een verkoopsovereenkomst tussen partijen slaat meestal op de persoon, niet op het goed. maw, de garantie is niet overdraagbaar op een volgende eigenaar.
Van wanneer is dit van toepassing, garantie is een afhankelijk recht dat bij de gekochte zaak hoort.
De wettelijke garantie is enkel van toepassing op de verkoop van nieuwe of tweedehands- goederen door een professionele verkoper aan een consument.
Als u een GSM koopt bij een particulier, die nog steeds gedekt is door een wettelijke garantie van 2 jaar dan kunt u genieten van de resterende wettelijke garantie bij de oorspronkelijke verkoper indien de particulier/wederverkoper u bijvoorbeeld de factuur van de oorspronkelijke aankoop overhandigt.
sloebereken, zoals ik al vermeld had...
Een garantie geeft de eigenaar van een product het recht om iets te vorderen, wanneer het defect is. Het burgerlijk wetboek bepaald dat deze vorderingsrechten overdraagbaar zijn, tenzij de wet zich daar tegen verzet. Het gaar hier om regelend recht. Echter een verkoper die in zijn algemene voorwaarden stel dat de garantie of andere vorderingsrechten niet overdraagbaar zijn, beperkt de inhoud van de overeenkomst.
In 90% van de gevallen staat de handelaar niet happig om een doorverkocht goed in garantie te herstellen. Meestal zal men zich beroepen op de " 6 maanden regel"
Ook hier weer (lees bovenstaand antwoord). Wettelijk gezien moet men dit toestel in garantie herstellen. Echter raden ze TS aan om via de originele aankoper het recht op garantie uit te oefenen. Niet wettelijk dit, wel gebruikelijk en eigenlijk ook heel logisch.