Annuleren van een niet officieel erkende opleiding

Jorre
Topic Starter

Annuleren van een niet officieel erkende opleiding

#1 , 14 dec 2007 15:33

Een Belgische vzw biedt een opleiding aan tot een beroep dat in België niet is erkend (maar vermeldt dit niet op de folder, site of andere informatiebronnen).
Tussen diverse titels vind je de titel "Vlaamse Opleidingscheques" en daaar staat één zin te lezen, nl. dat de vzw '
is erkend door de Vlaamse overheid'
.
Pas als je verder doorklikt lees je:
is erkend door de Vlaamse Gemeenschap als opleidingsverstrekker voor het systeem van opleidingscheques zodat Vlaamse werknemers die bij de vzw een cursus of opleiding volgen, een tussenkomst kunnen ontvangen onder de vorm van deze cheques.
Deze cheques kunnen enkel gebruikt worden om het inschrijvingsgeld mee te betalen
Als men dus niet van bij aanvang duidelijk is naar de kandidaat, leest men al snel dat deze vzw als opleidingscentrum erkend is door de Vlaamse overheid, en dus ook door het Ministerie van Onderwijs, wat niet het geval is.
Iemand die graag een vier- of vijfjarige opleiding wenst te volgen om aldus een diploma te bekomen komt dus bedrogen uit, want de opleiding als dusdanig is niet erkend door de Vlaamse overheid. Navraag leerde ons dat de Vlaamse overheid dit soort praktijken laakt, maar er niet tegen kan optreden.

Bij een NV als Kluwer, Business Training, enz.. staan duidelijke voorwaarden te lezen, wat er in de cursus is inbegrepen aan cursusmateriaal, drank, maaltijd, enz..
De opleiding is duidelijk niet bedoeld om een opleiding te volgen die tot een erkend diploma leidt, maar om zich te specialiseren in diverse materies. Annuleringsvoorwaarden lijken vrijwel identiek aan de hierboven beschreven vzw.
Vb bij Kluwer:
Annuleren
Annuleren kan enkel schriftelijk tot twee weken voor het begin van de opleiding. Nadien is het volledige inschrijvingsbedrag verschuldigd. U kunt u ook altijd laten vervangen door een collega. Door onvoorziene omstandigheden kan Kluwer Opleidingen genoodzaakt zijn de opleiding te annuleren, het programma of de locatie te wijzigen. Wij brengen u in dat geval tijdig op de hoogte.
Bij die vzw daarentegen leest men:
- Na bezorging van het inschrijvingsformulier aan het secretariaat ontvangt u een bijkomende schriftelijke betalingsovereenkomst. (U kan reeds zelf voldaan hebben aan uw openstaand saldo)
- Deelname is op basis van vrijwilligheid en op eigen verantwoordelijkheid.
- Wanneer een kandidaat zich na inschrijving terugtrekt, wordt het voorschot niet terugbetaald.(annuleringsvergoeding)
- Wanneer een kandidaat zich tijdens het trainingsjaar (d.w.z. vanaf de 1e trainingsdag) terugtrekt, dient het volledige trainingsbedrag, zoals overeengekomen in de betalingsovereenkomst, van de training betaald te worden.
-Een terugtrekking van de kandidaat dient steeds schriftelijk te gebeuren, hetzij per post, hetzij per fax, hetzij per mail.
- Wanneer een kandidaat niet geplaatst kan worden door de vzw, wordt het volledig betaalde bedrag teruggestort.
-Wanneer de vzw de training annuleert wordt het volledig betaalde bedrag teruggestort.
Er wordt geen cursusmateriaal, drank of maaltijd aangeboden in het cursusgeld.

Als iemand zich inschrijft met het oog op het behalen van een erkend diploma, en die ondertussen heeft begrepen dat de cursus niet die mogelijkheid aanbiedt, en die de cursusdeelname wenst te annuleren, wordt wel aangemaand het volledige cursusgeld terug te betalen.

