Pagina 1 van 1

Telefonische overeenkomst zonder bevestiging

Geplaatst: 30 okt 2015 16:20
door lwhir
Goeiemiddag,
Vorig jaar heb ik telefonisch 2u rijles + rijexamen vastgelegd. Hierbij heb ik uitdrukkelijk vermeld dat ik enkel beschikbaar ben op een vrijdag aangezien ik nog student ben en op deze dag geen les had. De datum voor het rijexamen werd vastgelegd op vrijdag 31 oktober 2014. Op donderdag 30 oktober 2014 kreeg ik echter te horen dat het examen op die dag was vastgelegd en ik dus niet aanwezig was. Bleek dus dat het examen op een verkeerde dag was vastgelegd. Na het controleren van mijn e-mails vond ik een e-mail van de rijschool in SPAM. In die e-mail stond enkel een bijlage en dus zelfs geen tekst (en geen vraag om te bevestigen). De bijlage was een agenda met voorgaande lessen (reeds betaald) en het examen (effectief ingepland op donderdag 30 oktober 2014). Aangezien in de e-mail geen vraag tot bevestiging stond heb ik dus nooit iets bevestigd of ondertekend. Kort na de feiten kreeg ik een rekening doorgestuurd van ongeveer 300 euro. Die heb ik nooit betaald aangezien ik niet vond dat ik in de fout was, maar nu, 1 jaar later, krijg ik een bericht van ingebrekestelling. Mijn vraag is nu dus of dit allemaal zomaar kan, aangezien ik enkel telefonisch bevestigd heb dat ik examen zou doen op de vrijdag, en dit zelfs nooit per e-mail of schriftelijk heb moeten bevestigen of ondertekenen. ( Ondertussen heb ik al ervaring met andere rijscholen en hier wordt steeds uitdrukkelijk gevraagd om per kerende de geboekte lessen te bevestigen en op voorhand te betalen )
Alvast bedankt!

Re: Telefonische overeenkomst zonder bevestiging

Geplaatst: 30 okt 2015 20:22
door Xenophon
U bent weliswaar geen handelaar maar toch: hebt u de oorspronkelijke factuur schriftelijk geprotesteerd met een uiteenzetting van de redenen waarom u niet wenste te betalen en zo ja, wat was de reactie?

U kan in elk geval een aangetekende brief terugzenden en daarin verwijzen naar de telefonische afspraak die zeer uitdrukkelijk voor 31.10 was + dat u de verandering -waarmee u nooit akkoord bent gegaan- slechts hebt gevonden in uw spam nadat men u de 30e had gebeld om te vragen waar u bleef. Leg hen ook uit dat u op geen enkel ogenblik bevestigd hebt en dat het vragen van een bevestiging voor dergelijke afspraak wel een minimum is dat een normaal, voorzichtig bedrijfsbeheer vereist, naast uiteraard het noteren van de correcte, vastgelegde datum.

Meld voorts ook dat u niet verder over de zaak wenst te communiceren en niet meer wil verontrust worden en nodig hen uit u te dagvaarden indien ze menen gelijk te hebben.

Volgende brief zal misschien van een incasso komen maar gewoon negeren, ze kunnen niet bewijzen dat u effectief tijdig op de hoogte was van de veranderde datum en uw akkoord hebt gegeven. Ik hoop echter wel dat u indertijd de factuur schriftelijk geprotesteerd hebt, rechters houden niet van vijgen na Pasen en laattijdigheid.

Re: Telefonische overeenkomst zonder bevestiging

Geplaatst: 30 okt 2015 20:59
door lwhir
Bedankt voor uw reactie.
Na ontvangst van de eerste factuur is enkel telefonisch geprotesteerd, waarbij het antwoord enkel "U zal toch moeten betalen" was.
De brief van het incassobureau is reeds ontvangen met het bericht dat ik binnen de 15 dagen het geld moet overmaken of schriftelijk moet reageren, en met de dreiging om gerechtelijke stappen te ondernemen indien dit niet gebeurt. Ik ben dan ook van plan om schriftelijk te protesteren met een uiteenzetting van mijn redenen om niet te betalen en met toevoeging van bewijsstukken om aan te tonen dat er nooit om bevestiging van de afspraak gevraagd is. Is het volgens u dan beter om via het incassobureau te communiceren of om de rijschool te blijven aanspreken?

Re: Telefonische overeenkomst zonder bevestiging

Geplaatst: 30 okt 2015 21:15
door Xenophon
Negeer de incasso, indien u hen contacteert laat het dan zijn om aangetekend te laten weten dat ze u met rust dienen te laten en u door hen niet wil lastig gevallen worden. Zend heel uw uiteenzetting aangetekend naar de rijschool. En dan zal u wel zien wat ze doen en hoe zeker ze zijn van hun stuk. Praatjes zijn goedkoop, een rechtszaak al veel minder. Ze beseffen ook wel dat ze niet enorm sterk staan; worst case scenario maken ze er een zaak van maar in hun plaats zou ik eerder een secretaresse zoeken die een agenda kan bijhouden en afspraken vastleggen dan geld pompen in zoiets. En als het nog ooit zou voorvallen: onmiddellijk aangetekend protesteren tegen een factuur die incorrect is.