Verbreken verkoopsovereenkomst

_geert_
Topic Starter
Berichten: 8

Verbreken verkoopsovereenkomst

#1 , 09 jun 2013 22:02

Hallo ,

Wij staan op punt om onze verkoopovereenkomst met onze keukenfirma te verbreken ( reden is privé ) .
Nu hebben we een voorschot betaald ( 1000 € ) nu vraag ik mij af ...

Om dit contract te verbreken vragen ze 30% schadevergoeding , is het dan 30 % van het gehele bedrag met of zonder de 1000 € die we al reeds betaald hebben?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Turaki
Berichten: 6870

#2 , 09 jun 2013 22:06

Voorschot is een deel van de prijs, dus 30% van het totaalbedrag.

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#3 , 09 jun 2013 23:35

Stukje over voorschot eens lezen
“870.Een voorschot is een som geld...dat één der partijen aan de andere overhandigt bij het sluiten van het contract. Het kan betekenen: a) dat partijen zich het recht voorbehouden,het contract eenzijdig op te zeggen,-mits verlies van het voorschot...b dat het contract gesloten is.-een bewijsfunctie derhalve...c dat de koper contant een deel van de prijs betaalt...-Art.1590 BW behandelt het voorschot enkel als een middel tot opzegging...”(DEKKERS,R.,Handboek Burgerlijk Recht,Brussel Bruylant 1971,p.498).

‘We wilden niet direct tekenen omdat we het contract op ons gemak wilden nalezen. Geen probleem, maar we moesten wel een voorschot betalen OPDAT ze het appartement niet uit handen zou geven.’

‘opdat ze het appartement niet uit handen zou geven’ houdt in dat het voorschot GEEN van voornoemde betekenissen heeft. Hieruit zou volgen dat het voorschot terugvorderbaar is zodra het appartement terug uit handen mag gegeven worden. Indien hiervoor geen schadevergoeding bedongen werd bij het afgeven van het voorschot dan is deze mijns inziens ook niet verschuldigd bij het teruggeven ervan.

_________________
Ga volledigheidshalve naar Belgische wetgeving in http://justitie.belgium.be/nl/" onclick="window.open(this.href);return false; . Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’.Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten.
Raadpleeg voor fiscale akten http://www.fisconet.fgov.be/" onclick="window.open(this.href);return false; .

Reclame

Terug naar “Consumenten Koop”