Air Berlin

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

Re: Air Berlin

#31 , 10 okt 2017 16:34

Bij ons bestaat toch een garantie fonds voor reizen ?

Een 12 a 15 jaar geleden had ik een reis geboekt naar Turkije, reisbureau failliet en wij hebben van dit fonds na een 8 tal weken 100% ons geld terug gekregen.

Natuurlijk dit was Belgie
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Didymus
Berichten: 2061

#32 , 10 okt 2017 17:17

Da's inderdaad enkel voor erkende reisbureaus in België.
"sowieso" schrijf je zo.

Jabbe
Berichten: 586

#33 , 10 okt 2017 17:22

En het gaat hier over een luchtvaartmaatschappij zoals Ryanair, Vueling, ... niet over een reisbureau.

Reclame

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#34 , 10 okt 2017 19:46

En het gaat hier over een luchtvaartmaatschappij zoals Ryanair, Vueling, ... niet over een reisbureau

.
Dus warren de tickets gekocht via een reisbureau dan had het garantiefonds wel tussen gekomen ?
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Jabbe
Berichten: 586

#35 , 12 okt 2017 14:09

Inderdaad. in tegenstelling tot een luchtvaartmaatschappij. Er waren wel pogingen bij IATA, de internationale handelsorganisatie namens de luchtvaartmaatschappijen, maar dat is voorlopig dode letter gebleven. Lees meer hieronder (Ben ik beschermd tegen het faillissement van een luchtvaartmaatschappij?)

Let op: het Garantiefonds Reizen heeft niets te maken met het Garantiefonds voor financiële instellingen. Het is een verzekeringsvereniging dat bestuurd wordt door vier sterke beroepsverenigingen: Belgian Travel Organisation (BTO), Association of Belgian Tour Operators (ABTO, Vlaamse Associatie van Reisagenten (VLARA) en de Franstalige Union Professionnelle des Agences de Voyages (UPAV)..
Heb je een reis geboekt bij een reisorganisator, reisbureau of touroperator die wettelijk in orde is, dan verplicht de Belgische wetgeving hen om zich tegen hun financieel onvermogen te verzekeren. Legt jouw reisorganisator, reisbureau of touroperator de boeken neer, dan komt die verzekering tussen. Alle erkende reisorganisatoren en reisbemiddelaars zijn hiervoor verzekerd, ofwel bij de verzekeringsmaatschappij 'De Europese _ in samenwerking met de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus _, ofwel bij het zogenaamde Garantiefonds Reizen.

Gaat jouw reisorganisator failliet voor je vertrekt, dan heeft het Garantiefonds Reizen de keuze. Het kan de reis annuleren en je terugbetalen wat je al betaalde, ofwel laat het Fonds de reis toch doorgaan. Dit laatste zal bijvoorbeeld gebeuren als de failliete reisorganisator de vlucht en het hotel al betaald had. Werkt het hotel waar je zou verblijven niet mee, dan zal men eerder kiezen om de reis te annuleren en zal men het betaalde voorschot terugbetalen. Het Garantiefonds zou ook een andere reisorganisator kunnen vinden die bereid is de geplande reis tegen de oorspronkelijke prijs over te nemen.

Ben je reeds op jouw bestemming op het moment van het faillissement, dan komt het Fonds je ook ter hulp. Afhankelijk van de situatie kan je daarbij jouw reis zonder meer voortzetten ofwel wordt er gezorgd dat je kan terugkeren.
Enkel ticket

Boek je enkel een vliegtuigticket bij een luchtvaartmaatschappij en gaat die failliet, dan is er geen verplichte verzekering. Je zal jouw geld dan ook kwijt zijn en je kan eventueel aangifte doen in het faillissement, tenzij de luchtvaartmaatschappij zou verzekerd zijn tegen haar onvermogen.

Tip: je kan je zelf verzekeren tegen dit risico en op het moment van jouw boeking een ticketverzekering nemen. Op die manier ben je tegen betaling van een kleine premie toch gerust als de luchtvaartmaatschappij failliet gaat.
[Knack.be]
Ben ik beschermd tegen het faillissement van een tour operator of reisbureau?

De Belgische wetgeving verplicht tour operators en reisagenten een verzekering tegen financieel onvermogen af te sluiten. Dat kan via de aansluiting in bij een waarborgfonds of verzekeringsmaatschappij, zoals het Garantiefonds Reizen, de Vlaamse Solidariteit Reisgelden (VVR) of de Europese. Dankzij deze verzekering krijg je je reis terugbetaald of word je, indien nodig, zonder kosten vanuit het buitenland gerepatrieerd als je reisbureau of reisorganisator failliet gaat voor of tijdens het verblijf. Naam en contractadres van de verzekeringsinstelling moeten duidelijk worden vermeld op de bestelbon en/of het reiscontract.

Ben ik beschermd tegen het faillissement van een luchtvaartmaatschappij?

Naar het voorbeeld van een waarborgfonds dat vakantiegangers moet beschermen tegen het financieel onvermogen van reisbureaus en tour operators, wordt ook gewerkt aan een gelijkaardig project voor de burgerluchtvaart. De European Union Travel Agent and Tour Operators Association (ECTAA), de Federation of National Associations of Travel Agents and Tour Operators (UFTAA) en de International Air Transport Association (IATA) hebben lange tijd gewerkt aan een zogenaamd "Passenger Protection Plan". Luchtvaartmaatschappijen en passagiers zouden daartoe een bijdrage storten in een fonds dat zou worden aangesproken als de luchtvaartmaatschappij failliet zou gaan. De hoge kostprijs die dat zou teweeg brengen voor de luchtvaartsector - die thans in een crisissituatie verkeert - heeft ertoe geleid dat dit project door IATA van de baan is geschoven. Voorlopig ben je dus niet beschermd tegen het faillissement van een luchtvaartmaatschappij.
Uitzondering hierop zijn de chartermaatschappijen die vluchten uitvoeren in opdracht van een reisorganisator. In dat geval zal de reisorganisator zorgen voor een alternatief. Ook wanneer je een pakketreis boekt bij een tour operator ben je beschermd.
[Bron: een reisbureau, aangesloten bij het Garantiefonds Reizen]

Terug naar “Consumenten Koop”