Volgens 1649quater, §4, geldt het vermoeden dat het gebrek reeds bestond bij verkoop indien dit zich manifesteert binnen de 6 maanden na verkoop, tenzij de verkoper bewijs van tegendeel kan leveren. TS moet dus niets aantonen, verkoper moet aantonen dat het gebrek er niet was (eventueel door middel van voornoemde test).En uiteraard dat het gebrek reeds bestond op het ogenblik van de verkoop. Dat laatste is ook een vereiste om Art. 1641 tot 1649 BW te kunnen toepassen (u zal moeten kunnen aantonen dat dat virus reeds aanwezig was bij de verkoop en dat u het als normale, voorzichtige koper niet had kunnen opmerken). Een mogelijk probleem daar is dat er blijkbaar wel een test bestond en u gevraagd had naar een certificaat maar dat niet had verkregen.
Getest op wat? Er bestaat geen test op FIP.Ook vroegen we een bewijs dat de ouders getest waren, nooit gekregen. Rede koste te veel om de ouders te laten testen. Dit 2 x 35 euro is niets in vergelijking met de verkoop van hun kittens.
TS stelde zelf, en ik citeer:Ja, maar om dat artikel 1649quater te kunnen toepassen (in de wet consumentenbescherming) dient het te gaan om een verkoper in de zin van die wetgeving, en net daar knelt blijkbaar het schoentje in een aantal gevallen bij die dierenfokkers, cfr ook het reeds vermelde arrest van het Hof van Cassatie (daar gaat het weliswaar om de bepalingen in het BW).
En zoals al zo dikwijls aangehaald, antwoorden worden gegeven op basis van de gegevens die de vraagsteller aanreikt. Voor het arrest, daar hebben de verweerders de fout gemaakt door het statuur van "hobbyfokker" niet aan te vechten. Een eenvoudige melding bij de sociale inspectie zal bij veel van deze hobbyisten tot resultaat hebben dat ze het woordje "hobby" mogen weglaten, samen met een serieuze terugbetaling.Onlangs kochten we een raskat bij een erkend kweker.
Dat blijkt ook de wettelijk voorziene garantie te zijn die moet gegeven worden door zowel de occasionele kweker, de hobbykweker als de professionele kweker:Bij aankoop kregen we de stamboomgegevens, factuur en een garantiebewijs volgens KB art 30 van 27/04/2007.
Daarin staat er garantie beschreven van 10 dagen tot 21 dagen na overdracht volgens soort opgelopen ziekte. Dit lijkt me zeer kort.
Natuurlijk bijna onmogelijk om binnen deze periode iets dergelijks vast te stellen.
Te downloaden op http://www.health.belgium.be/eportal/An ... kcdgkuSBDsArt.3 : Ziekten
In geval van sterfte veroorzaakt door een van de ziekten vermeld in de onderstaande lijst verbindt de verkoper zich ertoe om de aankoopprijs van het dier terug te betalen of om het dier te vervangen overeenkomstig de bepalingen van artikel 4, op voorwaarde dat de symptomen ervan werden vastgesteld door een dierenarts binnen de periode zoals hieronder bepaald :

Hond :
Hondeziekte (ziekte van Carré) : periode van 10 dagen, beginnende op de dag na de overdracht Parvovirose: periode van 10 dagen, beginnende op de dag na de overdracht
Hepatitis contagiosa canis : periode van 6 dagen, beginnende op de dag na de overdracht
Kat :
Panleucopenie : periode van 10 dagen, beginnende op de dag na de overdracht Infectieuze peritonitis : periode van 21 dagen, beginnende op de dag na de overdracht Feline leucose : periode van 15 dagen, beginnende op de dag na de overdracht

Wat katten betreft denk ik dat het in dit land nog redelijk meevalt, met honden is de situatie veel en veel schrijnender.
Enfin, ik ben er persoonlijk van overtuigd dat heel dat circuit vergeven zit van half marginale fraudeurs (fiscaal en/of sociaal) die dieren zien als een fabriek, blijf er liever ver van weg.