15 000 euro kwijt door faillissement verkoper... Procederen?

SarahB
Topic Starter
Berichten: 7

15 000 euro kwijt door faillissement verkoper... Procederen?

#1 , 26 nov 2015 16:42

Na enkele positieve ervaringen met kleine bestellingen, plaatste een kennis van mij in februari 2015 een grote bestelling voor zilver ter waarde van 15 000 euro bij bedrijf X. Dagen, weken, maanden vlogen voorbij, en u raadt het al: mijn kennis heeft zijn bestelling nooit gekregen. Al zijn spaarcenten weg...

Op 26 oktober 2015 werd bedrijf X failliet verklaard. De curator heeft al laten weten dat de kans op terugbetaling via gewone schuldvordering miniem is.

In september 2015 liet de jurist van bedrijf X ons nog weten dat de overheid op dat moment alle middelen van het bedrijf in beslag had genomen, omdat er een fraudeonderzoek aan de gang was. Dat feit, in combinatie met het negeren van telefoons en emails (op een "met dit product duurt het soms wat langer"-reactie na) in de loop van februari en maart, doet ons vermoeden dat bedrijf X wel degelijk wist dat het op een faillissement aan het afstevenen was toen het die 15 000 euro aannam, en dat ze zich er wel degelijk van bewust waren dat de bestelling nooit zou arriveren. Ondertussen zetten de zaakvoerders hun activiteiten ook gewoon vrolijk verder op hetzelfde adres onder een andere bedrijfsnaam (de website van bedrijf X linkt nu automatisch door naar de website van bedrijf Y).

Nu spelen we dus met de gedachte om ons te beroepen op de zogenaamde 'verdachte periode' voor een faillissement, om hopelijk zo alsnog het geld terug te krijgen onder het mom van bestuursaansprakelijkheid.

Mijn vragen:

1) Denken jullie dat procederen in dit geval moeite waard is (zeker aangezien de verdachte periode normaal max 6maanden voor het faillissement bedraagt)? We hebben hier en daar opgevangen dat het een dure procedure kan worden...

2) Mag een bedrijf tijdens een fraudeonderzoek zijn handelsactiviteiten gewoon verder zetten? Want als dat niet zo is en we kunnen aantonen dat ze dat wel hebben gedaan, is dit natuurlijk gesneden koek...

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
denlowie
Berichten: 15929
Juridisch actief: Nee

#2 , 26 nov 2015 16:52

1/ ik denk dat je zeer weinig kans maakt om je geld terug te zien, als er geen activa is en je bent geen bevoorrechte schuldeiser, dan mag je het vergeten dat er nog centen gaan overschieten voor de gewone schuldeisers.

2/Het is niet omdat men een fraude onderzoek voert naar een vennootschap dat deze geen werkzaamheden zou mogen doen.

Ze hebben zeker een Belgische vennootschap vorm zeker ?
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

LeenW
Berichten: 12847

#3 , 26 nov 2015 17:04

Je komt inderdaad achteraan in het lijstje schuldeisers. Als er geen geld meer is, ga je ook niets kunnen recupereren ook al krijg je over de hele lijn gelijk.

Reclame

SarahB
Topic Starter
Berichten: 7

#4 , 26 nov 2015 17:08

Jup, het is een BVBA.

SarahB
Topic Starter
Berichten: 7

#5 , 26 nov 2015 17:15

Het is gewoon zo rot... Ze hadden nooit meer in stock dan wat al door klanten was betaald. De enige schuldenberg die ze konden opbouwen, bestond m.a.w. uit ontdoken belastingen die achteraf aan het licht kwamen. Dat is gebeurd, de klanten betalen de prijs en zij beginnen gewoon een nieuw bedrijf om weer hetzelfde te doen.

LeenW
Berichten: 12847

#6 , 26 nov 2015 17:21

Het is inderdaad zeer oneerlijk, maar als de curator ziet dat er geen geld voor u inzit, zou ik het ook hierbij laten. Principieel gelijk is tof, maar het gaat u enkel meer kosten opleveren.

denlowie
Berichten: 15929
Juridisch actief: Nee

#7 , 26 nov 2015 19:27


de klanten betalen de prijs en zij beginnen gewoon een nieuw bedrijf om weer hetzelfde te doen.
Dit kan nu éénmaal volgens onze wet, het is niet de zaakvoerders die failliet zijn maar de vennootschap, en zij kunnen dezelfde dag een nieuwe vennootschap oprichten en hun werkzaamheden verderzetten.
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Terug naar “Consumenten Koop”