voor de omwonenden.

artemis
Berichten: 3294

#10 , 16 jun 2018 20:32

Vergeten te vermelden dat veel van die honden die door impulsaankopen bij broodfokkers gekocht zijn door onbekwame en onvoorbereide eigenaars nadien al te makkelijk gedumpt worden in het asiel. De adoptant weet dan niets over de voorgeschiedenis....

tira00
Berichten: 929

#11 , 17 jun 2018 08:48

Aan de koper wordt als reden een hoop onzin verkocht over bloedlijnen beschermen ed meer.
Terwijl het gewoon kruisingen zijn, een modehond.
En dat geldt voor alle zogenaamde "rassen" Gezonde honden vind je vooral in de asielen.....

Klopt niet: de meeste honden die daar terecht komen zijn ooit gekocht bij broodfokkers.
Nooit geen erfelijke testen gedaan op de ouders, problemen met botten en beenderen, psychische problemen (geboren in stallen zonder socialisatie,honden die nooit dag licht zien), verkocht als zogenaamde rashond (zonder stamboom heb je nooit een rashond). enz....

Er zijn genoeg fatsoenlijke fokkers te vinden, die de nodige testen doen, met stamboom fokken en hun pups goed socialiseren (wat voor veel minder problemen zorgt als de hond volwassen is)
Er zijn nog genoeg gezonde rassen te vinden (rassen=honden met stamboom)
Maar kost geld en meestal is er een wachtlijst.
Mensen moeten uit hun doppen kijken, de fokker goed controleren (want die verdient ook graag veel geld) en geen mode rassen kopen.

Terug naar “Consumenten Koop”