Kan zoiets worden aangevochten?
Zijn er gevallen bekend waar dit is gebeurd?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Jorre
Topic Starter

#2 , 19 dec 2007 19:43

Het Ministerie van Economie (ADCB: Algemene Directie Controle en Bemiddeling) verleende het volgende advies:
De inschrijving voor deze cursus betreft een cursus die niet is erkend door het Departement Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap en evenmin door het VIZO (Vlaamse Opleidingscentrum voor het Zelfstandig Ondernemen) (SYNTRA groep). De cursus is bijgevolg een zuiver privé-initiatief.... De genoemde problematiek is de ADCB niet onbekend. De ADCB raadt de potentiële cursisten aan zich vooraf te informeren over de "waarde" van de opleiding, de inschrijvingsvoorwaarden, en de nodige referenties te onderzoeken wanneer het gaat om een niet erkend en niet gesubsidieerd onderwijs.
Annuleringsclausules behoren tot het private verbintenissenrecht en kunnen enkel op hun rechtsgeldigheid getoetst worden door de rechter.
Juridisch zijn de bepalingen van het contract als bewijsstuk van de overeenkomst van toepassing. Op basis van de door u verstrekte inlichtingen zijn alle voorwaarden voor een rechtsgeldige overeenkomst vervuld zodat de overeenkomst bindend is voor de partijen wat voorwerp en looptijd van de overeenkomst betreft.

Er bestaat geen enkele prijzenreglementering en geen certifiëring over dergelijke vormen van niet erkend onderwijs en vorming.
Het niet naleven van contractuele verplichtingen geeft normaal aanleiding tot het verschuldigd zijn van een schadevergoeding. Voor het schadevergoedingsbeding moeten we verwijzen naar de Algemene Voorwaarden van uw overeenkomst. Het voorzien van een schadebeding is gebruikelijk en ook wettelijk en dit ten voordele van de partij die zijn verplichtingen niet (of niet volledig) nakomt. De schadevergoeding moet echter redelijk zijn zoniet kan er sprake zijn van een 'onrechtmatig beding'.
Als onrechtmatig kan worden beschouwd elk beding dat een onevenwicht schept in de rechten en plichten van de contractanten.
Het komt uitsluitend aan de rechter toe om te oordelen over de omvang van de schadevergoeding en de ontvankelijkheid van de door de tegenpartij ingediende schade-eis indien geen minnelijke regeling haalbaar is. De rechter zal in zijn appreciatiebevoegdheid rekening houden met de werkelijk geleden schade en de gebruiken in de sector.
De ADCB is niet bevoegd om in deze zaak tussen te komen gezien de contractuele aard van het geschil en de feitenkwestie wat dient verstaan te worden onder 'kwaliteit van de opleiding'.

Enkel de Vrederechter is bevoegd om uw geschil te beslechten.
Ken iemand gelijkaardige gevallen, en hoe men zich het best verdedigt indien de betrokken vzw verdere stappen onderneemt tegen de persoon die in deze netelige kwestie is beland?

Rebel-with-a-cause
Berichten: 1216

#3 , 19 dec 2007 20:50

en hoe men zich het best verdedigt indien de betrokken vzw verdere stappen onderneemt tegen de persoon die in deze netelige kwestie is beland?
De beste verdediging is zich NIET laten vangen aan dergelijke praktijken!
Zoals bij vele gevallen is hier waarschijnlijk sprake van veel beloven (zand in de ogen strooien) en zijn het meestal een bepaalde groep mensen die zich daaraan vergapen! Het is STOM maar het gebeurt maar al te vaak!

Reclame

Jorre
Topic Starter

#4 , 20 dec 2007 14:47

Dat weet ze nu ondertussen, maar het kwaad is geschied: de cursus zag er aantrekkelijk en veelbelovend uit, en er werd veel over verteld; alleen werd er niet bij gezegd dat het niet om een erkende opleiding gaat.
Als ze dus de opleiding zou afmaken, zou ze niet met haar 'diploma' bij gelijk welke potentiële werkgever kunnen aankloppen.

Vraag is dus nu of er nog gevallen bestaan waar de gevolgen van bekend zijn, of wat mijn vriendin kan ondernemen of voorbereiden om zich te kunnen verdedige/'wapenen' moest dit nodig blijken.

Zij zou bvb. kunnen aanvoeren dat het betalen van een schadevergoeding redelijk zou zijn, te meer omdat de opleiding geen cursusmateriaal omvat.
Er is enkel les gegeven door zogenaamde specialisten in hun vakgebied in het daartoe voorziene lokaal.

Terug naar “Consumenten Koop”